In ultimii 5 ani nu am platit asigurari de sanatate deoarece nu am fost salariata. Acum sunt asociat unic si administrator la un SRL. Daca inchei contract individual de munca la propria firma, scap de plata celor 5 ani in care nu am platit la sanatate sau ma vor pune sa platesc din urma?
Multumesc,
eu asa face, totusi asa: indem fiind asimilata salariilor; as defalca cota 31.3% cas in 10.5% asigurati si 20.8 %angajator (?!) si as avea 10.5 % cas 33 lei iar dif 67 lei; ( 318 x 31.3% ) = 100 (31.3% cas de virat) - 33 ( 10.5%cas) = 67 (20.8% cas)
apoi 318 - 33 - 17 - 43 ( 268 x 16%) = 225
e discutabil, pt ca totusi cas-ul asiguratului e 31.3%, dar nu as diminua baza de calc pt impozit venit, insa cand as face viramentul as vira, evident, intreaga suma datorata 33 +67 = 100 lei (cas datorat lunar), mai ales ca e un ct distinct pt acesta obligatie.
0.85% cm nu l-as constitui decat, daca as intocmi contract de asig, pt a beneficia de CM
dar poate, vor avea amabilitatea , sa-si dea parere si cei care s-au mai intalnit practic cu aceasta situatie, pt ca eu m-am intalnit cu acesta ocazie si doar la nivel teoretic. vb aceea teoria ca teoria, dar practica ne omoara!
insa, ai putea solicita si punctul de vedere al unitatii fiscale teritoriale ( exista un compartiment de indrumare contribuabili), pt ca stii tu cum e, cate case atatea obiceiuri, mai bine intrebi de 10 ori pana te lamuresti cum e corect si ei chiar sunt in masura sa formuleze un raspuns oficial, de care sa te poti preleva la o adica. daca-l vei primi ar fi interesant sa-l postezi!
Un singur amendament am.Este vorba de asociatul unic, al societatii comerciale:
Cod fiscal, titlul III, cap.III ( ven din salarii), art.55 (ven. asimilate salariilor), alin.2, lit .h - indemnizatia lunara a asociatului unic, la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurari sociale.
Corect- indemnizatia asociatului unic.
Nu am mai acordat imp, pt ca pers care a initiat discutia, de fapt precizase ca e asociat unic si adm., cateodata detalii sunt f importante si nu trebuie sa uiti de ele.