avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament luat prin adjudecare cu datorii la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament luat prin adjudecare cu datorii la intretinere


Buna ziua ,
Am un apartament in cluj napoca luat prin adjudecare ,asta presupune ca inainte a avut loc un partaj al apartamentul ,am recuperat partial datoria din cauza ca jumatatea sumei provenita a trebuit sa o dau prin executorul judecatoresc sotiei debitorului .a fost executat silit in septembrie 2013 ,dupa executare am fost la sediul asociatiei de proprietari fiind o firma care administreaza blocul .au luat la cunostinta despre adjudecarea apartamentului care avea o restanta de 2850 lei ,am cerut sa inceapa demersurile pentru recuperarea datoriei de la fostii proprietari ,procedura destul de simpla inteleg eu dupa noul cod civil ,ar fi trebuit sa se prezinte cu o solicitare in vederea recupararii datoriei catre un executor judecatoresc cu dovezile necesare pentru oprirea pe salariu a sumei datorate de la fostii proprietari . Nu au facut nici un demers pentru recuperarea sumei din sept 2013 pana azi 15 feb 2014 .Azi eu vand apartamentul si asociatia de locatari refuza sa imi elibereze acesta adeverinta cu datorii zero ,eu fiind la zi cu cheltuielile de bloc ,obligandu-ma sa achit datoria pentru a-mi primii adeverinta respectiva .Cum este legal in aceasta situatie ?de mentionat este ca desii executorul judecatoresc a facut public anuntul cu licitatia apartamentului nu sa prezentat nimeni din partea asociatiei de proprietari .Multumesc

Cel mai recent răspuns: kukuk , utilizator 15:48, 25 Februarie 2014
Evident ca nu au decedat fostii proprietari ,si bine inteles ca pot fi trasi la raspundere si vor fi si actionati in judecata ,insa conform legislatiei in vigoare asa cum arata si un mesaj mai sus in maxim 90 de zile deci dupa 3 luni trebuie presedintele de bolc impreuna cu firma care administreaza blocul sa ii notifice si sa desfasoare demersuri legale pentru recuperarea debitului ,ori in situatia discutata au depasit 12 luni si nu au intreprins nici o masura de recuperare ,consider neglijenta in serviciu iresponsabilitate fata de pozitia asumata in conducerea si administrarea blocului .
Neglijenta in serviciu este o infractiune si se refera la functionarii publici, din cite am citit, iar aici nu este vorba de functionari publici, nici macar administratorul nu este, nici atit membrii comitetului. Asociatiile functioneaza dupa legea 230 care are multe lipsuri, printre care si lipsa pedepselor, la art.56 alin.1 pct.b aflati ca neindeplinirea atributiilor tuturor celor implicati este o contraventie.Doar in caz de delapidare este altceva. Probabil ca daca ar exista pedepse comitetele s-ar misca mult mai repede. Apoi, 90 de zile de neplata nu e o perioada foarte mare, unii nu platesc pur si simplu din neglijenta fiindu-le indiferent daca mai pierd niste bani prin penalizari. De aceea rar o sa vedeti comitet care sa actioneze in judecata pe cineva imediat cum au trecut 90 de zile. Conteaza insa si fiecare caz luat in parte iar asta inseamna intr-adevar implicarea cu seriozitate a tuturor. Nu poti lasa sa treaca 12 luni totusi.:)
In ceea ce priveste notiunea de functionar public, aceasta poate fi asimilata si administratorului unei asociatii de proprietari. Exista si o sentinta a Judecatoriei Iasi, sentinta penala nr.3708 bis /02/12/2008 cu privire la delapidarea savarsita de un administrator de asociatie.
Pentru incadrarea ca si functionar public, instanta retine ca potrivit art.147 alin.1 Cod Penal, prin funct.public se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art.145 Cod penal, iar cf.alin.2 al aceluiasi articol, prin functionar se intelege persoana mentionata la alin.1, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte personae juridice decat cele prevazute in acel aliniat.

Ceea ce trebuie lamurit, este daca calitatea subiectului activ al infractiunii de "neglijenta in serviciu", trebuie sa fie de functionar care gestioneaza sau administreaza bunuri si bineinteles, daca "neglijenta in serviciu" este intr-adevar o infractiune.
Daca sunt lamurite aceste 2 aspecte, se poate actiona atat civil, cat si penal.
Cert este ca cf. art.50 alin.1, asoc.de popr.are dreptul de a actiona in instanta debitorul, pentru neplata cotelor de cotributie intr-o perioada de mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit la plata, adica cele 50 de zile de la data afisarii listei de plata.
Numai ca toate necesita sa aveti timp, energie, bani.
sunt in aceeasi situatie,va rog sa precizati modalitatea concreta de notificare a presedintelui de asociatie si ce pot sa fac daca refuza eliberarea adeverintei necesara la notariat?
In ce sens spuneti ca sunteti in aceeasi situatie?
Asociatia nu vrea sa va elibereze adeverinta, fiindca aveti datorii?
Asociatie va elibereaza adeverinta si va specifica pe ea datoriile?

Alte discuții în legătură

Buna ziua! care este cea mai simpla cale prin care reprezentantii ... Happyend Happyend Buna ziua! Care este cea mai simpla cale prin care reprezentantii asociatiei de proprietari pot fi obligati sa rezolve legal situatia datoriilor fostului ... (vezi toată discuția)
Plata datorie intretinere a fostului proprietar, posibilitate de recuperare Ovidiu Mihai Ovidiu Mihai Buna ziua, Am cumparat un apartament de la banca, executat silit in luna mai 2013. Executorul mi-a comunicat ca acesta este liber de sarcini conf. art. 518 ... (vezi toată discuția)
Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)