Dan322 a scris:
Imi cer scuze ca intervin cu procedura civila dar am o mare nelamurire in legatura cu modificarea art 139 al.4 ncpc referitor la conexitate. Zice asa \" cand una dintre cereri este de competenta exclusiva a unei instante , conexarea se face la acea instanta. Dispozitiile art. 99 al 2 sunt aplicabile\" . Problema e urmatoarea : in situatia in care instantele pe rolul carora se afla cauzele in stare de conexitate sunt de grad diferit (judecatorie si tribunal ) iar instanta inferioara are competenta teritoriala exclusiva , legea de modificare spune ca art 99 al 2 e aplicabil deci instanta care va solutiona cauzele reunite va fi instanta mai mare in grad conform art 99 al 2 (care ramane aplicabil), incalcandu se chiar competenta teritoriala exclusiva. In cartea recent aparuta a d lui prof. Boroi se arata ca daca instantele au competenta teritoriala exclusiva conexarea nu poate avea loc. Dar acelasi autor in analiza modificarilor aparute din prefata codului actualizat, a exprimat si prima opinie, care e diferita. Desigur cartile au fost scoase in colaborare dar problema mea ramane care opinie e buna sau ce imi scapa mie si nu percutez ?! Ma poate lamuri cineva?
Eu am inteles asa:
-daca avem 2 cereri la instante diferite in grad, se pot conexa la instanta mai mare in grad, chiar cu incalcarea competentei exclusive, deoarece avem dispozitie expresa in acest sens.
-2 cereri la instante de acelasi grad, nu se pot conexa la prima instanta sesizata, daca cea ulterioara avea competenta exclusiva, deoarece s-ar eluda o norma de ordine publica si aici nu avem o exceptie expres prevazuta. In acest caz cererile se vor conexa la instanta ulterior sesizata, conform 139 alin 1 teza I.
-2 cereri la instante de acelasi grad, daca prima instanta sesizata are competenta exclusiva si cea ulterior sesizata nu, se pot conexa la prima instanta, neincalcandu-se competenta exclusiva ci dimpotriva, se respecta acelasi 139 alin 1 teza 1.
-2 cereri la instante de acelasi grad, daca ambele instante au competente exclusive, nu se pot conexa, deoarece oricum ai da-o incalci o competenta exclusiva. La asta cred ca se refera maestrul Boroi;)