avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari?

Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai cartierului si participa la plata cheltuielilor facute de asociatie.Legea spune ca au drept de vot doar proprietarii membri.Avind in vedere ca la adunari se discuta probleme de interes comun care-i privesc pe toti proprietarii,este legal ca asociatia sa nu le permita accesul la adunare proprietarilor care nu sint membri?In schimb asociatia solicita participarea financiara a tuturor proprietarilor,membri sau nemembri ai asociatiei la investitiile pe care intentioneaza sa le faca.
Proprietarii care nu sint membri au doar obligatii fata de asociatie,nu si drepturi?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:01, 12 Martie 2014
BEN46 a scris:

@florin.rusu@...

Asociatia de proprietari cuprinde toate ap. din imobil , care ap. la randul lui cuprinde sot ,sotie , copil (major ). Toate cele trei persoane au dreptul sa reprezinte ap. in sedinte dar sa si voteze , se ia un singur vot pe ap. pot sa fie alesi in conducerea asociatiei fara sa aiba nevoie inputernicire .
ART. 12
Proprietarii membri ai asociatiei, pe lânga drepturile si îndatoririle prevazute în statutul
asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi:
a) sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a asociatiei de proprietari;
b) sa îsi înscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi în structura
organizatorica a asociatiei de proprietari, daca au capacitatea deplina de exercitiu;
c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, la cerere, la
H.G.15888/2007

Daca presedinta este renumerata trebuie sa aiba un contract de mandat .
P.S. In Adunarea Generala cand a fost aleasa presedinta nu a-ti votat si pentru salar la presedinte ?



Buna seara ,

Intrebarea mea ar fi daca eu ca si fiica a proprietarului am dreptul sa fac parte din comitetul executiv, avand in vedere urmatoarea lege:" ART.12 alin i) nu pot ocupa functii in comitetul executiv si in comisia de cenzori membri avand grade de rudenie , pana la gradul al 4-lea inclusiv"??? Va multumesc!
In asociatiile de proprietari unde exista atat membrii ai asociatiei cat si nemembrii, in AG au dreptul de a vota si de a fi alesi numai proprietarii sau coproprietarii dintr-un imobil membri ai asociatiei.
Asociatia si AG este a membrilor asociatiei, nu a tuturor proprietarilor.
Proprietarii nemembri ai asociatiei au dreptul sa participe la aceste AG pentru ca acolo se discuta probleme care ii intereseaza si pe ei, dar sunt simpli spectatori care isi primesc informatiile necesare.
Daca doresc sa voteze sau sa aiba posibilitatea sa fie alesi sau sa aleaga, atunci trebuie sa devina membri ai acestei asociatii, deci sa adere cu o simpla cerere, fara alte complicatii.

Daca intr-o familie exista sot-sotie coproprietari (inscrisi ambii in actul de proprietate) oricare dintre ei poate reprezenta familia in AG, isi poate exprima votul pentru familia sa fara a fi nevoie de vreo procura.
In cazul in care in familie, in actul de proprietate, exista un singur proprietar, legal numai proprietarul poate vota, poate alege sau sa fie ales. Membrii familiei il pot reprezenta prin procura. Totusi in asociatie, oamenii se cunosc si aceste amanunte nu prea conteaza, dar e bine sa se evite fortarea legii in sensul ca un membru al familiei, fara a fi coproprietar al apartamentului, sa fie ales deoarece poate fi contestat mai devreme sau mai tarziu de oricare alt membru al asociatiei.

Alegerea intr-o functie de conducere si plata indemnizatiei se face obligatoriu prin contract de mandat care se declara numai la ANAF, nu si la ITM.

... dar... dupa ce am citit ce scrie in statutul asociatiei am aflat ca numai unul dintre coproprietari poate fi membrui al Asociatiei si nu toti proprietarii trecuti in actul de vanzare cumparare. Asadar, daca este trecuta aceasta mentiune in Statutul Asociatiei, rezulta ca sotia respectivului membru fondator al Asocaitiei a fost aleasa ilegal pe functia de Presedinta si a incasat ilegal (fara contract de mandat) indemnizatia aferenta pozitiei ocupate timp de 5 ani.
Pai noi discutam pe lege si nu pe o prevedere dintr-un statut al unei asociatii. In statutul nostru nu am scris nimic cu privire la membrii familiei, asa ca aplicam legea.
Pentru a fi in regula si a respecta legislatia proprietarii si coproprietarii sa adere la asociatie printr-o simpla cerere de adeziune.
Adunarea generala alege presedintele iar acesta isi face singur contractul de mandat in doua exemplare, unul la asociatie si unul acasa. Acest contract de mandat se semneaza de presednte si de un membru al comitetului execitiv, nu se inregistreaza la nici o institutie publica. Daca in baza acestui contract presedintele primeste indemnizatie, acest lucru se raporteaza in declaratia 112 ce se depune la finante si unde sunt consemnate toate veniturile salariale, de natura salariala s.a.m.d. Nicaieri, in nici o situatie raportata la vreo institutie publica nu se cere a se specifica numarul contractului....

