Urmeaza ca asociatiile sa se desparta Eu inrregistrez la asociatia veche o penalitate, nu restanta, de 2400 lei pe care am contestat-o in instanta, pe data de 07.04 avem prima intrevedere.
Vechea asociatie vrea sa transfere suma de penalitate noii asociatii retinand din fondul de rulment aferernt proprietarilor membrii ai noii asociatii, suma respectiva Asta ar insemna ca la cel putin 5 proprietari sa le fie reținut fondul de rulment.
Avand in vedere ca fondul de rulment este individual si constitiuit pentru cu totul alt scop Pot face asa ceva ?
Eu nu m-am imprumutat ca sa spun asa ceva de la vecini si nimeni nu trebuie sa PLATEASCA IN LOCUL MEU, mai ales ca parte din penalitati le-am platit chiar de 2 ori, acesta fiind principalul motiv pentru care am deschis actiunea in instanta.
Suma in cauza asa cum am aratat mai sus reprezinta echivalentul fondurilor a 6 proprietari
Conform legii asociatia trebuia sa ma actioneze in instanta la 90 de zile de la refuzul meu de a plati acele sume Aceasta am cerut-o si in adunarile generale si in scris Nu m- au actionat in instanta pentru ca nu aveau dreptate asa ca i-am actionat eu. Acum daca retin fodurile de rulment ale acelor oameni si-mi transfera penalitatile la noua asociatie actiunea mea in instanta devine nula nu?
In acesta situatie nu-mi ramane decat sa sfatuiesc sa recomand celorlalti proprieatri sa-si faca fiecare solicitarea de rambursare a fondurilor individual ca altfel unii dintre ei vor ramane fara bani
Sa clarificam cateva lucruri:
- fondul de rulment este individual, adica s-a emis chitanta pe numele fiecarui proprietar; daca proprietarii vor dori sa-si retraga acel fond de la fosta asociatie, nu este nicio problema din punct de vedere legal.
A face combinatii fd. penalizari - fd. rulment, este de-a dreptul periculos!
Acum haideti sa discutam mai departe:
Banuiesc ca majoritatea proprietarilor din scara dvs. au fost oameni corecti in sensul ca nu au au alte sume de achitat inafara de cele aflate pe ultia lista de plata pentru care furnizorii au emis facturi in numele asociatiei vechi.
Deci proprietarii din noua asociatie trebuie sa accepte aceste sume pe care le vor achita fie la vechea asociatie, fie la noua asociatie - in functie de cum s-a intocmit protocolul de desprindere.
Este clar ca aici trebuiesc facute niste calcule si niste oameni cu scaun la cap pot sa le faca fara nicio problema - numai sa vrea. Practic desprinderea se poate face numai pe scripte, fara sa se mai umble cu bani cash.
In fine, nici nu ma pot gandi ca unii proprietari vor ramane fara fond de rulment pentru ca cineva vrea sa mute niste cifre seci in schimb sa primeasca bani adevarati!
Valoarea penalizarilor despre care ati pomenit initial nu reprezinta o suma certa, lichida si exigibila pentru a intra intr-o combinatie a protocolului. Trebuie sa va ganditi totusi ca pe perioada cat dvs. nu v-ati achitat intretinerea la timp, ceilalti proprietari (inclusiv vecinii dvs.) v-au creat conditii sa aveti utilitati si servicii. Ca asociatia (veche) nu a fost in stare sa-si faca treaba ca lumea, este alta poveste. In cazul in care obtineti o hotarare favorabila, este posibil ca cineva (com. ex., presedinte) sa se faca vinovat de neluarea la timp a masurilor de recuperare si eventual sa plateasca - asa spune legea!
Domnule Grecu acum m-ati inteles
In concluzie nu se poate retine fondul de rulment al celorlalti proprietari la predarea gestiunii pentru ca este periculos de ilegal
Ca sa se faca o asemenea impartire a activului si pasivului, trebuie sa se cheme un expert contabil pentru ca fiecare pozitie a situatiei soldurilor necesita analiza incasarilor, restantelor si platilor.
Nu e corect sa se certe asociatiile intre ele pentru ca cei din conducere nu stiu sa faca aceasta impartire si trage fiecare spuza pe turta lui.
Ce este insa sigur, penalizarile care sunt incerte, neexigibile si fac obiectul unui proces in instanta nu se iau in calcul direct sau mai bine zis se discuta separat.