avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii angajare cu CIM- scap de plata ultimilor 5 ani la ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

angajare cu CIM- scap de plata ultimilor 5 ani la sanatate?

In ultimii 5 ani nu am platit asigurari de sanatate deoarece nu am fost salariata. Acum sunt asociat unic si administrator la un SRL. Daca inchei contract individual de munca la propria firma, scap de plata celor 5 ani in care nu am platit la sanatate sau ma vor pune sa platesc din urma?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Petre Daniel , utilizator 16:52, 14 Iunie 2010
adica, sa ma asigur cu declaratie de asigurare in calitate de asociat?
Cod fiscal, titlul III, cap.III ( ven din salarii), art.55 (ven. asimilate salariilor), alin.2, lit .h - indemnizatia lunara a asociatului unic,asociati, la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurari sociale.
L19/2000- art.5, alin. (1), pct IV - sunt asig. oblig. in sist public de pensii si pers care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echiv cu cel putin 3 salarii medii brute pe ec. si care se afla in una din sit: lit. (a)- asociat unic, asociati, datorand la bugetul asigurarilor sociale cota prev de lege (31.3%) la nivelul sumei asigurate conf. declaratiei de asigurare intocmite in acest sens, probabil 424 lei sau 425 suma minima care poate fi asigurata pt. anul 2009. Se plateste lunar cas 31.3%, fd sanatate, impozit , se intocmeste fisa fiscal F2, astfel nu necesita intocmirea CIM, conv civila, nu se depun declaratii si sunt mai putine obligatii fiscale datorate statului.
Apreciez ca este mai avantajos asa, intrcat poate fi inregistrata ca si cheltuiala deductibila pe firma.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
Delia Popescu, Contabil
Multumesc foarte mult, gia_25 pt. lamuriri.
Venitul minim asigurat este 318 lei, cas 31.3% (deja am incheiat la casa de pensii), urmeaza si la sanatate.
Din punct de vedere contabil, cum fac inregistrarile? Deductibila fiscal este intreaga suma din declaratia de asigurare , 318?Chitanta pe care mi-au dat-o la pata CAS este pe numele meu (pers. fizica), si nu pe numele firmei. In acest caz o pot inregistra pe firma, ca sa o deduc?
Intocmesc lunar un stat de salariu? Si impozitul pe venit il platesc lunar?

Multumesc din suflet,
Exact ca la salarii se fac inreg contabile, fiind considerate venituri asimilate salariilor. Atentie la intocmirea declaratiei de asigurare atat la Pensii cat si la Casa Asig Sanatate, sa rezulte ca este vb de indemnizatia asociatul unic sau asociatul firmei respective, se anexeaza docum justificative, resp act constituire etc. La pensii platesti 31.3%, pt ca asta e cota pt conditii normale,asiguratii datoreaza integral cota, dar la sanatate doar 5,5% cota asiguratului, impozitul la finante si poti achita daca vrei 0.85 indemnizatii si concedii medicale, in ideea ca vei beneficia de indemnizatie concediu medical, dar atunci si pt aceasta calitate de asig. trebuie sa faci contract la casa asig. sanatate. Fiind vb de indemnizatia asociatului firmei resp, cf codului fiscal, evident ca sunt chelt deductibile, dar ai grija la plati, pt ca nu se fac in conturile de la salarii, ca pt anagajatii cu CIM sau conv civile, acestea merg pe cod fiscal casa asig pensii si casa asig sanatate, mai bine sa rogi acolo sa iti indice contul corect, nu cumva sa gresesti. La sanatate , la sf anului se intocmeste o declaratie privind venitul anual realizat de asociatul unic, la care ai constituit fondul de sanatate pt evidenta lor pe platitor, iar pt impozitul pe venit constituit, fisa fiscala F2. Pe documetele de plata sa specifici cas cf decl asigurare resp. fd sanatate pt. asigurat asociat n-le pers respective si CNP, obligatoriu pt a fi descarcate corespunzator, in vederea constituirii stagiilor de cotizare. Deductibila fiscal este intreaga suma asigurata si platile aferente, platile se fac lunar, nu au leg cu vectorul fiscal, de aceea si conturile beneficiare sunt cu totul altele.
Precizez ca, pt a nu exista dubii in ceea ce priveste deductibilitatea fiscala a cotei 31.3% cas, precum si la fd. sanatate, sa faci plata din contul firmei pt asociatul unic, asigurat cf declaratiei numele acestuia si obligatoriu CNP, pt ca daca platesti direct la casieria casei de pensii si iti trece la platitor numele in calit de pers fizica, sa nu ai probleme la un eventual control, in sensul ca ar fi o cheltuiala personala. Este cheltuiala asocialtului, asigurat in acesta calitate, are dreptul la o indemnizatie care se impoziteaza cf legii, asociatii firmei in fond si la urma urmei din ce traiesc pana pot beneficia de dividendele repartizate!!!!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
Delia Popescu, Contabil
Vreau sa-ti multumesc din tot sufletul gia_25. Vreau sa te mai rog sa-mi spui daca sunt corecte inregistrarile pe care urmeaza sa le fac:

Indemnizaite asociat: 318
cas: 31,3% (100 lei); cass 5,5% (17,5 lei); fnuass o,85% (2,7 lei) iar imp.pe venit 16% (32 lei)
- intocmesc un stat de plata:
nume.... indemnizatia( 318).... impozit pe venit(32)....ramas de plata(286)...semnatura

621=401/analitic (318)
401/analitic=%
444 (32)
5311 ( 286)

- depun banii pt. contributiile pe care le datorez:
5311 = 462/analitic(120,2)
462/analitic=431/analitic(120,2)

- fac viramentele
431/analitic =5121( 120,2)

Multumesc,

Alte discuții în legătură

Indemnizatie asociat unic aida1 aida1 Ca asociat unic pot sa-mi acord o indemnizatie pe care s-o decontez pe firma? Care ar fi note contabile in acest caz? Multumesc mult, (vezi toată discuția)
Plata asigurare medicala silesax silesax am platit asig medicala pentru pers care nu obtine venituri impozabile din 1993 pina in 2002. apoi nu am mai platit dar 3 ani sa adunat datorii(dupa 3 ani de ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor sociale de catre o persoana fizica VeroRAM VeroRAM Buna seara Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema . Momentan sunt in somaj (mai am 3 luni de somaj) . Am inteles ca este posibil de la momentul in ... (vezi toată discuția)