avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rog ajutor - mostenire 2 mostenitori, doar unul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rog ajutor - mostenire 2 mostenitori, doar unul de gasit

Situatia este urmatoarea:

Linga casa mea este un teren, proprietarul a murit in 2012, are 2 mostenitori(2 nepoti, fii fratelui defunctului, frate mort si el).

Nu s-a dezbatut succesiunea. Unul dintre mostenitori este in oras, celalalt nu se stie in ce tara e... de 10 ani e plecat din tara, nu a mai vorbit nimeni cu el, nu mai e in relatii cu fratele sau.

Am vorbit cu fratele din tara si e dispus sa imi vanda "mostenirea"... terenul...

CE MA SFATUITI SA FAC?
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
andreistan, utilizator
Cel mai recent răspuns: truta_marian , utilizator 09:33, 8 Martie 2014
Acceptarea poate fi si tacita, nu doar expresa.Primul pas e la notar si cu incheierea notariala la instanta. Platiti la instanta 3%taxa timbru la valoarea mostenirii.
NU a acceptat nimeni tacit nimic inca!

Am vorbit cu un notar si mi-a spus ca trebuie sa inceapa dezbaterea succesiunii mostenitorul care este de gasit, dupa care se asteapta un an de zile si apoi este declarat strain de mostenire cel de-al doilea mostenitor....#-o

Este aadevarata treaba asta? Chiar trebuie sa asteptam un an de zile?

Va multumesc pentru raspunsuri
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2014
andreistan, utilizator
Nu asteptati nimic! Daca decesul a avut loc in 2012 a trecut si mama termenului de optiune succesorala. Mergeti la notar luati incheierea prealabila si obligatorie pt instanta si mergeti la judecatorie.
Trebuie dezbatuta mostenirea.
Sa mearga la avocat pentru a se redacta actiunea sau sa il reprezinte pe mostenitor.
Va dura ceva timp dar nu are ce sa faca.
Termenul de opţiune succesorală este de 1 an de la data deschiderii moştenirii. Moştenirea se deschide la data decesului. Dacă celălalt moştenitor nu poate fi găsit, recomand şi eu efectuarea succesiunii direct în instanţă. Nu cunosc motivele pentru care trebuie să mergeţi "musai" la notar în situaţia dumneavoastră. Nu cunosc si nu cred că în Codul de Procedură Civilă, este precizat ca fiind obligatorie o încheiere prealabilă a unui notar pentru a deschide o succesiune.

Alte discuții în legătură

Termen deschidere succesiune marinel12 marinel12 Buna ziua. As vrea sa stiu care este termenul limita legal pentru a deschide succesiune la notar (6 luni sau un an de la deces) fara taxe speciale si care ... (vezi toată discuția)
A murit tatal meu si am fost sa iau certificatul de deces de ... Sever Simion Sever Simion A murit tatal meu si am fost sa iau certificatul de deces de la evidenta populatiei din oras ca sa il ingrop. Ei, in mod smecheresc si abuziv, mi-au luat ... (vezi toată discuția)
Mostenire andreeaapostol andreeaapostol Buna ziua, As avea o intrebare(sau chiar mai multe) in ceea ce priveste dezbaterea unei succesiuni dupa mama mea . Eu locuiesc in strainatate si nu am foarte ... (vezi toată discuția)