avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita abuz ?
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita abuz ?

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri la problemele mele:
Am primit la serviciu ( institutie publica) o incuvintare de executare silita de la un executor in baza unui titlu executoriu, in care se arata in felul urmator :
- se incuvinteaza executarea silita prin infiintarea unei popriri in cota de 1/3 din venitul pe care unitatea debitoare in calitate de tert poprit il datoreaza debitorului.....

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. In art.Art. 728 la alin. (1) lit.b se arata ca poate fi urmarit până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Ce as putea sa fac , sa ma indrept impotriva executorului care face un abuz si obliga unitatea sa-mi retina cota de 1/3 din venituri.

2. La art.780 alin 5 lit.c se arata ca :
Nu sunt supuse executării silite prin poprire
c)sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi.
Pot cei de la mine de la serviciu ,sa amane instituirea popririi 3 luni ?
Puteti va rog sa imi spuneti cum ar trebui formulat rapunsul unitatii catre executor in legatura cu aceste 2 probleme.

Va multumesc foarte mult

PS Am spus unui coleg ca ma voi adresa pe forum pentru niste raspunsuri si m-a rugat sa va adresez si din partea lui o intrebare:
Daca a avut un credit de la o banca si acel credit a fost preluat de o firma de recuperare (Krup) il poate executa silit daca nu are nimic semnat cu ei, angajament de plata sau vreun contract ?
Va multumesc
1. nu confundați prevederea legală care spune „până la 1/3” cu ceea ce scrie executorul în adresa de poprire. În adresa executorului trebuie să se treacă o sumă fixă, dar în limita a 1/3 din venit. Executorul poate să treacă orice sumă până la acea limită, deci dacă a trecut exact 1/3 a procedat legal.
Doar nu credeați că executorul va trece în adresa de poprire ”până la 1/3 din venit”, iar D-voastră la înțelegere cu angajatorul veți plăti câte 2 - 3 lei pe lună... ;)

2. e cam greu să invocați motivul de suspendare prev de art. 520 alin. 4. Eventual în cadrul unei contestații la executare... dar oricum nu e sigur că s-a admite (asta în cazul în care ați primi termen până în 14.04.2014, ceea ce e greu de crezut), deoarece în acel caz se prevede că acele cauze ”pot fi suspendate” și nu că e obligatoriu să fie suspendate, deci e la latitudinea judecătorului.

Una peste alta, cel mai sigur e să nu se ajungă aici, adică dacă există niște sume să se respecte rambursarea lor. E normal ca și creditorul să fie protejat cumva și să poată să-și recupereze creanțele.
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2014
Patrick_, utilizator
Patrick_ a scris:

1. nu confundați prevederea legală care spune „până la 1/3” cu ceea ce scrie executorul în adresa de poprire. În adresa executorului trebuie să se treacă o sumă fixă, dar în limita a 1/3 din venit. Executorul poate să treacă orice sumă până la acea limită, deci dacă a trecut exact 1/3 a procedat legal.
Doar nu credeați că executorul va trece în adresa de poprire ”până la 1/3 din venit”, iar D-voastră la înțelegere cu angajatorul veți plăti câte 2 - 3 lei pe lună... ;)

Va multumesc pentru raspuns, dar de ce sa nu inteleg asa. din moment ce in lege apare sintagma pana la 1/3. Asta e ca o paranteza rotunda , in matematica., suma care inseamna 1/3 nu este cuprinsa, doar ce este sub aceasta suma.Daca in lege scria 1/3 din venit , nu mai era discutie, va dadeam dreptate 100%.
Asa mi se parea corect sa treaca . pana la 1/3 din venit, ca asa scrie in lege
Daca introduc contestatie la executare si o aduc la serviciu, se suspenda executarea pana la rezolvarea contestatiei sau tot trebuie sa faca unitatea, care este tert poprit , poprire?

Va multumesc foarte mult , scuze daca sunt prea insistent ,dar sunt intr-o situatie extrem de dificila
Va trebui sa cereti si suspendarea executarii, altfel nu se suspenda.
Am spus cei de la serviciu, ca l-au intrebat pe executor daca ,in baza contestatiei la executare in care cer suspendarea executarii, fac ei o adresa in care sa arate ca am depus aceasta la judecatorie, pot sa nu faca poprirea. Raspunsul a fost NU- tertul poprit e obligat sa faca poprirea, indiferent daca am depus eu contestatie. Ce sa fac? Multumesc

Alte discuții în legătură

Informare angajator legea darii in plata tuilleries tuilleries Buna ziua.Va rog lamuriti-ma in urmatoarea privinta referitoare la Legea darii in plata, si anume: articolul 5 alin (3) prevede ca odata cu formularea ... (vezi toată discuția)
Comunicare poprire bej - nu exista decizie/dosar la judecatorie Notsure Notsure Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: daca cineva primeste o notificare de poprire de la BEJ, pentru un credit facut in anul 2005, ... (vezi toată discuția)
Executare silita, suspendare - obligatia tertului poprit gh3gh1 gh3gh1 Unitatea a primit o poprire pe salariul unui angajat. Executorul a hotarat: .... sanu faceti nicio plata care ar diminua .... pana la achitarea integrala a ... (vezi toată discuția)