Unui vecin i-a fost atribuit/vandut in 1971 un teren care a fost preluat de catre CAP de la bunicii mei in anul 1962, iar in anul 1970 acel teren a fost preluat in proprietatea statului in baza unor decrete cu titlu de prescriptie exctintiva. Acest vecin sustine ca acel teren i-a fost vandut de catre CAP. Intrebarea mea este daca acel teren putea sa-i fie vandut/atribuit de catre CAP in anul 1971 atata timp cat acesta se afla in proprietatea statului din 1970?
Avem proces in care am cerut anularea titlului de proprietate al vecinului. Problema e ca in afara de procesul verbal de punere in posesie si de titlul de proprietate, stimabilul nu mai are nici un act, va spuneam ca ne-am judecat in 2 randuri pe revendicare imobiliara, timp de 8 ani, si cu toate ca sustine ca are acte noi nu am vazut nici unul. Mai grav e ca nici macar dosarul depus la primarie, care a stat la baza emiterii titlului de proprietate conform legii 18, nu mai exista la primarie, a disparut. O alta ,,eroare" care nu stiu cum s-o intorc in favoarea mea este aceea ca dupa ce i s-a emis titlul de proprietate in 2002, in 2003 si-a intabulat in instanta terenul, insa pe un alt numar topografic si cu o suprafata mai mica , adica in titlul de proprietate are 450 iar intabulat doar 300. Mai precizez ca bunicii mei nu au fost membrii cooperatori, iar terenul nu stiu cum a trecut sau daca a mai trecut cu la CAP dupa 1970 cand conform CF-ului a trecut la stat.
deci, asadar si prin urmare:
1. cap-ul ar fi putut vinde terenul in conditiile in care a. statul in baza unei dispozitii emise in baza unui act normativ a trecut terenul din proprietatea sa in proprietatea cap-ului (putin probabil!) sau b. in baza unei alte dispozitii emise in baza unui alt act normativ a trecut terenul in administrarea cap-ului. in atare conditii, cap-ul eventual ar fi putut vinde terenul in numele statului, asa cum de ex. icral-urile au vandut apartamentele nationalizate in baza legii 112/1995.
2. cine v-a sfatuit sa faceti actiune in revendicare nu v-a sfatuit prost, dar v-a sfatuit incomplet. avand in vedere situatia descrisa, ar fi trebuit (si cred ca inca o mai puteti face) sa atacati titlul de proprietate al vecinului pe nulitate absoluta.
3. inainte de atacarea titlului vecinului insa, intr-un proces separat, ar fi trebuit sa atacati dispozitia de preluare a statului in baza mentionatelor decrete pe nulitate absoluta.
4. ati mai putea face o actiune de rectificare a cartii funciare, pentru ca nu se poate ca dispozitia sa fie pe un numar topografic si intabularea pe alt numar topografic, dar asta-i si ea o actiune paralela si subsidiara.
5. sfatul meu (acumulat in "experienta" de revendicator din 1993) este sa mergeti pe fiecare capat de ata pe care il aveti si sa fiti foarte grijului in a nu scapa nici unul. trebuie desfiintate toate actele ilegale iar nulitatea absoluta este imprescriptibila, deci mai aveti destule optiuni. desigur, va trebuie si nervi si bani si avocati intelepti si intelegatori!!! si suficienta rabdare si iertare crestineasca in privinta judecatorilor.
Din pacate nu pot sa am nici rabdare nici mila la adresa judecatorilor. Si am sa va spun de ce: in anul 2003 mama mea a fost chemata in judecata de vecin, in dosar de revendicare imobiliara, ca sa-i lase in folosinta o suprafata de 150 mp care cica ii ocupam noi din suprafata inscrisa in CF de 300 mp. El folosea 300 ia noi 150 din intreaga suprafata de 450 mp. Titlul de proprietate al vecinului e pe 450 mp, cu 150 mai putin ca in CF. Instanta ne-a obligat sa-i lasam in deplina proprietate toti cei 450 conform titlului de proprietate al dansului, nu conform CF-ului asa cum ceruse el deoarece noi nu aveam titlu de proprietate emis, aveam doar proces verbal de punere in posesie. In fine, cheltuieli de judecata, executori, scandal, dosar penal s.a.m.d. In anul 2008 am intentat noi proces prin care cerem anularea titlului de proprietate, iar acuma in dosar, intr-o intampinare sustine ca e de acord sa-i fie anulat titlul de proprietate dar nu total ci doar partial, cu 150 mp. Aceiasi 150 care reprezinta diferenta de la cat are inscris in CF pana la cat are in titlul de proprietate. Asta cu toate ca el nu poate sa dovedeasca nici macar pe cei 300 care sustine ca i-au fost vanduti de catre CAP, pentru care nu a prezentat nici un act, nu se mai gaseste nici actele care au stat la validarea titlului conform legii 18/1991. Adica el are titlu de proprietate pe un teren care nu apare in nici o evidenta cum ca i-ar fi fost vandut ori atribuit ca lot de casa de catre CAP, nici in registrul agricol nu apare deoarece dupa 1974 el nu a locuit la noi in localitate, pana in 1992 cand s-a mutat inapoi.
stimate domn/stimata doamna,
eu va inteleg perfect pentru ca am avut cinci imobile in revendicare si pana astazi am recapatat unul si la un al doilea sunt cu procesele in faza finala. dar supararea pe judecatori nu ajuta la nimic, caci tot la ei trebuie sa ajungem sa ni se faca in cele din urma dreptate. drumul este lung si anevoios!
cautati prin arhive decizia de preluare a pamantului dumneavoastra si deschideti o actiune pe nulitate absoluta. odata aceasta constatata lucrurile devin ceva mai simple.
de asemenea ar trebui sa cereti anularea titlului sau de proprietate din motivele pe care le-am expus mai sus, tot pe nulitate absoluta.
in situatia in care ati rezolvat aceste doua aspecte fundamentale ale ecuatiei, restul nu ar mai trebui sa fie decat o simpla formalitate (care insa o sa dureze si ea destul).
Da CAP putea sa "vanda " pna la 500 si ulterior pana la 800 m.p pentru construirea de locuinta numai unui membru cooperator. Practic aceasta operatiune se facea prin act de dare in plata si ca temei legal era art.8 din Statutul CAP care avea valoare de norma imperativa fiind adoptat prin HG.