In urma cu 50 de ani, bunicul meu a cumparat impreuna cu sora lui o casa. In urma cu 4 ani s-a dezbatut iesirea din indiviziune intre bunicul meu si sora lui, fiind decedati sotul surorii si bunica mea. Indiviziunea s-a realizat la tribunal, cica ar fi fost mai bine si mai ieftin. Problema a fost ca nu aveau acte exacte pe ce avea fiecare si a trebuit sa se masoare si sa se imparta 1/2 din curte(teren) la fiecare, respectiv casa+teren. Impartirea s-a realizat in asa fel incat, a ramas o portiune in indiviziune fortata, deoarece exista o singura intrare in curte.
Acum, sora a rezolvat, si-a facut cadastru ca sa o poata vinde, iar bunicul meu a decedat inainte de sfarsitul tranzactiei, ramanand mostenirea celor 4 fete ale lui. In curtea respectiva sta de 12 ani una din fetele bunicului cu acte de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere pe o parte din 1/2 din curte, respectiv partea bunicului, iar restul partii bunicului(parte in care locuia el) vroia sa o treaca pe numele meu, adica unul din nepoti. Dar decedand nu a mai putut face asta si restul partii a ramas celor 4 fete(in tranzactia de la tribunal ele figureaza pe restul partii, unde locuia ). Acum toate vor sa respecte decizia bunicului meu, tatalui lor, si sa-mi treaca pe numele meu(adica unul din nepoti) partea respectiva.
Intrebarile mele ar fi:
1. Cum ar fi mai usor, mai ieftin si mai repede: la tribunal sau la notar?
2. Poate sa-mi treaca direct mie partea respectiva, sau trebuie sa treaca mai intai mamei?
3. Ce acte si ce pasi ar trebui sa urmam pentru a se finaliza tranzactia? Tin sa precizez ca am varsta de 26 ani.
Nu stiu daca am pus bine problema dar vreau neaparat un sfat sa stiu unde si ce sa fac.
dvs nu trebuie sa dovediti notarului ca aveti efectiv suma. Este suficient ca pretul vanzarii sa fie unul serios. Nu trebuie sa numarati banii in fata notarului. Este suficient ca notarul sa inscrie ca deja ati achitat suma de X lei daca si celalti parti contractate de fata declara acelasi lucru.
daca tot ati inceput in instanta continuati dosarul si faceti tranzactia. Dupa ce obtineti hotararea trebuie sa va faceti doc cadastrala si incheiati actul cu mama
Da, exista o lege care reglementeaza astfel de comisioane notariale in functie de valoarea obiectului supus autentificarii. Evaluarea casei (pretul de vanzare-cumparare) o fac partiel, ele convin asupra pretului, fara interventia altor persoane din afara (expert, notar etc) Numai in cazul cand partile nu se inteleg asupra pretului sau asupra altor chestiuni rezultate din contract, atunci vor putea apela la instanta si aceasta va stabili efectuarea unei expertize.
Un exemplu:
dvs vreti sa cumparati casa matusii. Matusa va spune: mai nepoate casa mea o vand pentru 50.000 de Euro. Dumneata atunci incerci eventual sa negociezi pretul si ii spui matusei: draga matusa eu as plati pentru casa doar 5.000 de euro. Daca matusa este de acord, faceti tranzactia la notar si devii proprietarul casei.
Daca vine insa o alta ruda si doreste sa conteste pretul tranzactionat, acesta poate sa il faca cu voi intr-o discutie de famileie, iar daca nu va intelegti, atunci el poate sa va cheme pe dta si pe matusa in judecata si sa explice acolo instantei ca pretul de 5.000 de euro nu este un pret serios, ca este unul fictiv, sau simulta etc. Si acea ruda ar mai putea sustine ca acea casa are o valoare de circa cel putin 30.000 de euro. In acest caz, instanta va dispune efectuarea unei expertize pentru a se stabili care este valoarea actuala sau reala a casei respective.
Insa, va trebui sa stiti ca notarul poate sa observe daca pretul este unul simulta sau fictiv, sau daca se vrea prin aceasta ocolirea taxelor notariale si a taxelor fiscale.in functie de valoarea casei si va v-a atrage atentia asupra acestui fapt. Notarul isi da seamana despre astfel de chestiuni tocmai din actele de proprietate ale matusii dvs pe care ea trebuie sa le prezinte in fata notarului ptr perfectarea vanzarii, precum si din propria lui experienta notariala.
rog cititi pret simulat in loc de pret simulta (greseala de tastare)
Titlu de proprietate
magico
Am o casa impreuna cu sora de la bunici care au murit ,obtinuta prin contract de vanzare cumparare cu banii primiti ,dar pe pamantul care il aveau la rol nu ... (vezi toată discuția)