avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietate Apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietate Apartament

Buna ziua, detin 90% dintr-un apartament iar fiul meu 10%.

Pot vinde procentele mele prin contract vanzare cumparare nepotului meu ?
Trebuie acordul fiului pentru a vinde procentele mele ?
Exista si alta posibilitate sa-i las nepotului procentele ex: donatie ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:52, 3 Aprilie 2014
Concret, la o iesire din indiviziune se stabilesc limitele proprietatii fiecarui co-proprietar.
In acest scop se face cadastru in care se identifica bunul imobil cu suprafata pe care o are, nr de camere, etc.

Daca cei co-proprietari nu se inteleg pe cale amiabila cum sa imparta bunul imobil tinand cont de procentul detinut, impartire (divizare) care se face la notariat atunci se face prin instanta de judecata.

Pentru o astfel de impartire va fi necesara efectuarea unei expertize deoarece este extrem de dificil sa imparti in cotele respective un apartament.

Cazul dvs. este destul de complicat, din cate am vazut dvs. ati platit creditul care a fost luat pe numele fiului, nu inteleg ratiunea pentru care fiul dvs. doreste 10% din casa cu toate ca dvs. ati achitat intreg creditul, la un moment dat va deveni mostenitorul intregii case dar banuiesc ca nu va mai fi cazul.

Ori ii platiti o sulta fiului ptr a va ceda cele 10% ori apelati la justitie sa il oblige sa va plateasca o sulta ptr cele 90 %.

Deci e foarte complicat sa-i vand nepotului procentele mele, poate am sa gasesc o solutie mai la indemana .
Solutia cea mai la indemana este sa va intelegeti cu fiul privind vanzarea sau cumpararea partii celuilalt de catre unul sau altul. Altfel un tertz caruia i-ati vinde sau dona in eventualitatea in care s-ar finalizao astfel de tranzactie nu va reusi niciodata sa se inteleaga cu fiul cu privire la utilizarea imobilului. Situatia e cam naspa, ca sa zic asa!:)

Aveti vreun act autentificat in care sa apara aceste cote parti 90/10?

Act facut la notariat si nu de mana.
Solicitati raspunsul unui notar public.
Deci el vrea sa-mi faca contract v/z pe cele 90% , iar eu la randul meu vreau sa cedez cele 90% nepotului , e o situatie dificila am sa cer parerea unui notar .

Alte discuții în legătură

Coproprietate apartament Raul23 Raul23 Acum 10 ani fiul meu a obtinut un credit ipotecar pentru mine , dupa ce am achitat ratele la banca pentru apartament si creditul s-a terminat el numai este de ... (vezi toată discuția)
Donatie/vanzare a partii de proprietate ce-mi revine, proprietatea fiind comuna cu sotul meu. Corinaalexe Corinaalexe Buna ziua, Impreuna cu sotul meu detinem proprietatea asupra unei garsoniere. Dorim sa divortam de comun acord, la notar dar inainte de aceasta, doresc sa ... (vezi toată discuția)
Vinzare apartament Camerado Camerado Buna ziua ,Eu am divorțat de soțul japonez și nu am făcut Partajul la apartamentul pe care îl Deținem impreuna.Intrebarea este putem sa facem o procura ... (vezi toată discuția)