avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata energiei electrice pe scara blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata energiei electrice pe scara blocului

Locuiesc pe o scara cu 16 apartamente si va intreb cum este legal a fi efectuata plata energiei electrice pe scara : valoarea totala a energiei se imparte la nr de apartamente sau la toti membrii care locuiesc intr-un apartament? La noi pe scara suma totala se imparte nu la nr de apartamente ci la cati membri sunt pe apartament , e legal ? Va multumesc din suflet
Pai daca nu aveau contract nu ar fi avut curent electric nici pana acum, nu?
Mi se pare ca este logic ca orice consumator sa aiba un contract incheiat cu furnizorul de energie electrica.
Inainte de e-ON, asociatia noastra avea un singur contract cu furnizorul, primeam o singura factura, iar anexa cuprindea 19 randuri, corespunzatoare fiecarei scari. Acum, am fost obligati sa incheiem 19 contracte - pentru fiecare punct de consum si primim prin posta 19 plicuri cu cate o factura... Adevarul este ca daca vrei sa intelegi o factura de la e-ON, iti trebuie multa rabdare... Nu ai nicio sansa sa intelegi ce scrie pe-acolo, numai cu niste studii medii. Asa ceva, mai greu de intalnit, iar daca mai vrei sa schimbi ceva, sa reclami ceva, esti terminat. O asemenea birocratie ca la baietii acestia nu cred ca se mai poate. Te lasi pagubas din start, insa sunt situatii in care trebuie neaparat sa clarifici ceva. Doua zile (invoit de la serviciu), nu ajung...

Pe de alta parte, este normal ca asociatia sa aiba contract cu asociatia pentru a avea energie electrica pe casa scarii (mai ales daca este si lift). De fapt, asa sunt construite toate blocurile, cu instalatie electrica separata. Ca se mai ”alimenteaza ”, asa, pasant si cate un vecin - este alta problema. Avem noi un asemenea caz...
In Bucuresti peste 80% din Asociatiile de Proprietari din Bucuresti nu au contract de furnizare a energiei electrice cu ENEL (ma refer la partile comune) dar sunt conectate la reteaua electrica si primesc curent. Noi am aflat ca nu avem contract cu ENEL cand s-a schimbat Administratorul si a fost facuta o inventariere a documentelor existente in Asociatie.
Acest procent de 80% ori fie el si de 1%, ca nu are importanta, este ca si cum spun unii ca evaziunea fiscala in Romania este de X%.
Pai cum sa existe consumator de energie asa din stalpul de la strada, fara contor, instalatie, contract, factura...? Acum cativa ani am vazul ta TV cum intr-un cartier de case si-au tras unii sarmele de pe stalpul din drum in casa si nu plateau nicaieri nimic. Era furt de energie electrica.
Ori eu nu cred ca exista asa ceva la blocuri.
Poate nu aveti un contract actualizat, incheiat intre furnizor si presedintele actual al asociatiei si exista un contract de acum cativa ani incheiat cu alt presedinte...Dar asta nu inseamna ca nu exista contract.
Iata noi avem un contract dar cu fosta asociatie, asociatia noastra avand de 5 ani alta denumire si alta adresa. Acum 5 ani am schimbat statutul, adresa sediului... (prin incheiere judecatoreasca cu tot tabietul). Apoi treptat, cu unii furnizori am reinoit contractele iar cu altii nu dar primim facturile normal, platim normal... Am vrut sa reinoiesc conttractul cu E-on dar mi-au cerut un intreg set de documente si trebuia sa ma prezint la sediul lor, sa stau la rand cu sute de persoane, cu numar de ordine s.a.m.d. Asa ca am lasat-o balta. Primim factura conform consumului dar aceasta are la consumator denumirea veche a asociatie, adresa veche...
Acum o sapatamana am primit o adresa cu referire la contractul nr. XX de la alt furnizor dar adresata presedintelui asociatiei , cu numele si prenumele unui fost presedinte. Acesta a fost presedinte acum 10 ani, iar de atunci s-au schimbat inca doi presedinti. Asta nu inseamna ca asociatia nu are contract. Are dar incheiat cu un fost reprezentant al asociatiei, asa cum si la furnizor s-au putut schimba directorii iar curentul sau apa circula in continuare prin cabluri si conducte fara a sughite.
florin.rusu@gmail.com a scris:

In Bucuresti peste 80% din Asociatiile de Proprietari din Bucuresti nu au contract de furnizare a energiei electrice cu ENEL (ma refer la partile comune) dar sunt conectate la reteaua electrica si primesc curent.


De unde ati obtinut informatia cu peste "80 %" ?
Asta ar insemna ca furnizorul de eergie electrica acorda de la sine energie electrica pe care nu o factureaza ?
Chiar credeti ca autoritatea publica locala accepta ca regia din subordine sa functioneze cu pierdere de peste "80%" ?
Cel putin in capitala ,asociatiile de proprietari detin instalatii separate pentru partile comune,lift,subsol tehnic (instalatii separate care de altfel sunt alimentate cu energie electrica de 24 V),care este facturata lunar si impusa beneficiarilor asociatii de proprietari

Alte discuții în legătură

Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)
A intra in legalitate cu ajutorul infiintarii asoc. proprietari zolyxx zolyxx Noi acum dorim sa infiintam asociatia de proprietari in scara cu 20 de ap. Pana acum nu am avut nici asociatia de locatari, nimic. Strangeam bani pt consumul ... (vezi toată discuția)
Cum se plateste lumina pe casa scarii? andrei_70 andrei_70 Am nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a clarifica o problema cu care ne confruntam in cadrul asociatiei de proprietari, cu privire la repartitia ... (vezi toată discuția)