avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recalculare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recalculare pensie alimentara

Buna ziua,
Acum trei ani am divortat si platesc pensie alimentara pentru un copil minor rezultat din acea casatorie.
De curand m-am recasatorit si am un al doilea copil din aceasta casatorie.
Fosta sotie a cerut recalcularea pensiei alimentare. In citatie se precizeaza prezentarea unei adeverinte cu veniturile pe ultimele sase luni.
Va rog sa-mi spuneti daca in categoria acestor venituri sunt incluse si prime. Acestea au caracter ocazional cum ar fi cea din luna decembrie.
De asemenea, precizez faptul ca in acest moment am un credit. La recalcularea pensiei se va tine seama si de acesta si daca da in ce mod?
Faptul ca am in intretinere cel de-al doilea copil din acesta casatorie va influenta recalcularea pentru cel in discutie?

Multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 07:53, 21 Aprilie 2009
Eu imi mentin punctul de vedere in ceea ce priveste admisibilitatea unor probe in actiunea de majorare sau micsorare a pensiei de intretinere.
In instanta, de cand practic, nu am vazut ca un complet de judecata sa admita proba cu interogatoriul partilor in ceea ce priveste locul de munca al pârâtului, sau proba cu martori, sau cu expertiza. Faptul ca instanta il intreaba pe parat daca lucreaza si unde, nu este un interogatoriu propriu-zis, asa cum il prevede legiuitorul.
In speta, instanta trebuie sa ia in calcul doar veniturile stabile ale pârâtului, cu caracter de continuitate, nu putem administra probe (cu martori etc.) ca in luna x pârâtul a muncit la y, fara forme legale de unde a castigat z suma.
Veniturile din agricultura sunt sporadice, nu sunt stabile, intr-o astfel de speta instanta ar putea admite (sub rezerva insa...) proba cu martori dupa ce s-ar arata teza probatorie, respectiv ca pârâtul nu are alte venituri si ca traieste exclusiv din agricultura din care, martorii pot aprecia ca obtine cam x lei lunar, desi este un pic trasa de par aceasta concluzie. Daca as fi judecator, nu as admite administrarea acestei probe intr-un asemenea proces, ci as lua ca baza de calcul venitul minim net pe economie pentru stabilirea pensiei de intretinere la care ar fi obligat pârâtul.
Expertiza de stabilire a unor venituri mi se pare o aberatie! ;)
Multumesc frumos!
In citatie scrie "in caz de neprezentare a partilor, se va putea trimite un inscris, judecata urmand a se face in lipsa". Este posibil asa ceva? Munca mea presupune diverse deplasari care se stabilesc cu o luna sau cateva zile inainte. Ce se intampla daca nu ma pot prezenta?
Instanta se va pronunta pe probele administrate de catre reclamant. Apararea este un drept si nu o obligatie legala, astfel dv. veti decide daca doriti sa va aparati si cum, si daca merita sa va aparati.
Daca aveti interese contrarii in ceea ce priveste actiunea formulata de reclamant, si nu puteti din diverse motive sa va preyentati in instanta, va recomand calduros sa va angajati un avocat care sa va reprezinte interesele in instanta. Astfel, nu are importanta daca veti fi prezent sau nu, deoarece exista acel avocat care va sti ce sa faca, ce probe sa administreze in apararea dv. sau pentru contracararea apararilor reclamantei. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu marirea unei pensii alimentare iulian_simplu iulian_simplu Buna ziua. Vreau sa va cer si eu un sfat in legatura cu o pensie alimentara. Eu in varsta de 22 de ani student in Iasi beneficiez de o pensie alimentarea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara stabilita corect ? g.corina g.corina Buna ziua, am si eu o problema legata de pensia alimentara.Am divortat in urma cu un an si am un copil de 17 ani si 4 luni. La divort copilul mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Reducerea pensiei de intretinere bdeliam bdeliam Am urmatoarea situatie: Copilul meu a avut o pensie de intretinere platita de tatai ei, prin poprire pe salar, fiind angajat . Acum, mi-a dat copilul in ... (vezi toată discuția)