avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contor pasant apa rece - Asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contor pasant apa rece - Asociatii de proprietari

Buna ziua

O asociatie de proprietari cu doua scari are un singur contoar de apa rece, primesc o singura factura in conditiile in care apartamentele nu sunt egale (intr-o sc sunt 36 ap si cealalta 27 )
Ce trebuie facut pentru separarea contoarelor ? Si ce costuri implica?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:14, 29 Septembrie 2019
:offtopic:Numai ca facilitatile se fac pentru locatari, nu pentru administrator ;)
Nu prea conteaza aici nervii administratorului, ci ceea ce considera proprietarii ca doresc pentru nervii lor, ca ei platesc, nu?
blocexpert a scris:

Teoria ca teoria dar, practica ne omoara...
Avem nenumarate situatii cand cele doua scari nu se inteleg din diferite motive. Ba ca pe scara cealalata sunt restantieri, ba ca nu dau citirile corect sau cate si mai cate. De ce sa nu aiba o situatie clara a consumului pe cele doua scari si elimina astfel un motiv de discutii?

Eu am explicat din practica si nu din teoria cuiva.
Avem doua scari care au un singur apometru de la care se ramifuca pe orizontala si verticala coloanele de alimentare ca si cele de scurgere, canalizare. Separarare ar fi foarte greu si foarte costisitor de facut. Ceea ce explica dl. Grecu s-a realizat pentru ca a fost suficienta separarea la intrarea in scari si, dupa cum ati aflat, a costat 5000 lei. Dar in cele doua scari ale noastre o coloana de apa pleaca de la subsol, trece prin trei nivele de spatii comerciale care apartin, unele ambelor scari iar altele numai unei scari, apoi coloana respectiva intra in apartamentul nr 1 de la scara A si merge din apartament in apartament pana la etajul 10 in scara A. Cum teava e pozata la 5 cm de perete, la fiecare etaj, din aceasta coloana pleaca o teava orizontala care strapunge peretele apartamentului 1, 2, ... 10 din scara B.
Asa sunt 3 coloane care merg de la subsol pana la ultimul etaj doar printr-o scara si alimenteaza la fiecare etaj apartamentele celeilalte scari (baie sau bucatarie, dupa cum se invecineaza).

Apoi o alta situatie: o scara de 10 etaje cu 46 de apartamente are 8 apartamente situate intr-un tronson de legatura cu alt bloc de doar 4 etaje. Aici o parte din apartamente sunt alimentate de coloanele ce urca pana la etajul 10 si sunt pe un apometru general (al furnizorului) la susbsol, iar o parte din apartamente sunt alimentate de condictele si apometrul de la sacra de alaturi, perete in perete cu tronsonul de legatura de doar 4 etaje.

Asta e practica si nu teorie.

Motivatia cuiva mai sus, pentru a realiza separarea, apometree generale separate..., dupa cum puteti bine citi este ca "cele doua scari nu se inteleg".
Dar daca pe aceeasi scara doi vecini nu se inteleg, ce vor face? Or sa-si faca bransamente separat, asociatii separat..?

Mai cititi o data ce intreba @gabrielaburcea.

@adriantot - ce spuneti dvs sunt situatii particulare, care se pot intalni la blocurile foarte vechi. In cazul expus de dvs nici nu prea aveti alta varianta.

Legat de ce spunea @adamgrecu, costul acela (aprox. 5000 lei) este pentru a realiza un bransament nou, adica un contract nou, cu un cod de client nou, care se face doar in cazul in care dintr- asociatie (care are deja un cod fiscal nou si personalitate juridica distincta) se desprinde o scara sau mai multe si doresc separarea cu acte in regula.

Altfel, contorul pasant la intelegerea intre scari este cel mai ok. Va mai dau un exemplu. O asociatie, 2 scari (36 si 27 apartamente, intamplator la fel ca in cazul de fata). Scara mai mare are si un spatiu verde, in timp ce scara mai mica nu are. Proprietarii de la scara cu spatiul verde au decis sa intretina spatiul respectiv si uda aproape zilnic. Ceilalti sunt impotriva pentru ca ei nu beneficiaza de "facilitatea" de a avea verdeata in fata geamului si, implicit nu doresc nici sa plateasca pentru asa ceva. Solutia? Contor pasant intre scari si separat un contor pe teava care alimenteaza gradina. Rezultatul? Toata lumea fericita.

OK, am inteles, aveti o reticenta sporita fata de contoare dar, in peste 90% din cazuri ele rezolva probleme daca apar.

