Buna ziua! Avem o noua angajata pe durata determ (PLV) care, la dosarul de angajare a prezentat adev. medicala de la medicul de familie. Dupa angajare, i-am comunicat ca trebuie sa se prezinte la medicul de medicina muncii ca sa i se intocmeasca fisa de aptitudine la angajare, iar aceasta refuza pe motivul ca a adus de la medicul de familie adev. ca este clinic sanatoasa. Ocupand o functie de conducere trebuie sa faca si testarea psihologica...
Ca institutie putem fi pasibili de amenda, si daca da, care este temeiul legal?
Va multumesc!
Daca veti fi controlat de catre ITM si/ sau politia sanitara si institutiile statului vor constata ca ati incalcat legea, probabil veti primi o amenda contraventionala.
Trimiteti cat mai urgent lucratorii la examen medical in baza unui contract de prestari servicii incheiat cu un medic specialist de medicina muncii/ firma autorizata sa presteze servicii de medicina muncii. Astfel puteti intra in posesia fisei de aptitudine pentru fiecare lucrator, in baza fisei cu riscuri profesionale intocmita si semnata de catre angajator, cu care trimiteti lucratorii la examinare medicala. Astfel aveti ce arata organelor de control, la nevoie, ca de la data respectiva (mentionata pe fisa de aptitudine) respectati legislatia, dar nu se poate garanta ca veti scapa de amenda contraventionala.
Controlul anual se face de catre medicul de la medicina muncii care include si aceste fise, dar la angajare avem doar adeverinta "apt de munca" de la medicul de familie.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Apt de munca nu tine loc de Apt pentru activitatea ......, mentionata in fisa de aptitudini, intocmita in baza riscurilor mentionate in fisa de solicitare angajare cu care este trimis lucratorul la medicul specialist de medicina muncii.
Daca s-a efectuat controlul medicla periodic la un medic specialist de medicina muncii, acesta poate emite o noua fisa de aptitudine, in connditiile in care angajatorul trimite lucratorul la examinare medicala cu o fisa de solicitare transfer pe un alt post, pentru care sunt precizate in fisa riscurile profesionale la care va fi expus lucratorul. Si aceasta fisa va purta data intocmirii noii fise de aptitudine.
La un eventual control al institutiilor abilitate, veti prezenta ce documente aveti, respectiv si noile fise de aptitudine.
Retroactiv nu puteti face alte mentiuni in afara celor facute initial, in documente deja intocmite. Poate fi considerat fals in acte publice si este infractiune conform Codului penal, nu contraventie conform Legii ssm nr. 319/ 2006.
1. Va recomand sa cititi HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 17/05/2007), modificata de HG 1169/2011.
2. Inainte de incheierea CIM se deschide "Dosarul medical" de catre angajator.
3. Angajatorul completeaza "solicitarea pentru examenul medical la angajare" si "fisa de expunere la riscuri profesionale".
4. Candidatul se prezinta cu acest dosar la medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator.
5. Medicul de medicina muncii propune examenele medicale, in functie de cerintele postului si, in functie de rezultate, completeaza "fisa de aptitudine" cu care candidatul se prezinta la angajator si apoi semneaza CIM.
6. Conform Legii 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, si a Normelor de aplicare a ei, costurile legate de efectuarea examenelor medicale inainte de angajare si in timpul desfasurarii activitatii la locul de munca sunt suportate de angajator.
7. Dosarele medicale se procura de la aceeasi sursa de unde se procura si dosarele de SSM (Protectia muncii) si PSI si sunt asemanatoare cu acestea.
8. Pentru salariatii deja angajati completti numai "Dosarul medical" si "Fisa de expunere la riscuri profesionale" cu care salariatul merge la medicul de medicina muncii.