avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pastrarea numelui de familie dupa divort de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pastrarea numelui de familie dupa divort de comun acord

Buna seara,

Pe data de 17.02.2014 am depus impreuna cu sotia, la un notar public, cerere de divort de comun acord, iar pe data de 18.03.2014 trebuie sa ne prezentam la notar.
Printre altele, am acceptat ca sotia sa-mi poarte numele si dupa divort.
Intrebarea mea este, ce daune imi poate aduce acest fapt si daca pe data de de 18.03.2014 mai pot solicita ca sotia sa nu mai poarte numele meu dupa divort.

Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:15, 14 Septembrie 2014
Nu are legatura cu nici un fel de dauna,.. poate gresesc ,... Efectiv casatoria se desface, fara ca sotia sa schimbe numele (asta daca si sotul este de acord) Din punct de vedere juridic sunt insa divortati, nu poate face nici un fel de imprumut, nimic .. pentru ca in orice baza de date rezulta divortata,...unicul lucru este ca are inca numele din casatorie. Daca sotul insa nu este de acord iar sotia (ex) nu accepta schimbarea numelui, se schimba discursul. Cat despre daune nu vad sincer problema. Cu scuzele de rigoare.

o sa-i fie greu sa convinga niste potentiale partenere ca acuma e un barbat liber,


dar credeti ca inainte stiau ca e insurat sau daca stiau si omul le zice acum ca a divortat, credeti ca ii cer buletinul nevestei sa afle cum o chema ?
Iar cand e vb d eimprumuturi, nu conteaza cum te cheama.. ci care e situatia ce reiese din acte, casatorit, necasatorit...
In realitate, nu e vb de nicio daune pe niciun plan. Vor fi doi oameni care au acelasi nume de familie.. cati nu sunt ionescu ?
corect,.. asta ma straduiesc sa-i explic,.. de accea nu inteleg afirmatia colegului:

...(omissis) "si da.. ce daune sa va cauzeze ?"
Nu ii cauzeaza nici o dauna, din nici un punct de vedere.
Juridic,.. este divortat rezulta din acte.
In orice alta situatie este major, vaccinat, deschide gura si spune sunt x am divortat de y, a fost dorinta ei sa pastreze numele din casatorie, nu m-am opus. Punct.

Apreciez gluma colegei:
" o sa-i fie greu sa convinga niste potentiale partenere ca acuma e un barbat liber,"
:) Asta sa-i fie unica problema.

"
Eu cred ca dumnealui se gandeste la daune morale, avand in vedere faptul ca lumea o sa creada ca sunt casatoriti in continuare o sa-i fie greu sa convinga niste potentiale partenere ca acuma e un barbat liber, dar si la daune materiale, pentru ca fosta sotie ar putea face niste imprumuturi, cere niste favoruri sau alte actiuni de asemenea gen, profitand de faptul ca nu toata lumea stie ca nu mai este casatorit."

Scuza-ma dar nu inteleg: ce daune morale vrei cata vreme dai acordul ca sotia sa-si pastreze numele? Daca nu dai acordul nu poate pastra numele asta e clar, aici intervin problemele,. pe cale juridica.

Dar daca esti de acord, unde e dauna morala? Daca intr-un posibil viitor sotia face cine stie ce boacana folosind numele,.. atunci se poate ipotiza un danno morale ( dar repet e dificil, pt ca juridic sunt fiecare cu stada lui) . Au doar un nume comun, dara alte conotatii juridice.


Eu cred ca userul a fost pacalit atunci cand a acceptat ca sotia sa-si pastreze numele actual si dupa divort.
Este posibil ca sotia (ca inca nu au divortat) userului care a postat problema sa urmareasca vreun interes ascuns, altfel nu tinea mortis sa-i mai poarte numele si revenea la numele pe care l-a avut inainte sa se marite.

In legatura cu situatia juridica a imprumuturilor efectuate dupa divort, eu m-am referit la imprumuturi de onoare, nu la imprumuturi facute la banca.

Nu multa lume o sa stie ca au divortat daca sotia isi pastreaza numele si daca se intampla ca viitoarea sotie sa poarte acelasi prenume cu al fostei sotii, confuzia e garantata.

Poate ca sotia vrea sa pastreze numele sotului pentru ca opinia publica sa creada ca este in continuare maritata, de aceea nu vrea sa revina la numele de fata.

Uitai sa scriu ca potrivit legii, taxa platita la notariat in procedura divortului nu se returneaza daca sotii se razgândesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
Costinel Burca, Contabil

Alte discuții în legătură

Divort la notar muni muni va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Daca la un divort prin notar la termenul dat dupa 30 de zile una din parti se razgandeste mai se poate sau actul e deja ... (vezi toată discuția)
Pastrarea numelui dobandit prin casatorie annmaria annmaria Buna ziua. As dori sa stiu daca este posibila pastrarea numelui dobandit prin casatorie, dupa divort, chiar daca sotul nu este de-acord cu acest lucru. ... (vezi toată discuția)
Divort-cu pastrarea numelui de catre sotie. Borza Borza Sotia a introdus actiunea de divort cu solicitarea de desfacere a casatoriei, cu revenirea la numele avut inainte de casatorie. Ulterior dupa ce s-a introdus ... (vezi toată discuția)