Doi frati nu au dezbatut succesiunea tatalui lor. Unul dintre ei incheie un inscris sub semnatura privata cu un cetatean prin care ii vinde acestuia tot terenul ramas de la tatal sau. Prin instanta, cei doi obtin o hotarare care tine loc de act autentic de vanzare-cumparare. Dupa redactarea hotararii, inlauntrul termenului de apel, sora afla ca fratele a vandut tot terenul, adica inclusiv partea care i se cuvine ei ca mostenitoare a tatalui. Cum poate sora sa anuleze inscrisul sub semnatura privata dar si hotararea judecatoreasca?
Hotărîrea judecătorească nu este opozabilă surorii vînzătorului. Ea, dobînditoare a dreptului de proprietate prin succesiune, drept opozabil fără înscrierea în cartea funciară (art.887 NCC) poate cere dezbaterea succesiunii şi partajul succesoral în instanţă.
Dacă obţine terenul, va avea deschisă calea acţiunii prevăzute de art.892-896 NCC
Dacă obţine sulta, are o creanţă certă, lichidă şi exigibilă pe care o poate executa silit.
Tocmai asta este problema. Sora nu vrea sulta, are nevoie de acel teren nu de sulta. Nu se poate discuta cu fratele, el a vandut si probabil nici nu mai are banii sa-i dea inapoi. Vom dezbate succesiunea in instanta, dar putem obtine partea noastra de teren in natura? Eu zic ca da insa, dupa aceea, ce facem: noi avem hotărâre de partaj, cumpărătorul are hotarare care tine loc de act autentic. Merge o revizuire dupa?
La intrebarea pusa de AVLIL: E pe noua procedura, da, iar actele pe care si-a intemeiat instanta solutia sunt cele pe care le-am enumerat in post-ul mai lung (trei lulele).Nu se pune problema de o interventie in numele paratului, nici pe departe, nu-l convinge nimeni cu nimic, pur si simplu "s-a dat la fund", a luat banii, are hotarare ca a vandut si nu e constient de nici o consecinta juridica. Stiu ca exista si posibilitatea unei plangeri penale, el a declarat in fals, atat in inscrisul sub semnatura privata cat si in fata instantei ca este singurul mostenitor al proprietarului, insa pe noi ne intereseaza rezolvarea "de facto" a problemei, respectiv intoarcerea bunului in patrimoniul celui caruia i se cuvine legal şi mai putin repercusiunile din purtarea unui proces penal.
Greseala majoră aici a fost a instantei de fond care a emis hotararea fara acte doveditoare ale dreptului de proprietate al vanzătorului, dar cum ma intorc eu, tertul fata de acest proces, impotriva acestei hotarari? Ei doi, partile, nu fac sigur apel, iar eu, sora - neparte in proces, n-am cum să fac apel prin care sa solicit si introducerea mea in cauza in calitate de intervenient voluntar principal pentru că, nefiind anterior intervenient şi neavând o cerere de intervenţie admisă în principiu, apelul meu apare ca formulat de o persoana care nu e parte in proces. Pe de altă parte, instanta de apel nu poate sa puna in discutie cererea mea de interventie, in lipsa unui apel legal formulat (ori al meu nu e "legal formulat" pentru ca n-am fost parte la fond). Dupa parerea mea, n-am nici o sansa sa atac aceasta hotarare cu apel (termenul de apel expira peste vreo 5 zile).Problema este daca fratele poate sa-mi opuna aceasta sentinta in partaj si daca instanta va tine cont de ea. Presupunand ca nu se va tine cont de ea si vom fi partajati in natura: Pot sa o desfiintez dupa aceea pe calea revizuirii?
Si mai este ceva: eu, sora, in acest moment imi muncesc partea mea de pamant, pentru ca in realitate noi, fratii, dupa decesul parintilor, ne-am impartit in fapt terenurile. Daca dupa ce ramane hotararea definitiva (peste vreo 5 zile, cum v-am spus) ma trezesc cu cumparatorul ca vine sa-mi ia terenul, ce pot sa-i fac, pentru ca succesiunea, asa cum v-am spus, inca nu am dezbatut-o legal?
Daca se dezbate succesiunea intre timp, pana sa se legalizeze hotararea instantei de fond, veti putea cere si impartirea si atribuirea loturilor....In felul acesta fratele va raspunde in fata cumparatorului pentru terenul vandut....Sau eventual, faceti dvs. o cerere in anulare a actului de v-c, aratand ca fratele a vandut si lotul dvs, desi nu avea nici o calitatea de proprietar, nefiind dezbatuta succesiunea, cumparatorul stiind ca a cumparat de la un neproprietar, etc.,
Cred ca aveti sanse mari pentru a va pastra terenul, intrucat cumparatorul nu va intra in posesia lui, atata timp cat va exista o actiune in instant si o impartire notariala. pana nu se lamureste situatia...succes
Parerea mea este ca daca este deschisa actiune pentru succesiune, sa cereti o ordonanta prezidentiala pentru bunurile decedatului pana la finalizarea succesiunii, in acest fel chiar daca se da o hotarare care sa tina loc de act autentic , cumparatorul nu o sa poata intra in posesia terenului .
Cine are posesia terenului, care e istoricul de fapt al posesiei? Nici cumparatorul nu stia de existenta surorii?
Nu va intereseaza urmarile penale, dar daca ar fi cele mai sigure cai sa obtina sora ceva?
Themis are dreptate cu cuccesiunea, v-am spus si eu, insa ma tem ca, pentru a nu tulbura circuitul civil prea mult, o instanta va atribui terenul fratelui ca sa nu riste desfiintari de hotarari... asa ca de aceea caut alternative mai sigure. E mai sigur cu o plangere penala, apoi cale extraordinara de atac... desi dureaza o vesnicie.
CF are terenul?