Indraznesc sa va cer sfatul intr-o problema aparuta recent la calculul cotelor de intretinere aferente imobilului in care locuiesc.
IN cursul zilei de astazi s-au afisat listele de intretinere pentru luna Ianuarie. Din motive personale am ramas restant cu suma de plata pe luna Decembrie. Ceea ce ma uimeste foarte tare este ca administratorul deja a aplicat penalitati pentru intarzierea platii datoriei restante. Nu suma in sine este importanta, care este oricum neglijabila, ci faptul ca din punctul meu de vedere aceasta masura nu pare conforma cu legea.
Potrivit legii 230/2009 :
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Din ceea ce inteleg eu interpretand mot a mot textul de lege, intarzierea de plata nu este nicidecum de 50 de zile, astfel incat sa se impuna aplicarea unei penalitati. Explicatia administratorului a fost destul de seaca, motivand ca adoptarea acestei masuri a fost luata de comitet, datorita faptului ca fondul de rulment nu acopera integral suma restanta. (penalitatea este aplicata doar pe diferenta dintre fondul meu de rulment si suma de plata aferenta lunii Decembrie)
Este legal ceea ce s-a intamplat? Daca nu, care sunt masurile care pot fi luate impotriva acestei decizii?
Din pacate, aceasta este una din multele nereguli pe care le-am observat la noi in administratie.
Nu trebuie sa fie neaparat rubrici separate daca la sfarsitul listei se face un centralizator in care se specifica cat este cota / persoana pentru gaze, energie electrica, salubrizare. Deci in lista poate fi o singura rubrica ca suma a celor trei utilitati.
Penalizari fond rulment
mipa
Buna seara,Rog a mi se comunica in baza carui articol de lege administratorul de bloc are dreptul de a percepe penalizari la o suplimentare de fond rulment ... (vezi toată discuția)