avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Contract consultanta mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Contract consultanta mediere

De curand am primit o oferta pentru un contract de prestari servicii pentru reprezentarea firmei unde si lucrez in conflictele aparute (eu fiind mediator autorizat) pentru un an de zile. Societatea are ca obiect de activitate - intermedierea in asigurari. Ma intereseaza daca pot incheia un astfel de contract, ce pret as putea cere si ce taxe am de platit catre stat. Mentionez ca in afara de cabinetul de mediere sunt si angajat cu carte de munca la aceasta societate. Exista pericolul sa intru la conflict de interese. Societatea unde lucrez este platitoare de impozit 3%.
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2014
pdmdaniel, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bojan I.M. , Mediator 18:33, 19 Februarie 2014
Dupa cum bine stiti medierea in Romania nu este evaluativa ca sa puteti da sfaturi, indicatii, consultanta, ci facilitativa. In plus daca sunteti angajatul societatii respective si o reprezentati in conflictele aparute intre aceasta si diverse parti, cum respectati art.30 (2) din legea medierii?

Obligatiile mediatorului
(2) Mediatorul trebuie sa conduca procesul de mediere in mod nepartinitor si sa asigure un permanent echilibru intre parti.

Conform art 36:

Mediatorul nu poate reprezenta sau asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect conflictul supus medierii.
Informatiile privind obiectul conflictului le primiti inca din faza investirii cu cererea de informare si mediere asa ca, sunteti tinut de lege chiar din aceasta etapa a procedurii.

Singura ipostaza in care puteti incheia contracte de prestari servicii, cu amendamentul ca reprezantand interesele societatii in cauza nu aveti cum sa respectati principiile medierii (neutralitate, impartialitate si confidentialitate) este atunci cand sunteti investit prin cerere, pentru a invita cealalta parte la informare si mediere.

Este suficient ca cealalta parte sa afle ca sunteti si angajatul societatii respective si sa depuna o plangere la Consiliul de mediere, in temeiul art 31 din Legea nr.192/2006.

Art. 31
Mediatorul are obligatia sa refuze preluarea unui caz, daca are cunostinta despre orice imprejurare ce l-ar impiedica sa fie neutru si impartial, precum si in cazul in care constata ca drepturile in discutie nu pot face obiectul medierii, potrivit art. 2.

Din informatiile postate, reiese ca dvs. ati face comediere in cazul in care cealalta parte alege un alt mediator, si imi este greu sa cred ca acesta va accepta faptul ca dvs. veniti la masa negocierilor, in dubla calitate de angajat al societatii si mediator investit in speta respectiva.

Ca membru al unei Comisii de disciplina, v-as putea incadra fara dubii pentru prima abatere la amenda, urmand ca daca persistati in incalcarea legii, sa primiti verdictul suspendarii din calitatea de mediator pentru o perioada de 6 luni.
Art. 38
Raspunderea disciplinara a mediatorului intervine pentru urmatoarele abateri:
a) incalcarea obligatiei de confidentialitate, impartialitate si neutralitate;
b) refuzul de a raspunde cererilor formulate de autoritatile judiciare, in cazurile prevazute de lege;
c) refuzul de a restitui inscrisurile incredintate de partile aflate in conflict;
d) reprezentarea sau asistarea uneia dintre parti într-o procedura judiciara sau arbitrala avand ca obiect conflictul supus medierii;
e) savarsirea altor fapte care aduc atingere probitatii profesionale.

Mai trebuie sa stiti si faptul ca mediatorul se reabiliteaza de drept in termen de un an de la terminarea executarii sanctiunii aplicate.

Nu se poate ce vreti Dvs. Consilier juridic puteti fi numai cu contract de munca. Pentru contracte civile de consultanta juridica si reprezentare avocatii sunt singurii abilitati

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compatibilitate - mediator si jurist in cadrul aceleiasi institutii upetmmd upetmmd Poate un jurist sa fie si mediator in cadrul aceleiasi institutii? Poate sa medieze partile si apoi, daca este cazul sa reprezinte o anumita parte? (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari ralus12 ralus12 ce este acela un mediator autorizat? cum se poate obtine hotararea judecatoreasca prin care se dispune predare de catre fostul presedinte a stampilei ... (vezi toată discuția)
Procedura de mediere facuta de consilierul juridic Nicoleta02 Nicoleta02 Buna ziua, Doresc sa va intreb daca se poate transmite invitatia la mediere din partea consilierului juridic angajat al societatii care a formulat cererea? ... (vezi toată discuția)