S-a facut un acord de mediere pentru partajarea unor imobile si una dintre parti refuza sa mai mearga la instanta pentru a cere incuviintarea acordului. Se poate incerca o actiune in instanta pentru a obliga acesta parte la respectarea acordului iar instanta sa procedeze apoi la pronuntarea unei hotarari care sa consfiinteasca acordul?
In acordul de mediere se precizeaza: documentul s-a incheiat benevol, prin exprimarea libera a vointei; acesta reprezinta vointa libera si neviciata a partilor; partile se obliga sa-l respecte intocmai si la timp; partile declara ca se vor infatisa la instanta pentru incuviintare.
Nu vreau sa va contrazic dar am citit un material al d-lui judecator Cristi Danielet:
"Procedura de soluționare a cererii
Corelând art. 59 din legea medierii și ale art 441 noul C.proc.civ cu dispozițiile din art.438-440 noul C.proc.civ, rezultă că procedura este una sumară, constând în următoarele:
1. după finalizarea medierii prin acord, partile formulează „cerere de consfințire înțelegere din acord mediere”, anexează acordul de mediere (inclusiv în format electronic), achită taxa de timbru;
2. documentația se depune la registratura Judecătoriei;
3. cererea se înregistrează, se distribuie aleatoriu și se prezintă de îndată judecătorului desemnat (art. 87 alin 51 din ROI);
4. nu se face procedură de regularizare a cererii de chemare în judecată și nu se fixează termen de judecată (ca la procedura contencioasă), ci se stabilește ora și eventual o altă zi în care părțile vor fi chemate la instanță;
5. ambele părțile se prezintă la judecător, personal sau prin reprezentant;
6. procedura are loc în camera de consiliu: judecătorul verifică dacă la momentul încheierii acordului de mediere (nu al prezentării părților în fața sa) s-au respectat condițiile prevăzute de lege pentru închierea acordului;
7. dacă mai trebuie depuse acte sau aduse lămuriri, judecătorul poate invita părțile la o altă dată, ținând însă seama de celeritatea procedurii;
8. dacă hotărârea este de admitere a cererii părților, instanța consfințește înțelegerea lor conform acordului de mediere, iar dispozitivul hotărârii va cuprinde conținutul acordului;
9. dacă hotărârea este de respingere a cererii părților, acordul rămâne valabil ca înscris sub semnătura privată, dar fără a constitui titlu executoriu;
10. hotărârea poate fi atacată, pentru motive procedurale, numai cu recurs la Tribunal."
La alineatul 5) precizeaza obligativitatea prezentei partilor iar la alineatul 1) partile formulează „cerere de consfințire înțelegere din acord mediere".
Se poate intampla ca una din parti sa se razgandeasca , dar intra sub incidenta art 1270 Cod proc civ, care stipuleaza ca intelegerea scrisa intre parti, chiar si sub semnatura privata, are putere de lege intre parti iar instanta il poate obliga pe cel care s-a razgandit sa respecte intelegerea facuta... e ca in cazul contractelor comerciale... cine se razgandeste o face ... pe banii lui, iar celalalta parte ii poate pretinde si daune interese. Cei care cred ca medierea e o joaca si acordurile in mediere sunt apa de ploaie se inseala... dar pot sa incerce.
La fel de bine se pot pacali partile, chiar si cu avocat langa ei... am avut ocazia sa vad tranzactii semnate de parti cu avocati langa ele si sa regleze mai apoi la mediator... pentru ca avocatii au fost atenti la lege si nu la nevoile si interesele partilor.... am vazut acte autentice incheiate la notar si ulterior partile au fost nemultumite si la mediator s-a schimbat intelegerea... am vazut si sentinte judecatoresti definitive si irevocabile care au nemultumit partile si la mediator s-a facut o alta intelegere iar sentinta a ramas o simpla bucata de hartie.... pentru simplul motiv ca legea nu poate rezolva in cele mai multe cazuri interesele si nevoile partilor.