avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata energiei electrice pe scara blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata energiei electrice pe scara blocului

Locuiesc pe o scara cu 16 apartamente si va intreb cum este legal a fi efectuata plata energiei electrice pe scara : valoarea totala a energiei se imparte la nr de apartamente sau la toti membrii care locuiesc intr-un apartament? La noi pe scara suma totala se imparte nu la nr de apartamente ci la cati membri sunt pe apartament , e legal ? Va multumesc din suflet
ei bine instalatia e instalatie si nu doar un consumator sau altul
dar de acord, pot sa-si aleaga cum sa o imparta
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indiferent ca energia electrica este consumata pentru functionarea liftului ori pentru iluminatul casei scarilor, costul acesteia se repartizeaza pe numar de persoane ce locuiesc in acea scara de bloc in luna respectiva.
Aceasta regula este logica pentru ca persoanele ce intra in bloc, ies din bloc, circula pe casa scarii ori cu liftul... determina consumul energiei electrice.
Iar legiuitorul tinad cont de cauzalitate a hotarat acest mod de repatizare in HG 1588/2007:
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.

Iar ca o completare si o contrazicere a celor care sustin in mod gresit ca s-ar repartiza costul energiei electrice si altfel decat pe numar de persoane iata articol imediat urmator:
Art. 35. - Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin. De asemenea, în cazul clădirilor care au amplasate la etajele superioare băi, spălătorii, uscătorii, prin hotărâre a adunării generale, persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin pot să fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, în baza unor angajamente personale, date în scris către asociaţia de proprietari de către persoanele care nu folosesc spaţiile de la etajele superioare.

Asadar se prevede posibilitatea exceptarii de la plata energiei electrice a unor persoane care nu folosesc liftul in mod firesc. Dar nicaieri in legislatie nu se prevede ca energia electrica sa fie repartizata pe cota indiviza, pe numar de apartamente, pe suprafata, pe etaje sau pe alte criterii in afara de numarul de persoane ce locuiesc in luna respectiva.
Buna seara, pe mine m-a informat doamna presedinta ca se calculeaza la suprafata apartamentului si culmea eu am cea mai mare suprafata :) si automat platesc cel mai mult.
Intrebare: este ok modalitatea de calcul a facturii de energie electrica pentru un lift si o instalatie electrca pe senzor?
Astept cu real interes raspunsul dumnevoastra!
Luca
Pai am explicat in postarea anterioara dand si baza legala.
Factura de energie electrica pentru iluminat comun si functionarea liftului se repartizeaza pe persoane. Numai pe numar de persoane si nu altfel.
Da, raspunsul este foarte clar. Asa se calculeaza consumul de energie electrica si in blocul nostru.

Voi ati incheiat un contract de furnizare a energiei electrice pentru partile comune cu ENEL? Daca nu, trebuie s-o faceti urgent pentru ca altfel ENEL poate veni oricand sa va "taie" curentul, legal.

Alte discuții în legătură

Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)
A intra in legalitate cu ajutorul infiintarii asoc. proprietari zolyxx zolyxx Noi acum dorim sa infiintam asociatia de proprietari in scara cu 20 de ap. Pana acum nu am avut nici asociatia de locatari, nimic. Strangeam bani pt consumul ... (vezi toată discuția)
Cum se plateste lumina pe casa scarii? andrei_70 andrei_70 Am nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a clarifica o problema cu care ne confruntam in cadrul asociatiei de proprietari, cu privire la repartitia ... (vezi toată discuția)