avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Semnatura sau nu - pe PV /Mediere ?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Semnatura sau nu - pe PV /Mediere ?

Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca.
Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start medierea.
Salariatul a refuzat intrarea in mediere, pt. ca a refuzat sa plateasca 1/2 din onorariu /mediator.
Mediatorul a scris acest lucru in Pv de mediere.

De aceea, angajatul a refuzat si nu a semnat Pv-ul de mediere.

Ce consecinte poate avea acest fapt ?
Semnatura angajatului este obligatorie pe acel PV ?
Ce va zice instanta de lipsa semnaturii angajatului ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 23:11, 5 Martie 2014
Ii dau dreptate colegului meu, @medieribucuresti. Si mie mi s-a parut ca toate raspunsurile au fost deja date, lucrurile lamurite, iar subiectul consumat.

Cum pare ca nu este asa, cu referire la ultimele intrebari ale initiatorului, fac urmatoarele precizari:
1. Angajatorul nu era obligat sa faca premediere. Putea sa caute un mediator dispus sa "isi puna la bataie" timpul, spatiul si tot ce implica acestea ca si costuri pentru a face o informare gratuita. Fara a se implica insa in convocarea si convingerea partii celeilalte sa participe. Implicarea sa in acest sens, respectiv premedierea, nu se poate face gratuit. Exista in mod cert si mediatori disponibili doar pentru informare, dar trebuie cautati.

2. Cu referire la punctul 1, medierea NU este gratuita. Gratuita este doar sedinta de informare, respectiv eliberarea documentului aferent acesteia. Mediatorii NU sunt obligati se lege sa faca informarea gratuita, daca, din anumite ratiuni, nu pot presta acest serviciu. Un argument foarte serios ar fi acela ca nu pot suporta din buzunar costurile inerente acestei sedinte: spatiu, timp, consumabile, arhivare, etc. Poate doar ocazional.

3. Faptul ca participarea la informare a celui invitat nu s-a finalizat prin acceptarea medierii nu indrituieste solicitantul sa i se restituie onorariul premedierii, intrucat serviciile la care se angajase mediatorul au fost prestate. Finalitatea premedierii este chiar participarea la informare a celeilalte parti. Mai departe, pozitia acesteia fata de mediere nu i se poate imputa mediatorului.
Acest site este unul care ajuta cu raspunsuri orice persoana care solicita ajutorul cu o informatie sau cu puncte de vedere fata de o anumita situatie.
Toate in lumea aceasta sunt complicate.

Am spus ca:
- in Contractul de premediere se spune ca: angajatorul va achita mediatorului un onorariu de pregatire a medierii in cuantum de 1 mil. lei si ca acest onorariu nu se va restitui daca tertul /angajatul refuza sa dea curs invitatiei.

Aceasta este si logica pentru care mediatorul este obligat, potrivit Contractului de premediere incheiat, sa returneze sumele platite.
Nu scrie negru pe alb acest lucru ?
( acest onorariu nu se va restitui daca tertul /angajatul refuza sa dea curs invitatiei )


Daca nu exista posibilitatea restituirii sumei in conditiile precizate de mediator, la ce s-ar mai fi facut acea mentiune ?

Va rog sa faceti diferenta intre faptul ca:
- angajatul a venit la mediator, ambele parti s-au intalnit in fata mediatorului si a avut loc sedinta de informare in ce priveste avantajele medierii,...
- nu s-a tinut nicio Sedinta de mediere
- nu a avut loc medierea
- angajatul a refuzat medierea, asa ca nu s-a intrat la nicio mediere !

