avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul de acces la proprietate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul de acces la proprietate

La noi la bloc ne-an pricopsit c-o sefa de asociatie de proprietari care e avocata si ameninta in stanga si-n dreapta pe toti ca daca nu acceptam "hotararile asociatiei" , ne da in judecata.

Mie mi s-a parut ca instalarea unui interfon este inutila si, de asemenea, mi s-a parut costul instalarii unui asemenea aparat ca fiind marisor. Din aceste motive am refuzat aceasta idee si tot ce e legat de ea.

Acum sefa asociatitiei de prorpietari mi-a spus ca de maine nu voi mai putea intra in bloc fara cartela de acces sau cheie si ca nu-mi da o cheie sa-mi fac si eu copie daca nu achit 50 RON , costul "instalatiei comune" si m-a amenintat ca ma da in judecata si-o sa ma puna sa platesc de 20 de ori cei 50 RON .

Intrebarea mea este urmatoare : au voie o parte din locatari sa blocheze accesul celorlalti locatari ?

Tot ce cer este o cheie la care sa-mi fac copie si pe care i-o voi inapoia .

Este instalarea unui interfon o modernizare a cladirii si sunt obligat sa platesc ?

In acelasi fel, daca cei 12 din conducerea asociatiei hotarasc sa se monteze aparate de aer conditionat la fiecare etaj al blocului, noi restul de 51 de proprietari, trebuie sa platim in numele "modernizarii" ?

Au voie sa-mi blocheze accesul la proprietate fara sa-mi dea o cheie?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:38, 8 Mai 2012
rt. 44. -
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea,
Am inteles :) Nu mai era nevoie sa reiterati citate din legea 230 ...

Cum ramane cu BLOCAREA ACCESULUI LA PROPRIETATE ?
Nu are dreptul sa va interzica accesul la proprietate. Contra cost e obligata sa va dea o cartela... Daca e vorba despre cheie puteti cere unui vecin (daca nu vreti sa mai aveti de a face cu certaretii) sa va dea voie sa faceti o cheie, dupa a lui...
am subliniat...astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asocier,deoarece nu este legal ca fiecare sa faca ce viseaza noaptea,numai pt faptul ca a fost ales in conducerea asociatiei..
Apelati la politie daca este cazul..sa obligati eliberarea unei chei ..In schimb o sa aveti probleme cand vor veni musafiri la dvs.Puteti face sicane,solicitand ofertele,contractul,cine ia comisionul..
Din cate am inteles pana acum reiese ca v-ati pus la punct cu prevederile legale privind montarea unui interfon la casa scarii. Ca este benefic sau nu, ramane sa vedeti. Noi avem montat un asemenea accesoriu si drept sa va spun, nu este ceea ce asteptam eu de la o asemenea instalatie. Nu ca aceasta nu-si face datoria, ci pentru ca daca cineva strain gaseste usa incuiata, suna la intamplare la un apartament si cu cea mai mare proptitudine usa se deblocheaza, mai abitir daca s-ar fi pronuntat "sesam deschide-te"... Chestie de educatie, bun simt si ce mai vreti...
Apoi, in general montarea unei instalatii de interfon la o scara de bloc implica niste costuri pe care proprietarii trebuie sa le achite, daca asa s-a hotarat de majoritatea, insa cum toata instalatia costa ceva, de obicei asociatia intocmeste un contract cu firma respectiva in care este stipulata si forma de plata, service garantie si post garantie. Noi am prevazut plata in 10 rate (la vremea respectiva costul era de 700.000 lei vechi/apt), deci una peste alta destul de acceptabil.
Ceea ce nu inteleg eu este cum de o doamna cu pregatire juridica va impiedica accesul pe proprietatea comuna. Este cel mai elementar lucru pe care il invata studentii de la drept - basca faptul ca o stim si noi ceilalti care nu avem studii juridice. Eu as lasa-o sa va de-a in judecata, daca nu dvs. ar trebui sa o actionati in justitie... In conditiile in care dvs. sau alt proprietar, din diferite motive nu puteti achita costul instalatiei de interfon o anumita perioada de timp, asociatia, functie de solicitarea dvs. (daca doriti instalat interfonul si in casa, caz in care ve-ti achita costul integral), spuneam, asociatia v-a trebui sa va "doteze" cu atatea cartele cate solicitati (platite separat), eventual o cheie sau mai multe pentru a putea intra in imobil. Nu este de lepadat si sfatul d-nei @elga50, care spunea ca ar fi bine sa apelati apartamentul d-nei presedinte de fiecare data cand aveti nevoie.
In final v-a trebui sa va aliniati la vrerea majoritatii, nu cred ca s-a "sarit calul" cu aceasta propunere de montare a unuei instalatii de interfon.
Mult succes, Adam Grecu.

Alte discuții în legătură

Pot fi obligat sa montez interfon in apartament? g.neacsa g.neacsa asociatia de locatari a incheiat un contract cu nu stiu ce firma si acum vine si-mi spune ca trebuie sa-l montez si sa-l platesc. deoarece nu am fost anuntat ... (vezi toată discuția)
Vecini dificili!!! chega chega vrem sa punem interfon pe scara, iar o vecina care are apartamentul dat in chirie nu vrea sub nici o forma sa puna, adica sa dea bani. ea nefiind deranjata de ... (vezi toată discuția)
Interfon obligatoriu? dborsanu dborsanu Buna seara, \"seful de scara\" a luat decizia de a instala interfon, a facut un tabel de mina, cu semnaturi din usa in usa; vecinii de la alta scara si-au ... (vezi toată discuția)