Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca.
Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start medierea.
Salariatul a refuzat intrarea in mediere, pt. ca a refuzat sa plateasca 1/2 din onorariu /mediator.
Mediatorul a scris acest lucru in Pv de mediere.
De aceea, angajatul a refuzat si nu a semnat Pv-ul de mediere.
Ce consecinte poate avea acest fapt ?
Semnatura angajatului este obligatorie pe acel PV ?
Ce va zice instanta de lipsa semnaturii angajatului ?
Totusi, s-a platit onorariu de mediere.
De ce se mai spune ca medierea este gratuita ?
In ce situatii se poate vorbi ca o mediere este gratuita sau se plateste acest onorariu ?
Cu siguranta nu s-a platit "onorariu pentru mediere", daca nu a fost incheiat un contract de mediere si nici medierea nu a avut loc.
S-a platit un onorariu pentru serviciile de premediere sau costuriel presupuse de convocarea la informare a celeilalte parti, depinde cum a fost formulata de catre solicitant cererea catre mediator, respectiv daca acesta a solicitat o mediere sau doar o informare.
Medierea nu este gratuita. Gratuita este doar informarea cu privire la mediere, precum si eliberarea documentelor care atesta parcurgerea ei: certificat de informare (daca la informare participa toate partile implicate) sau proces-verbal (daca una dintre parti nu se prezinta sau refuza explicit medierea). Din ceea ce inteleg, doar informarea a avut loc, nu medierea in sine.
Sunteti in situatia angajatului care nu a semnat? sau a angajatorului?
Medierea nu este gratuita si nici obligatorie.
Informarea este gratuita in situatia in care se prezinta partile la informare la data si ora stabilita de comun acord cu mediatorul.In cazul in care este necesar ca una dintre parti sa fie invitata de catre mediator la sedinta de informare atunci apar costuri suplimentare (ex. posta, etc) si se percepe onorariu.
Informarea privind avantajele medierii este gratuita si obligatorie in litigiile de munca. E acelasi lucru cu sedinta de informare.
Se achita doar serviciile prestate de mediator cu privire la invitarea celeilalte parti la mediere. Daca se prezinta ambele parti, fara a fi nevoie de invitatie din partea mediatorului, atunci nu se vor achita aceste servicii prealabile declansarii procedurii.
Informarea face parte din procedura medierii, fiind prima etapa din cadrul procedurii, o etapa gratuita. Dupa informare, daca partile sunt de acord se va semna contractul de mediere si va incepe sedinta de mediere. Aceasta costa si nu este obligatorie, insa este deosebita de utila.
In cazul in care ambele parti sunt prezente la informare si nu sunt de acord sa le fie mediate conflictul (una sau ambele parti) mediatorul va elibera un certificat de informare de forma stabilita de Consiliul de mediere.
In acel certificat nu se inscrie motivul pentru care o persoana refuza medierea, ci doar calea aleasa pentru solutionarea conflictului.
Invitarea celeilalte parti se poate face in scris si se transmite celeilate parti prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului. Partea solicitantă va furniza mediatorului datele necesare contactării celeilalte părţi.
Interventie moderator: va rog nu folositi link-uri care pot fi considerate reclama. Multumesc pentru intelegere