avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de reparatii si rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de reparatii si rulment

Presedintele se opune sa puna banii in cont precum daca vom pierde banii din cont , o obliga pe administratoare sa tina acas la ea suma de 20000 ron plu 5000 ron alti bani din casa .Ce zice-ti de asta?:justcuz:
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:33, 16 Februarie 2014
1. Daca e sa fure, va fura si din cont. Nu e mare lucru sa faci transfer de bani dintr-un cont intr-altul.

2. Rularea banilor in cont propriu (in lipsa unuia al asociatiei sau neoperarea in acela din diferite cauze) nu aduce dobanda. Conturile curente nu mai sunt purtatoare de dobanda, iar cea de la depozite este o gluma.

3. In situatia in care contul bancar este blocat, din variate motive, banii care ar fi depusi in acel cont ar fi directionati in alta parte, iar activitatea asociatiei aproape blocata pentru ca asociatia nu-si poate plati furnizorii.
Cunosc si eu asemenea situatia cu cont blocat de ANAF din cauza unor decl.112 transmise gresit in trecut si care au indatorat asociatia in mod nejustificat cu zeci de milioane. Pana s-au reglat lucrurile - a durat aproape un an - administratorul a fost nevoit sa tina banii in casa si sa faca plati cu cash. Pentru administrator, aceasta situatie este foarte apasatoare.

Dar daca asociatia nu ruleaza banii prin banca din alte motive, intre care si acela stupid ca bancile traiesc pe spinarea clientilor sau ca administratorului ii place sa faca numai plati cash sau e speriat de a intra intr-o banca, atunci situatia este de neadmis.
Cu atat mai mult cu cat din ce in ce mai multi locatari, din motive variate, prefera sa faca plata direct prin transfer bancar. Oamenii chiar trebuie incurajati sa procedeze astfel.

Cenzorii ar trebui sa fie direct implicati in aceasta poveste si sa pretinda conducerii asociatiei si administratorului sa lucreze prin banca.
hutiudumitru a scris:

Presedintele se opune sa puna banii in cont precum daca vom pierde banii din cont , o obliga pe administratoare sa tina acas la ea suma de 20000 ron plu 5000 ron alti bani din casa .Ce zice-ti de asta?:justcuz:

Situatia are o buna justificare, doar daca administratora este sotia presedintelui iar sumele mentionate, reprezinta un "tezaur intangibil" (care poate fi gasit foarte probabil intr-un cont de depozit personal) in cazul unui condominiu de cel putin 100 apartamente cu o contributie medie de 400 lei (propusa de presedintele grijuliu) iar facturile lunare nu depasesc 20000 lei.Cat priveste reparatiile, au tot timpul sa fie solicitate, supuse aprobarii, cautarii executantilor convenabili, incat plata poate sa mai astepte sau se poate face in transe, folosind incasarile curente, care oricum nu pot si nu trebuie sa ramana in casierie!
Nu este nimic deosebit, cat timp oricine intreaba unde este diferente de fond, primeste raspunsul sincer si linistitor:
"Se afla in siguranta la mine acasa!" "Dar de ce intrebati? Doar nu aveti de gand sa va mutati?"

Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
nucu$, utilizator
nucu$ a scris:

@adrian
Va acord scuzele de rigoare pentru faptul ca din neatentie confundati termenul de "acasa la ea" cu cel de casierie a unei persoane juridice (cu sau fara cont bancar).

E in regula. Accept scuzele pentru ca va cereti scuze, dar vad ca o faceti crezand ca eu gresesc si nu dumneavoastra!!!
Eu nu confund nimic. A tine banii in casa sau acasa la casier pentru foarte multe asociatii de proprietari este acelasi lucru. Ca sa va lamuriti cititi legislatia pe care mi-ati recomandat-o si altele in domeniu si o sa constatati ca soldul scriptic de la sfarsitul zilei asa cum apare in registrul de casa trebuie sa existe faptic in casierie. Ca aceasta casierie este in sediul asociatiei ori acasa la gestionar, asta este alta poveste si tine de dotare, de incredere, de garantii..., conform legislatiei.
Poate fi socotita normala/legala scoaterea de numerar din sediul asociatiei?

Cu scuze dar cred ca undeva se rupe filmul in rationamentul acestei intrebari. Cum adica nu este normal si legala scoaterea ca si introducerea de numerar in sediul asociatiei!? Ati apasat pe niste taste din grseala? Daca in sediul asociatiei isi desfasoara activitatea casierul, este absolut firesc si legal sa incaseze si sa faca plati in acest loc, in acest sediu.
Exista garantii gestionare instituite respondentilor, acoperitoare pentru aceste sume apartinand comunitatii?

Conform legislatiei garantiile se constituie asa cum hotaraste adunarea generala si asa cum accepta comitetul executiv. Pot exista garantii materiale, morale, suplimentare...
.. unii admini au fost gasiti ca "ruleaza" incasarile prin conturile proprii, incasand astfel dobanzi "pleasca"?

Aveti dreptate ca sunt si asemenea cazuri, dar ganditi-va ca sunt soti ce traiesc o viata intreaga unul langa altul si uneori nu stiu ca celalalt a facut o fapta ilegala, a fost colaborator undeva, a avut o relatie neprincipiala, ori afla in ultima clipa de copilul care...
Intr-o asociatie, tocmai de aceea exista legal un comitet executiv, o comisie de cenzori, o adunare generala..., care muncesc, colaboreaza, gestioneaza si controleaza activitatea din asociatie incluzand aici clar administratorul si casierul care au banii pe mana.
Personal, daca as afla o astfel de practica la asoc. din care fac parte, in prima zi as solicita comp. de resort din Primarie, un control gestionar si masuri impotriva atestatilor vinovati pentru lipsa din gestiune.

Nu am inteles si-mi cer scuze.
Adica daca ati afla ca se fac plati si incasari prin casieria asociatiei ati solicita Primariei sa faca ce !? Sa interzica, sa amendeze, sa bage la zdup pe cineva!?

Ca sa va linistesc ori sa va lamuresc va dau un exemplu concret, petrecut in asociatia noastra, o asociatie care respecta legislatia si o asociatie care se respecta.
Acum vreo 6 ani, avand un proces pe rol cu un furnizor care ne-a dat in judecata pentru restante fictive si penalizarile aferente, dupa ce am rezilat contractul cu acestia (important acest aspect pentru ca acesta a fost adevaratul motiv si nu debitele), in prima instanta am pierdut. Am pierdut in Judecatorie pe fondul schimbarii judecatorilor si distribuirii dosarului de doua ori altor judecatori. Am avut ghinion pentru ca nimerisem la un judecator care a avut probleme mari si a fost exclus din justitie, anchetat, condamnat...
Dar asociatia avea drept de recurs, a inaintat recursul in termen legal... Numai ca fuirnizorul a apelat dupa hotararea de fond la executor. A gasit un executor care ne-a luat imediat banii din cont si ne-a informat in aceeasi zi dar imediat dupa ce ne-a luat banii. Apoi orice suma ar fi intrat in contul bancar urma sa fie luata de executor...
Ca sa fie clar, noi aveam dreptate, am castigat in recurs, dar asta a durat 3 luni.
Asa ca am anuntat imediat toti proprietarii persoane fizice (peste 120 atunci) si persoane juridice (15 agenti economici membri ai asociatie) sa nu mai faca nici o plata in contul bancar. Am incasat numai numera prin casierie timp de trei luni.
In trei luni am castigat in recurs, am intervenit cu adresa la executor care ne-a virat toti banii pe care ni-i luase din cont initial si-am recuperat imediat tot prin executor cheltuielile de judecata acceptate de instanta de la furnizorul care ne actionase in instanta.
Apoi am anunat imediat membrii asociatie ca pot face plati in contul bancar. Nu am avut reclamatii din partea acestora pentru ca le-am explicat si au inteles.

De aceea am spus si spun si acum ca este bine sa se discute cu presedintele si sa se afle care este cauza sistarii operatiunilor prin banca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sold casa BEN46 BEN46 Avem un fond de rulment scriptic fiindca in perioada de iarna ajunge la limita fondului de rulment constituit sau chiar a fost depasit ... (vezi toată discuția)
Unde se tin banii din incasarile asociatiei de proprietari antoanelas antoanelas Este legal ca, administratorul sa țină asupra sa încasările si fondul de rulment sau este obligat sa depună banii la banca? (vezi toată discuția)
Incasarea cotelor la intretinere in contul unei firme Mytro Mytro Buna ziua , Am si eu cateva intrebari pentru dumneavoastra , sa zicem ca in cazul in care am o firma care se ocupa cu administrarea asociatiilor de ... (vezi toată discuția)