avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... As avea nevoie de un sfat legal privind ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

As avea nevoie de un sfat legal privind custodia/incredintarea/domiciliul unui minor

Dupa cum am mentionat in titlu, este vorba de un copil minor in varsta de 3 ani, rezultat in urma unui concubinaj. Povestea pe scurt e cam asa: timp de 2 ani am locuit impreuna cu mama ei, ea avand buletinul pe adresa mea de domiciliu, inainte de a se naste micuta a plecat la parinti in cu totul alt judet sub pretextul nasterii si a decis subit sa nu se mai intoarca. Copilul este recunoscut de mine si poarta ambele noastre nume de familie. Timp de 3 ani de la nastere am trimis lunar prin mandat postal o suma de 100 ron fie ca am fost angajat sau nu si fara sa fiu obligat de lege. Datorita distantei mari vizitele au fost destul de rare din partea mea, in aceasta perioada copilul reprezentand o forma de santaj sentimental. In urma cu 2 ani m-am mutat in judetul imediat vecin insa vizitele nu s-au indesit din considerente materiale si faptul ca mama fetitei se implicase in o noua relatie. De curand m-am trezit cu o invitatie la mediere din partea avocatei fostei care ma invita sa discutam despre stabilirea domiciliului micutei si pensie alimentara. Intrebarile mele sunt: este etic ca avocata ce-i oferea consiliere legala sa aiba calitate de mediator in situatia data? Stabilirea domiciliului nu poate fi confundata cu incredintarea catre mama? Pensia alimentara cum se va calcula concret avand in vedere ca dupa plata utilitatilor, chiriei si unei rate raman cu un cuantum de 450 ron, reprezentand aproximativ 25% din salariul net? Trecutul mai putin moral al mamei(cu probe desigur) poate influenta cu ceva situatia? Mentionez ca dorinta arzatoare a mamei este de fapt de a se muta cu minora in o tara straina, la actualul ei iubit, eu nefiind dispus sa-i dau acordul pe perioada nedeterminata deoarece ar insemna sa pierd cu totul legatura cu micuta. De o saptamana tot citesc legi si articole si sincer m-am impotmolit. Orice ajutor sau sfat este binevenit. Multumesc anticipat
Nu exista lege care sa va oblige sa dicutati cu cineva nedorit.
Aveti insa in vedere ca trebuie sa rezolvati intr-un fel situatia celei mici.
am trimis lunar prin mandat postal o suma de 100 ron fie ca am fost angajat sau nu si fara sa fiu obligat de lege

Obligat de lege ati fost ca exista obligatia ca dvs sa acordati intretinere copilului dvs, nu ati fost obligat sa platiti o anumita suma de catre instanta, e altceva.
Obligat de instanta veti da desigur ceva mai mult, daca nu aveti venituri, raportat la minim pe economie si tot veti da macar 200 lei.

multumesc pentru raspuns :)
avand in vedere ca autoritatea parinteasca se exercita potrivit noilor reglementari , in comun, mama minorei nu o va putea scoate din tara pe aceasta, fara consimtamantul dvs.

multumesc pentru raspuns, momentan ma confrunt cu alta problema, in sensul ca avocata respectiva vrea sa sara peste procesul de mediere, sa faca doar informarea si sa se duca direct in proces civil. Acum din ce am citit, doar informarea este obligatorie asa ca poate sa faca asta, chiar daca eu mi-am exprimat acordul asupra cerintelor reclamantei. Avocata neavand statut de mediator, face o informare formala, parerea mea este ca am totusi dreptul la informare corecta, de altfel daca nu ma insel este un drept fundamental, luand in calcul ca nu discutam despre 2 kg de cartofi in minus la cantar ci de un copil. Ma insel?
Puteti sa-i propuneti dvs sotiei un mediator care sa faca sedinta de informare si daca ramaneti in mediere, depuneti apoi la instanta acordul de mediere, iar daca nu alegeti medierea, aveti amandoi certificatul de informare si continuati in instanta. Majoritatea instantelor solicita reclamantului certificatul de informare sau procesul-verbal emise de un mediator. Daca sotia dvs ca reclamant nu face dovada parcurgerii procedurii prealabile puteti cere respingerea cererii.
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor ciancu ciancu Buna ziua As dori sa-mi sati un sfat. Am trait 7 ani in concubinaj cu o persoana. Din relatia noastra a rezultat un copil minor. Relaţia noastră nu a fost ... (vezi toată discuția)
Castigare custodie definitiva copil nascut in afara casatoriei Mihaela_ruja Mihaela_ruja Buna ziua, Intrebarea mea este daca se poate castiga custodia definitiva a unui copil de 7 ani, care locuieste cu mama ei si cu ceilalti 5 frati intr-o ... (vezi toată discuția)
An nou fericit! eu si sotul suntem in divort... de comun acord ... Gabriel's Gabriel's An nou fericit! Eu si sotul suntem in divort... De comun acord eu ca mama vreau tutela fetei...absoluta daca se poate! Este posibil sa o obtin? Avocata ... (vezi toată discuția)