- un functionar public, a avut dosar penal pt o fapta la regimul rutier in afara serviciului, dosar solutionat cu SUP , fapta pt care a fost cercetat fiind contraventie .A fost sanctionat contraventional pt fapta , fiindu-i suspendat permisul de conducere . Pana aici totul ok . Problema ca la serviciu a fost cercetat disciplinar si :
- i-au fost retrase avize si atestate necesare desfasurarii activitatii
- a fost mutat pe o functie inferioara
- a fost supus oprobiului public ( colegilor) ;
A trecut termenul de contestare a deciziei de sanctionare . Ce poate face ?
daca ar fi repusa in termen , poate mentine instanta sanctionarea repetata pentru aceeasi fapta ? nu sunt incalcate drepturile de cetatean constitutionale si drepturile omului ??
Exista principiul de drept conform caruia unei singure violari a normei juridice ii corespunde o singura imputare se refera la aceea ca nimeni nu poate fi sanctionat de doua ori pentru aceeasi fapta (non bis in idem).
Insa este admisibil cumulul formelor raspunderii juridice in cazul in care prin aceeasi fapta sunt incalcate mai multe norme juridice.
Probabil ca instanta va mentine sanctiunea aplicata sau o va anula.
Ordinul nr.400/2004 nu defineste clar ce inseamna "a aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei".
2 sanctiuni?
ioanamargareta
am o MARE problemă! Am fost urmarit penal pt.inselaciune(art.215 al.2 si 3 C.p) si sanctionat administrativ cu 1000 Ron si SUP(art 10 lit.b art.18 cu 1).La ... (vezi toată discuția)