avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema mostenire-Acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema mostenire-Acte

Buna seara!

In urma cu 50 de ani, bunicul meu a cumparat impreuna cu sora lui o casa. In urma cu 4 ani s-a dezbatut iesirea din indiviziune intre bunicul meu si sora lui, fiind decedati sotul surorii si bunica mea. Indiviziunea s-a realizat la tribunal, cica ar fi fost mai bine si mai ieftin. Problema a fost ca nu aveau acte exacte pe ce avea fiecare si a trebuit sa se masoare si sa se imparta 1/2 din curte(teren) la fiecare, respectiv casa+teren. Impartirea s-a realizat in asa fel incat, a ramas o portiune in indiviziune fortata, deoarece exista o singura intrare in curte.
Acum, sora a rezolvat, si-a facut cadastru ca sa o poata vinde, iar bunicul meu a decedat inainte de sfarsitul tranzactiei, ramanand mostenirea celor 4 fete ale lui. In curtea respectiva sta de 12 ani una din fetele bunicului cu acte de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere pe o parte din 1/2 din curte, respectiv partea bunicului, iar restul partii bunicului(parte in care locuia el) vroia sa o treaca pe numele meu, adica unul din nepoti. Dar decedand nu a mai putut face asta si restul partii a ramas celor 4 fete(in tranzactia de la tribunal ele figureaza pe restul partii, unde locuia ). Acum toate vor sa respecte decizia bunicului meu, tatalui lor, si sa-mi treaca pe numele meu(adica unul din nepoti) partea respectiva.

Intrebarile mele ar fi:
1. Cum ar fi mai usor, mai ieftin si mai repede: la tribunal sau la notar?
2. Poate sa-mi treaca direct mie partea respectiva, sau trebuie sa treaca mai intai mamei?
3. Ce acte si ce pasi ar trebui sa urmam pentru a se finaliza tranzactia? Tin sa precizez ca am varsta de 26 ani.

Nu stiu daca am pus bine problema dar vreau neaparat un sfat sa stiu unde si ce sa fac.

Va multumesc anticipat!
asa este, dar problema este de o eventuala dovada, pe cand achitarea pretului in fata notarului face dovada pana la inscrierea in fals dovada achitarii pretului inainte de perfectarea actului face dovada pana la proba contrara. Depinde de cat de mult doreste sa-si protejeze actul. Oricum am inteles va face o tranzactie pe care o va redacta un avocat, cel puitn in prima faza
Cele 4 mostenitoare ale bunicului, 3 matusi+ mama mea, au o tranzactie printr-o sentinta civila, cum ca posed partea bunicului. Dar din partea bunicului, o parte deja o are o matusa care locuia cu el, printr-un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.

Deci, ele trebuie sa fie de acord cu toatele de pret si sa-mi vanda proprietatea. Dar ele cumva trebuiesc sa faca cadastru, ceva de genul ca sa sublinieze cumva exact partea care o detin ca mostenitoare, separat de contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere al unei din matusi??

Daca ele de exemplu se gandesc la un pret si sunt toate de acord cu pretul, merg la notar si spun ca asta e pretul la care s-au gandit, tinand cont ca e facuta din 1928 si nu e in stare buna(paianta) si cu o chitanta de mana cu martori ca le-am ""achitat suma"", mai poate fi contestat pretul de altcineva, bineinteles fiind un pret oarecum real ca al unei case de renovat?? Actul va fi in regula??

Va multumesc! Scuzati-ma daca sunt prea insistent dar vreau sa fiu cat mai sigur.
nu trebuie sa-ti ceri scuze, dimpotriva noi ne bucuram ca revii cu noi date ale problemei sau cu alte intrebari, fiindca dorim sa fii cat mai bine informat.
:)
Da, in primul rand ele trebuie sa fie cu toatele de acord cu pretul, deci impreuna sa stabileasca un pret in baza caruia sa vanda catre dvs proprietatile lor. Se poate si separat fiecare sa spuna cat cere pentru partea ei de proprietate.
Desigur, apoi mergeti la notar cu totii, o chitanta de mana asupra pretului platit, nu este neaparat necesar, din moment ce ele la notar declara ca au primit deja pretul.
Pretul poate fi de oricine contestat, chiar si insasi vanzarea-cumpararea casei poate fi contestata de ceilalti mostenitori daca prin aceasta s-a adus atingere rezervei succesorale a mostenitorilor. (Acesti mostenitori pot fi de exemplu copiii matusilor dvs sau alte rude pana la gradul al 4 lea prevazuti de lege).
Actul va fi in regula. daca va fi contestat de mostenitori sau de alte persoane, acel act va fi "in regula" adica valabil si opozabil erga omnes (fata de toata lumea) pana la proba contrarie, cand instanta ar putea dispune reductiunea actului au declararea nulitatii lui.
Am inteles, mai putin partea in care spuneti ca se poate contesta pana la rude de gradul 4 al mostenitoarelor. Deci, nu e sigur nici contractul de vanzare-cumparare?? Acum la momentul actual nici nu se pune problema sa conteste cineva. Sa inteleg ca nu pot fi sigur de act nici peste 30 de ani? Dar daca ar vinde cuiva strain, la un pret care sa zic ca mi l-ar vinde si mie(singura diferenta ca eu nu o sa platesc nimic decat actele casei), tot la fel se poate contesta?
Ce poate sa conteste? Poate sa ma lase fara casa peste 30 de ani?

Nu stiu ce sa mai inteleg, chiar daca este act de vanzare cumparare tot poate fi contestat?? :-/

Va multumesc, dar va rog sa-mi explicati mai pe intelesul meu.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2009
ciprian_manea, utilizator
Chiar nu ma puteti lamurii. Va rog frumos.:">

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate magico magico Am o casa impreuna cu sora de la bunici care au murit ,obtinuta prin contract de vanzare cumparare cu banii primiti ,dar pe pamantul care il aveau la rol nu ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna "cedare"in termeni notariali? clienta noua clienta noua Sunt mandatara unei rude in varsta si fara copii,care m-a imputernicit printr-o procura sa o reprezint in toate etapele dezbaterii succesorale asupra casei ... (vezi toată discuția)
Ce varianta exista pentru a primi in proprietate un imobil? Alexandru_Adam Alexandru_Adam Buna ziua. Avem o problema si nu reusim sa gasim o rezolvare. Este vorba despre casa bunicilor mei. Bunicul meu traieste iar bunica mea nu mai ... (vezi toată discuția)