Oare de ce toate blocurile construite recent au contoarele separate in totalitate si in afara apartamentului? Pentru ca lumea vrea sa fie transparenta si sa fie clar ce consuma fiecare.


Legat de ce spunea @adamgrecu, costul acela (aprox. 5000 lei) este pentru a realiza un bransament nou, adica un contract nou, cu un cod de client nou, care se face doar in cazul in care dintr- asociatie (care are deja un cod fiscal nou si personalitate juridica distincta) se desprinde o scara sau mai multe si doresc separarea cu acte in regula.

Daca ar fi fost asa cum presupuneti v-as fi informat, insa nu este asa de fel, dar nu vreau sa mai incarc topicul cu explicatii. Pur si simplu, asa este starea la noi in asociatie, bloc cu 6 scari, grupate cate doua pe un bransament. Nu tu asociatie noua, nu cod fiscal nou, nu cod de client nou...

OK, am inteles, aveti o reticenta sporita fata de contoare dar, in peste 90% din cazuri ele rezolva probleme daca apar.

Ca administrator nu am astfel de reticente, va dati seama, solutia o scara un apometru este mult mai normala (de altfel si recunoasteti acest lucru si nici nu va contrazic), insa exista viata si dupa contoare.


Oare de ce toate blocurile construite recent au contoarele separate in totalitate si in afara apartamentului? Pentru ca lumea vrea sa fie transparenta si sa fie clar ce consuma fiecare.


Daca tot ziceti ca aveti o experienta de peste 20 de ani, poate stiti si dvs. ca in trecutul nu prea indepartat - sa zicem 1970, la mine in cartier, apa se livra la peste 5000 de apartamente, doar printr-un singur apometru. Ce ziceti de acest aspect, v-ati intalnit cu o asemenea situatie?

Daca vorbiti despre noile blocuri, da, recunosc evolutia in bine, numai ca uitati chiar astazi citeam o postare in care un cetatean care sta ”la casa”, nu ar vrea sa-i fie livrata apa prin apometru, ca deh, are si el o gradina de udat, un auto de spalat, mai adapa niste capre, zicea ca are 100 de oi si 30 de vaci si ca ar fi bine sa incheie un contract de furnizare apa-canal, la pausal, pentru 4 persoane...

Da, discutam in anul de gratie 2014. Desi sunt peste 40 de ani intre cele doua situatii descrise, mentalitatea este inca zero barat. Iata din acest motiv sunt puse apometrele afara pe hol, pentru ca inca multi vor sa consume, dar sa plateasca ceilalti. Nu v-ati intalnit inca cu astfel de situatii? Poate mai vorbim!

Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2014
Adam Grecu, utilizator
Contoarele de bloc / scara / apartament au aparut la noi, pe cale mai larga, dupa anii 2000 incoace. Pana atunci, normal, factura se imparta la numarul de persoane si... "infloreau gradinile". Nu ca ar fi fost un lucru rau ca infloreau gradinile.

Strict pentru mine (si, cred ca pentru orice administrator), ar fi mult mai usor daca nu ar mai fi contoare deloc, de niciun fel. Imparti factura la numarul de persoane sau suprafata/CPI dupa caz, si gata. Nu mai ai bataie de cap ca Gigel nu a dat citirea, ca tanti Florica nu stie sa citeasca contorul sau ca aia de la firma de repartitoare fura dom'le si sunt pe mana cu presedintele si administratorul etc.

Dar, daca populatia a ales sa fie contorizata, atunci sa fie cat mai clar si mai exact peste tot unde se poate. A nu se intelege ca sunt de acord neconditionat cu orice fel de a face contorizarea. De exemplu, sunt total impotriva repartitoarelor de costuri pentru caldura dar, asta este alta discutie.

O zi buna tuturor!

Alte discuții în legătură

Bransament apanova cristianfluturas cristianfluturas bloc cu 2 scari ( 19 ap.pe scara ) si fiecare scara avind asociatie de prop. apanova refuza sa instaleza la scara 2 apometru si inregistreaza consumul pe tot ... (vezi toată discuția)
Constatare consum de apa rece necontorizat (furt) StRotaru StRotaru Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart ... (vezi toată discuția)
Contract angi25 angi25 Buna ziua! Va rog, cine poate sa ma ajute in urmatoarea problema? Suntem 150 de apartamente (in 8 blocuri) care primim curent de la o institutie. Intrucat, ... (vezi toată discuția)