avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita abuz ?
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita abuz ?

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri la problemele mele:
Am primit la serviciu ( institutie publica) o incuvintare de executare silita de la un executor in baza unui titlu executoriu, in care se arata in felul urmator :
- se incuvinteaza executarea silita prin infiintarea unei popriri in cota de 1/3 din venitul pe care unitatea debitoare in calitate de tert poprit il datoreaza debitorului.....

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. In art.Art. 728 la alin. (1) lit.b se arata ca poate fi urmarit până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Ce as putea sa fac , sa ma indrept impotriva executorului care face un abuz si obliga unitatea sa-mi retina cota de 1/3 din venituri.

2. La art.780 alin 5 lit.c se arata ca :
Nu sunt supuse executării silite prin poprire
c)sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi.
Pot cei de la mine de la serviciu ,sa amane instituirea popririi 3 luni ?
Puteti va rog sa imi spuneti cum ar trebui formulat rapunsul unitatii catre executor in legatura cu aceste 2 probleme.

Va multumesc foarte mult

PS Am spus unui coleg ca ma voi adresa pe forum pentru niste raspunsuri si m-a rugat sa va adresez si din partea lui o intrebare:
Daca a avut un credit de la o banca si acel credit a fost preluat de o firma de recuperare (Krup) il poate executa silit daca nu are nimic semnat cu ei, angajament de plata sau vreun contract ?
Va multumesc
Nu prea se intelege ce vreti dvs sa obtineti. Daca vreti o poprire mai mica de 1/3 din salariu o puteti obtine doar daca dovediti ca aveti nevoi speciale. In mare majoritate din popririle pe salariu acestea sunt de 1/3. Legea deja va protejeaza impunand aceasta cota de 1/3 deci executorul nu a facut niciun abuz. Asa cum dvs vreti sa platiti cat mai putin posibil, asa si debitorul vrea sa isi recupereze mai repede sumele pe care i le datorati. Daca va bazati contestatia ca nu s-a aplicat legea, asa cum sustineti dvs "pana la 1/3", aceasta nu va fi aprobata.
In legatura cu cele 3 luni specificate in lege trebuie sa vedeti data scrisa in incuviintarea silita si daca au trecut sau nu cele 3 luni.
Dvs puteti depune contestatia si suspendarea executarii (atentie ca trebuie sa platiti niste bani, cam 400ron). Daca va este acceptata contestatia executorul ar trebui sa trimeata angajatorului ridicarea popriri dar si asta dureaza cateva saptamani. Cu alte cuvinte doar executorul poate ridica poprirea iar angajatorul nu poate face nimic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2014
melania_14, utilizator
sandup a scris:

Am spus cei de la serviciu, ca l-au intrebat pe executor daca ,in baza contestatiei la executare in care cer suspendarea executarii, fac ei o adresa in care sa arate ca am depus aceasta la judecatorie, pot sa nu faca poprirea. Raspunsul a fost NU- tertul poprit e obligat sa faca poprirea, indiferent daca am depus eu contestatie. Ce sa fac? Multumesc


Să faceți contestație la executare (dacă aveți motive).
Dacă nu aveți ce contesta va trebui să plătiți.

Nu pricepeți că nu conteză ce povestiți D-voastră cu cei de la ”serviciu”? Executorul își face treaba.
Intai sa obtineti suspendarea executarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicare poprire bej - nu exista decizie/dosar la judecatorie Notsure Notsure Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: daca cineva primeste o notificare de poprire de la BEJ, pentru un credit facut in anul 2005, ... (vezi toată discuția)
Informare angajator legea darii in plata tuilleries tuilleries Buna ziua.Va rog lamuriti-ma in urmatoarea privinta referitoare la Legea darii in plata, si anume: articolul 5 alin (3) prevede ca odata cu formularea ... (vezi toată discuția)
Executare silita, suspendare - obligatia tertului poprit gh3gh1 gh3gh1 Unitatea a primit o poprire pe salariul unui angajat. Executorul a hotarat: .... sanu faceti nicio plata care ar diminua .... pana la achitarea integrala a ... (vezi toată discuția)