gigipopa a scris:
In mesajul initial, utilizatorul a mentionat - "... am studiat dosarul inainte de a primi instiintarea... ". Deci nu exista o citatie scrisa, emisa de instanta de judecata, prin care sa fie instiintat ca fiind parat.
Nu are nicio importanță dacă a primit sau nu citație.
Nicio prevedere legală nu interzice părților să studieze dosarele înante de a primi citații. În anul de grație 2014, marea majoritate a justițiabililor își caută dosarele pe portalul instanțelor. Și eu procedez la fel. Nu există motive pentru care ar trebui să aștept citații în loc să mă duc în instanță și să rezolv problemele pe care trebuie să le rezolv.
Ca specialist tehnic judiciar, activ pana in urma cu putin timp, nu am putut studia niciodata, niciun dosar, desi stiam ca sunt nominalizat sa efectuez expertiza, dacat in momentul in care am prezentat adresa de desemnare si CI, la arhivarul de la tribunal/ judecatorie.
Dvs. trebuia să justificați un interes legitim pentru a putea studia dosarele întrucât nu aveați calitatea de parte în dosare. Or, domnul care a deschis această discuție a precizat de la bun început că are calitatea de pârât.
In privinta copierii la xerox a unor documente, este adevarat ca in ultima perioada de timp, nu a mai fost nevoie de viza judecatorului de serviciu pe cererea mea, ci doar faptul ca indicam paginile dorite si arhivarul ducea dosarul la xerox, eu plateam paginile xeroxate, iar dosarul era preluat tot de arhivar.
Vă lămurește pe deplin art. 92 din Hotărârea CSM nr. 387/2005 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti.
Celelalte mentiuni din mesajele mele, legate de identitate, mi se par de bun simt, atunci cand se pune problema de a citi un dosar aflat pe rolul instantei de judecata.
Repet, discuția a fost deschisă de cineva care are calitatea de pârât în dosar, prin urmare nu văd care ar fi, în acest topic, problemele legate de identitatea celui care l-a inițiat.
Legat de intrebari in instanta puse de avocati (respectiv cand s-a studiat dosarul), am vazut multe intrebari, mult mai "aeriene", fara nicio legatura cu dosarul
Chiar intrebarea utilizatorului, legata de "influenta negativa" asupra sa, ca parat in dosar, deoarece a studiat dosarul inainte de a primi citatia oficiala, m-a indemnat la supozitiile respective.
Offf... Este doar o simplă întrebare, a unei persoane care nu are studii juridice și nici tangență cu procesele. De la o întrebare până la un proces de intenție calea este foarte lungă.
In plus, utilizatorul nu a precizat in ce conditii a aflat ca este parat in respectivul dosar, in conditiile in care nu a primit citatia oficiala.
Nici nu trebuia să precizeze. Marea majoritate a celor implicați în procese află de termene și nu numai de pe portalul instanțelor. În plus, în incinta instanțelor există Info-Chioșcuri.
Acum, în 2014, nu mai este necesar să primești o citație ca să știi că ai termen într-o cauză. Există suficiente mijloace de informare. În plus, repet, nu există nicio prevedere legală care să îți interzică să studiezi dosarul în care ești parte dacă nu ai primit citație.
Daca ne referim la Regulamentul forumului, utilizatorul poate sa citeasca toate parerile formulate in forum, ca raspuns la discutia deschisa si sa aleaga ce crede ca ii este folositor. Nu am pretentia, sa sustin ca parerea mea este cea exacta si singura posibila.
Personal, nu cred ca varianta mea, nu il putea pune in garda pe utilizator asupra unor eventuale evenimente care pot sa apara in derularea dosarului.
Eu nu m-am referit la regulament, dar dacă tot ați deschis discuția, același regulament impune ca mesajele să fie argumentate. Vă rog să imi spuneți o singură prevedere legală care susține ceea ce ați afirmat aici (că utilizatorul trebuia să fie citat ca să aibă acces la dosar, că un pârât trebuie să prezinte citația ca să i se permită accesul la dosar, că nu este legal ca un arhivar să aprobe cererea de consultare a dosarului ci doar judecătorul de serviciu poate să o aprobe etc.).