Daca proprietarii in adunarea generala nu au pe cine alege deoarece nici un membru al asociatiei nu vrea, nu poate, nu accepta... sigur ca adunarea generala este nevoita uneori sa aleaga la limita legii chiar un membru al familiei unui proprietar care este cunoscut, locuieste permanent in acel apartament, care poate fi mostenitor, urmas si aici poate fi sotia sau sotul, copii majori ai titularului actului de proprietate...
Iar daca o asemenea persoana a fost aleasa de adunarea generala si i s-a stabilit o indemnizatie, are dreptul sa o primeasca, sa semneze documentele ca oricare alt presedinte ales in orice asociatie.
Chiar daca presupunem ca cineva ar demonstra ca acesta a fost ales ilegal, cum se spune mai sus, este, in primul rand raspunderea adunarii generale. Atunci cand exista posibilitatea, adunarea generala alege alt presedinte si viata merge mai departe.

Cineva intreaba mai sus daca exista incompatibilitate alegerea rudelor pana la gradul 4... Da, exista prevederea ca nu pot fi alesi intr-o asociatie rudele pana la gradul IV inclusiv care sa faca parte in acelasi timp atat din comitetul executiv cat si din comisia de cenzori. Asadar nu poate fi ales tatal in comitet si fiul in comisia de cenzori, dar pot fi amandoi in comitet sau amandoi in comisia de cenzori.
.
@florin.rusu

Fie exprimarea din statut este dubioasa, fie n-ati inteles dv. bine. Un statut nu poate lua dreptul unui coproprietar de a se bucura de drepturile conferite prin lege.

Si, haideti s-o luam babeste....
In tabelul care insoteste acordul de asociere - unul din documentele de baza ale dosarului de infiintare a asociatiei de proprietari, in dreptul fiecarui apartament este inscris actul de proprietate si....toti coproprietarii imobilului raspectiv (apartament), daca ei sunt inscrisi in acel act de proprietate.
Asta inseamna ca in acel imobil fiecare dintre coproprietari au cate o bucata din apartament. Intregul apartament are dreptul la 1 vot, asta inseamna ca fiecare dintre coproprietari are dreptul la o parte dintr-un vot.
In AG, sigur, n-o sa vina toti coproprietarii unui apartament sa-si exprime particica lui de vot, ci il deleaga pe unul din ei sa-i reprezinte si sa voteze cu 1 vot pentru familia respectiva.
Dintr-o familie sot-sotie, ambii trecuti in actul de proprietate, ambii trecuti in acordul de asociere (obligatoriu, asa cum am scris mai sus), oricare poate fi ales intr-o functie de conducere in mod legal si se poate bucura de toate drepturile pe care i le da calitatea de proprietar si de membru asociat al asociatiei de proprietari.
Daca dv. ii contestati unui coproprietar, membru al asociatiei, calitatea de a fi ales si a conduce asociatia nu aveti nicio sansa, indiferent de statutul sau documentul asociatiei care sa exceada legea.

Deci doamna nu a fost aleasa ilegal. Cat despre incasat banii, nu se poate spune ca s-a intamplat ilegal daca are contract de mandat in care se scrie despre indemnizatie. Daca nu a avut contract de mandat, pentru ca acesta este un document prin care se scad banii din gestiune, atunci, da a incasat banii ilegal. Cu atat mai mult cu cat aceste venituri trebuie declarate la fisc. De acum incolo macar sa-si faca acest contract de mandat si sa intre in legalitate cu fiscul.

@mariaburcea

Daca sunteti coproprietar al apartamentului in care locuiti aveti dreptul sa faceti parte din comitet sau comisia de cenzori. Altfel, nu.
Prin actul de succesiune puteti deveni coproprietar al apartamentului, puteti adera la asociatie oricand si deci va puteti bucura de dreptul de a fi aleasa in conducerea asociatiei.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre notiunea de proprietar. ciudat ciudat Prin \" proprietari\" se inteleg nr. de apartamente sau numarul total de proprietari si coproprietari? De exemplu sotul si sotia unde ambii sunt coproprietarii ... (vezi toată discuția)
Acordul de asociere intr-o asociatie de proprietari petschovschi petschovschi De citeva zile sunt presedintele unei asociatii de proprietari si incerc sa ma pun la punct cu legislatia in vigoare. Doresc sa fiu un presedinte corect si ... (vezi toată discuția)
Comitet executiv dan61 dan61 Buna ziua,as dori sa-mi spuneti cine face parte din comitetul executiv, care sunt membrii care-l formeaza? (vezi toată discuția)