In final, nu rezulta ca:
- mediatorul trebuie sa dea banii inapoi angajatorului pt. ca angajatul s-a prezentat, nu a refuzat invitatia, si mai mult decat atat nu s-a facut medierea ?
Chiar dvs. spuneti ca:
- Sedinta de informare privind medierea si eliberarea PV este gratuita.
Chiar dvs. intrebati:
- Cum sa plateasca angajatul premedierea, daca nu este de acord cu medierea?Si atunci ? Daca mediatorul a facut doar informarea, nu si medierea, orice angajator sau angajat nu trebuie sa recupereze suma de bani platita, daca se prevede acest lucru ?
Dupa cate am inteles, informarea este gratuita ! Un mediator, cand s-a angajat sa desfasoare aceasta activitate, cunostea ca va avea si niste cheltuieli. Dar, daca legea prevede ca informarea este gratuita, nu inseamna ca angajatorul sau angajatul sa-i plateasca mediatorului acele cheltuieli pe care spuneti dvs.: trebuie acoperite din ceva (chirie, telefon, posta, lumina, internet, abonament telefon, etc) ?!?


Interventie moderator:editat in respectarea art 2.2 din Regulamentul de forum. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Daca in contract scrie:
"angajatorul va achita mediatorului un onorariu de pregatire a medierii in cuantum de 1 mil. lei si ca acest onorariu nu se va restitui daca tertul /angajatul refuza sa dea curs invitatiei"...

nu inseamna decat ca nu se restituie si nu per a contrario : daca se prezinta trebuie sa dea banii inapoi.

Practic Dvs interpretati ca : daca mediatorul nu face niciun demers si partea invitata nu se prezinta - nu primiti banii inapoi iar daca mediatorul isi face treaba si convinge partea sa vina la sedinta de informare trebuie sa dea si banii inapoi.

Pe sistemul - si "bruscat" si banii luati?-

Ca sa fie mai explicit cu siguranta mediatorul Dvs va modifica pe viitor in contract acea fraza cu urmatoarea: ""angajatorul va achita mediatorului un onorariu de pregatire a medierii in cuantum de 1 mil. lei si ca acest onorariu nu se va restitui chiar daca tertul /angajatul refuza sa dea curs invitatiei". Asta ca sa nu mai aiba astfel de surprize privind interpretarea unui articol din contract.

Bineinteles ca pentru a recupera banii platiti, puteti invita mediatorul respectiv la o sedinta de informare tinuta de alt mediator, iar daca nu se prezinta stiti ce aveti de facut...


Interventie moderator:editat in respectarea art 2.2 din Regulamentul de forum. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Deci, mediatorul a efectuat vreo formalitate (invitatie prin posta, telefonica, etc.) de invitare a reclamatului?
Daca angajatorul a semnat contractul de pregatire a medierii inseamna ca si si-a asumat in integralitate toate clauzele continute in acesta inclusiv plata 100 lei.
Deci, care este problema exacta si reala asupra careia nu sunteti lamurita?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2014
Birou de Mediator - Luana Nistea, Mediator
Caut sa inteleg care este procedura corecta in cazul relatat de mine.

- logica pentru care mediatorul trebuie sa returneze angajatorului onorariul de premediere platit - rezulta din Contractul de premediere in care se precizeaza ca: angajatorul va achita mediatorului un onorariu de pregatire a medierii in cuantum de 1 mil. lei si ca acest onorariu nu se va restitui daca tertul /angajatul refuza sa dea curs invitatiei.

Interpretand fraza, acest lucru inseamna ca:
"onorariul platit de angajator se va restitui daca angajatul da curs invitatiei" ?

Odata ce informarea este gratuita, de ce credeti dvs. ca altcineva este obligat sa suporte cheltuielile facute de mediator cu ocazia desfasurarii acestei activitati ?

Ar fi de laudat sa ajutati la clarificarea si lamurirea, pe deplin, a unei persoane care intreaba si are nevoie de ajutor intr-un domeniu in care nu are cunostinte !


Interventie moderator:editat in respectarea art 2.1 si art 2.2 din Regulamentul de forum. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator

Alte discuții în legătură

Cand se plateste onorariu mediator ? oanaportar oanaportar - litigiu de munca - angajatorul a contactat un mediator pt. doreste sa stinga un litigiu cu un angajat propriu - urmeaza sa se faca la mediator o Cerere ... (vezi toată discuția)
Modalitati achitare onorariu mediator irumes irumes In cazul solicitarii unei medieri cine plateste onorariul mediatorului, solicitantul sau partea cealalta implicata in conflict....sau se plateste ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)