legalservnet a scris:
daca a eliberat un certificat de mediere sau de esuare a medierii, mediatorul a incalcat legea, pentru ca nu exista un contract de mediere valabil incheiat!
Nu exista niciun document care sa aiba aceste denumiri. Probabil ca va referiti la "acord de mediere", respectiv "proces-verbal de inchidere mediere (prin esec sau nu...)".
4. cred ca sunteti de acord cu mine ca este o prostie sa impui mediatorilor sa presteze servicii gratuite, in conditiile in care, marea lor majoritate obtin venituri doar din activitatea de mediere; consiliul de mediere a gasit o solutie (nelegala dupa parerea mea) de a permite mediatorilor sa incheie un contract de premediiere, pentru a incasa contravaloarea serviciilor de redactare si transmitere a convocarii la mediere; oricum ar fi, 150 de lei pentru acest serviciu este exagerat de mult - majoritatea cer acest tarif; o notificare prin executor costa mai putin;
Am mai multe observatii la cele spus de dumenavoastra:
1. Avansati niste sume care nu au neaparat acoperire, cunosc multi mediatori care percep costuri mai mici de atat. Ce-i drept, e greu sa profesezi si sa traiesti dintr-o meserie atat de blamata de multa lume. Majoritatea mediatorilor se multumesc, momentan, cu satisfactia personala si profesionala de a face o meserie frumoasa, in care cred si pe care spera sa o transforme si intr-o sursa sigura si stabila de venit, la un moment dat.
2. Contractul de premediere exista ca si document firesc in practica mediatorilor inainte de a fi consfintita prin lege obligativitatea informarii, ca procedura prealabila in cazul litigiilor prevazute de art. 60 indice 1 din legea 192/2006. Nu e o "gaselnita".
3. Ceea ce face mediatorul depaseste sfera redactarii si transmiterii invitatiei. El poate si chiar face orice alte demersuri permise de lege pentru a spori sansele de participare la informare a ambelor parti. Cum spunea si colega mea, @luananistea, nu trebuie confundat mediatorul cu o dactilografa. Si nici comparatia cu executorul nu este cea mai potrivita.
4. Mediatorul poate refuza informarea gratuita, daca nu isi permite sa o faca. Orice sedinta de acest tip are costuri, pe care nu poti sa le suporti permanent din buzunar. Ganditi-va la spatiu (birou), cu toate costurile lui de functionare, la consumabilele implicate, la arhivarea documentelor (obligatorie), precum si la timpul mediatorului si la costurile lui profesionale (taxe anuale, cursuri de formare continua, etc.).
Va rog sa apreciati cele spuse de mine ca pe niste simple lamuriri, pe care le consider normale din partea cuiva care practica cu drag profesia de mediator pentru cineva care inca nu o cunoaste foarte bine. :bow: