avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul de acces la proprietate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul de acces la proprietate

La noi la bloc ne-an pricopsit c-o sefa de asociatie de proprietari care e avocata si ameninta in stanga si-n dreapta pe toti ca daca nu acceptam "hotararile asociatiei" , ne da in judecata.

Mie mi s-a parut ca instalarea unui interfon este inutila si, de asemenea, mi s-a parut costul instalarii unui asemenea aparat ca fiind marisor. Din aceste motive am refuzat aceasta idee si tot ce e legat de ea.

Acum sefa asociatitiei de prorpietari mi-a spus ca de maine nu voi mai putea intra in bloc fara cartela de acces sau cheie si ca nu-mi da o cheie sa-mi fac si eu copie daca nu achit 50 RON , costul "instalatiei comune" si m-a amenintat ca ma da in judecata si-o sa ma puna sa platesc de 20 de ori cei 50 RON .

Intrebarea mea este urmatoare : au voie o parte din locatari sa blocheze accesul celorlalti locatari ?

Tot ce cer este o cheie la care sa-mi fac copie si pe care i-o voi inapoia .

Este instalarea unui interfon o modernizare a cladirii si sunt obligat sa platesc ?

In acelasi fel, daca cei 12 din conducerea asociatiei hotarasc sa se monteze aparate de aer conditionat la fiecare etaj al blocului, noi restul de 51 de proprietari, trebuie sa platim in numele "modernizarii" ?

Au voie sa-mi blocheze accesul la proprietate fara sa-mi dea o cheie?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:38, 8 Mai 2012
Buna Ziua,
Desi subiectul este unul vechi, este de actualitate.
[EDIT] intr-o zi ne-am pomenit cu un afis pe usa in care ne anunta (Administratora) ca in data de 4 mai a.c. se va monta interfonul nou, cel vechi fiind nefunctional. Pana aici totul ok, insa pe data de 5 mai dimineata ma intorceam acasa si dau sa intru in imobil, si observ ca, cheia de la yala nu mai functioneaza, nepotrivindu-se, deoarece yala fusese schimbata.

Dau telefon la firma care s-a ocupat cu montarea interfonului si cer sa vina o echipa care sa imi aduca o cheie si sa imi deschida usa sa pot intra in apartamentul proprietate personala.
Aici, un domn foarte stapan pe sine imi spune cu aroganta ca nu il intereseaza acest aspect ca el are contract cu Asociatia si prin urmare nu il intereseaza daca pot sau nu sa intru in imobil, respectiv in apartament. Imi spune chiar sa sun la vecini sa mi se deschida. Ii spun ca, in cazul in care as veni de la serivic la 2 dimineata si as suna la un apartment pentru a mi se deschide, acel vecin m-ar face cu ou si cu otet. Domnul de la interfoane nu intelege, el sustine ca are contract cu asociatia si ca nu il intereseaza. In fine doresc sa sun la politie, dar ma abtin sa nu creada lumea ca sunt altceva...

Problema mea este ca nu pot sa intru in locuinta, eu exprimandu-mi dorinta ca nu doresc interfon in locuinta.

In mod normal, trebuia:
1. Sa se faca sedinta publica in care sa se prezinte rezultatul licitatiei publice pentru oferta de interfoane,
2. Costurile oferite de catre firmele de montare interfoane, alegandu-se de comun acord cu proprietarii costurile cele mai mici si conditiile tehnice cele mai ergonomice si performante.
3. Acordul proprietarilor si/sau negarea acceptului lor intr-un tabel, proces verbal, care sa fie atasat la contractul facut cu firma de interfoane.
4. Consultarea si acordul proprietarilor in sedinta publica referitor la preturile montarii interfonului, deoarece daca pretul este mare si nu se face licitatie publica, este normal ca administratorul alege o firma care ii place lui/ei, mai scumpa dar care nu ma avantajeaza pe mine.

Dar, problema este si intrebarea mea este:
Daca atat administratorul cat si reprezentantul firmei de interfoane imi spune si afirma ca nu il intereseaza daca eu pot sa intru in locuinta proprietate personala si ca asta este problema mea, nu este o infractiune condamnata de codul penal, la adresa proprietarului? Ce actiuni se pot lua, impotriva [acestora = EDIT]?

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
elga50, moderator
Reprezentantul firmei v-a raspuns corect, principial vorbind. Firma are contract cu asociatia, deci aceasta are obligatia sa va asigure cheia de intrare in scara de bloc.

In asociatia dv., inlocuirea unui interfon care nu mai era functional apartine conducerii acesteia si nu trebuie sa adune proprietarii pe care sa-i intrebe despre acest lucru.
Iata ce spune in HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 16. - Comitetul executiv, format dintr-un numar impar de membri alesi de adunarea generala, reprezinta asociatia de proprietari in administrarea si exploatarea cladirii, cu exceptia atributiilor rezervate exclusiv proprietarilor cu privire la proprietatile individuale, apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta. Presedintele asociatiei de proprietari este si presedinte al comitetului executiv.
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
...........
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune, in conformitate cu actele normative in vigoare;
Anuntul care era afisat la vedere, probabil ca va instiinta ca s-a schimbat cheia si ca trebuie sa va luati alta de la administrator.
Nu are nicio legatura domnul de la "interfoane" cu decizia dv. de a nu avea aparat in casa si nici aparatul din casa cu cheia de acces pe usa blocului.

Deci mergeti la administrator sa va dea o cheie!
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
elga50, moderator
Multumesc pentru raspuns... Am inteles acest aspect, insa inlocuirea acestui interfon trebuia facut cu acordul proprietarilor, in speta trebuia sa fiu/fim consultati daca suntem de acord cu preturile percepute, si sa ni se prezinte ofertele de la cel putin doua firme care comercializeaza aceleasi aparate (interfoane), urmand ca - in mod democratic - sa se aleaga firma care comercializeaza interfonul cel mai bun din punct de vedere tehnic, si cel mai ieftin, raportat la cerintele actuale pret/calitate. Acest lucru nu s-a efectuat.

2. Eu nu ma pot adresa administratorei, pentru ca dansa impreuna cu familia acesteia are dosar penal pentru amenintare cu moartea si vatamare corporala la adresa familiei mele. Iarasi, in mod logic, ar trebui sa se autosuspende pe intreaga perioada a derularii procesului penal. Din nou legea este doar pentru unii... dar nu mai comentez.

3. Ceea ce m-a deranjat pe mine ca proprietar este faptul ca a fost inlocuita yala de la intrarea in imobil, fara sa mi se comunice acest aspect, si fara sa mi se lase dreptul de a intra in imobilul proprietate personala. Ca cetatean al acestui stat (spun eu - inca democratic, chiar daca doar pe hartie), am drepturi si obligatii. Ele imi sunt incalcate, cu precadere dreptul la accesul in propria proprietate, care este reglementat chiar de stat. Imaginati-va ca plecati seara undeva, iesiti din imobil bine mersi, iar cand ajungeti acasa, la inapoiere, constatati cu uimire ca, cheile cu care ati intrat in locuinta nu mai deschid usa pe care ati deschis-o ani de zile, deoarece - o desteapta de administratora - care ia legea in propriile maini si face abuz de functie - hotaraste sa schimbe iala, fara sa fiti anuntat, si prin urmare, ca si proprietar, asteptati in fata imobilului ca cineva sa isi faca mila de dvs sa va deschida, culmea paradoxului romanesc, sa intrati in propria locuinta.

Eu ma vad in situatia in care - aceasta individa - face abuz de functie - si imi blocheaza dreptul de a intra in locuinta proprietate, cu toate ca este platita din banii mei (iarasi un lucru pe care multi romani nu il inteleg, si anume acela ca administratorii de locuinte, politia, functionarii publici, etc sunt platiti din banii contribuabililor, iar daca acestia nu ar exista, nu ar exista - logic - nici functiile respective).

Oare ce lege imi stipuleaza dreptul al accesul pe propria proprietate care imi este incalcat flagrant? Sa va mai mentionez ca mi s-a afirmat cu tarie ca administratora are obligatia de a incasa bani, nimic altceva, iar eu nu am nici un drept.

Intrebarea fundamentala, care nu si-a gasit raspuns este cu ingradirea, blocarea si interzicerea de a intra pe propria proprietate, fara sa mi se puna la dispozitie o cheie, fara sa fiu consultat si/sau anuntat. Oare ce pot face?

In alta ordine de idei, ceea ce ati enuntat dvs ca exemplu este salutar, insa daca administratora hotaraste sa schimbe interfonul, fara sa ma consulte, si desi acesta costa la o firma 10 lei, ea il cumpara de la alta firma unde este 20 sau 30 lei (pentru exact acelasi produs calitativ tehnic si fizic), eu ca PROPRIETAR nu sunt lezat de catre administratora printr-un model elegant de FURT CALIFICAT, doar pentru ca legea este permisiva?

Va multumesc.
Dupa cum spuneti, aveti o relatie defectuasa cu administratorul asociatiei, ceea ce va situiaza intr-o pozitie de opozitie, indiferent de actiunile acestuia.
Dar, administratorul asocitiei este angajat de comitetul executiv, condus de presedintele asociatiei. Cu acestia, cu membrii comitetului si presedintele pe care i-ati ales dumneavoastra in adunarea generala, ati discutat?
Acestia au decis instalarea interfonului, acestia au selectat firma care a realizat aceasta instalatie, presedintele a incheiat contractul cu firma si nu administratorul asociatiei.
Oricum, din moment ce traiti intr-un bloc de locuinte, intr-o asociatie de proprietari trebuie sa va conformati regulilor din asociatie. Daca faceti nota discordanta "beneficiati" de disconfort, cearta cu vecinii si nemultumiri.
Nu va interzis nimeni accesul in bloc. aceasta se putea intampla si daca se bloca usa, si daca se defecta instalatia... Asociatia va ofera posibilitatea sa faceti si dumneavoastra ceea ce fac ceilalti vecini: sa platiti costurile interfonului si sa-l folositi.
Fiti alaturi si nu impotriva conducerii asociatiei. Participati la adunarea generala si autopropuneti-va membru in comitetul executiv. Vecinii vor vota si poate ajungeti sa conduceti asociatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi obligat sa montez interfon in apartament? g.neacsa g.neacsa asociatia de locatari a incheiat un contract cu nu stiu ce firma si acum vine si-mi spune ca trebuie sa-l montez si sa-l platesc. deoarece nu am fost anuntat ... (vezi toată discuția)
Vecini dificili!!! chega chega vrem sa punem interfon pe scara, iar o vecina care are apartamentul dat in chirie nu vrea sub nici o forma sa puna, adica sa dea bani. ea nefiind deranjata de ... (vezi toată discuția)
Interfon obligatoriu? dborsanu dborsanu Buna seara, \"seful de scara\" a luat decizia de a instala interfon, a facut un tabel de mina, cu semnaturi din usa in usa; vecinii de la alta scara si-au ... (vezi toată discuția)