Suntem proprietarii unei apartament situat (acum cativa ani) la ultimul etaj (2) al unui imobil. Intre timp, imobilul a fost mansardat de catre un "dezvoltator" imobiliar, mai concret i s-a adaugat un etaj + mansarda. Am fost contactati ieri de proprietarul apartamentului construit deasupra (noi nu locuim la adresa respectiva), pentru a ne solicita acceptul unei interventii la instalatia de apa, interventie prin care se doreste spargerea in apartamentul nostru. Apartamentul de deasupra are undeva o scurgere infundata, fapt care impiedica utilizarea apei la chiuveta, plus ca deja a aparut si pe tavanul nostru o pata.
Nu suntem de acord cu asta din 2 motive:
1. Instalatia veche de apa/canalizare se opreste la nivelul nostru (fiind ultimul etaj). Instalatia de apa/canalizare a mansardei a fost dusa pe altundeva, nu prin bucataria noastra, unde se doreste spargerea. In bucataria noastra nu s-a facut nici o racordare sau alta interventie. Presupun ca se doreste sa nu se sparga gresia noua cand se poate sparge plafonul de jos in sus...
2. "Meseriasii" dezvoltatorului au mai facut ceva racorduri intre instalatia veche si noua la baie, dupa care au lasat o mizerie de nedescris, remedierea tencuielii s-a facut doar partial. Nu avem deloc incredere in calitatea lucrarilor si nici in promisiunile lor.
Intrebarea mea este urmatoarea: daca nu este alta solutie decat interventia de la noi din apartament, cum il pot obliga (prin ce document?) pe dezvoltator sa imi garanteze ca reparatia se va efectua corect si fara urme? Mansarda este finalizata partial, constructorul este cel care face lucrarile.
Daca nu ii permit sa faca lucrarile, este posibil sa fiu inundat. In acest caz, ce pot face?
Nu suntem organizati in asociatie de proprietari, deci din acest punct de vedere nu am unde sa apelez.
ori s-a lucrat pe structura de lemn , ori cu structura cu beton celular , acesta fiind mult mai usor decat betonul clasic.
cu siguranta s-a facut o expertiza inainte , alfel nu s-a fi aprobat autorizatia.
Cladirea (e un bloc de apartamente cu 1 camera) a avut S+P+2E. Nu cred ca 1 etaj+mansarda e 60% din greutatea initiala.
Da, s-a facut o expertiza tehnica chiar pe vremea cand inca locuiam acolo, s-a construit totusi dupa un proiect... Blocul initial este din caramida+beton armat, supraetajarea este din BCA.
Eu nu imi fac griji pentru acea teava pentru simplul motiv ca NU trece prin apartamentul meu. Sunt de acord ca omul sa-si rezolve problema, dar nu spargand la mine in casa...
Spuneti-le ca asa cum au montat-o fara sa va sparga tavanul tot asa sa o si repare si, in plus cereti-le sa va repare daunele deoarece este dreptul dumneavoastra.
Am fost aseara si am verificat cu proprietarul de deasupra la fata locului. Dupa cum bine stiam instalatia veche de apa se opreste la noi. "Dezvoltatorul" a legat scurgerile de apa ale celui de deasupra la o teava veche de aerisire din fonta (care trece prin zid). Posibil sa fie teava de evacuare a apelor pluviale de pe fostul acoperis. Cel de deasupra a verificat cu un "sarpe" teava, sarpele s-a blocat la cca 6m. Un calcul elementar imi spune ca teava respectiva e blocata sub apartamentul meu.
Nu am de gand sa ii las sa sparga zidul (si implicit teava, pentru ca daca vor s-o desfunde trebuie sa o sparga). E foarte posibil ca acea teava sa fie obturata cu mizeriile adunate de-a lungul timpului (blocul e de la sfarsitul anilor 50)...
Problema omului trebuie rezolvata, dar nu cu pretul distrugerii apartamentului meu, care si asa a avut de suferit in urma lucrarilor.
Bransarea scurgerii apelor menajere la conducta de ape pluviale este strict interzisa ! Sunteti sigur ca 'dezvoltatorul' are actele in regula ?
HG 1591/2002
Art. 66
(1) Se interzice executarea unor legaturi intre instalatii interioare prin care se distribuie apa cu destinatii diferite, precum si cele dintre conductele de apa potabila si conducte de apa, cu apa de alta calitate (nepotabila).
(2) Pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) si consecintele rezultate din aceasta raspunzator este detinatorul de instalatii.
Pe langa acest act normativ mai exista cateva in acelasi sens de la Mnisterul sanatatii, Agentia de mediu, regulament ApaNova etc...Ma indoiesc ca are autorizatie pentru improvizatia aia. Probabil ca acum 'forteaza' cumva intrarea in legalitate prin bransarea la scurgerea din apartamentul Dvs.