Am inaintat divort catre sotia mea si vreau sa va intreb urmatoarele, cauza divortului este neintelegerea din cauza banilor:
1.Dupa ce am inaintat divortul ea s-a operat de tiroida si vrea ca eu sa-i platesc pensie, sustinand ca eu sunt vinovatul, ea nu doreste acceptarea divortului. In aceasta cauza, pentru ca judecatoria sa-mi accepte divortul este ca eu sa pledez vinovat, ma poate afecta in vreun fel ca eu pledez vinovat? (e cam absurd, eu inaintez divortul si eu sa pledez vinovat…) o poate avantaja in vreun fel pee a aceasta decizie?
2.Singurul bun comun este apartamentul, la care sotia doreste sa facem partaj, nu vrea sa ne intelegem, in acest caz care este procedura? Cine evalueaza apartamentul? E nevoie doar de certificatul fiscal? Se va face o expertiza?
Dupa operatie ea merge ca de obicei la serviciu si nu are nici o restrictie, ci doar ia regulat niste pastilute. Tactica ei, pentru ca nu vrea sa divortam, e mai mult de intimidare din cate imi dau seama acum.
Va multumesc mult pentru promptitudine, revin cu noutatile.
Cu privire la divort, dar si la partaj, o alta modalitatea ar fi medierea urmata de incuviintarea acordului de mediere de catre instanta. Singura conditie ar fi ca atat dumneavoastra, cat si sotia, sa agreati aceasta cale, este nevoie de acordul amandurora.
Nu insist asupra avantajelor, le puteti discuta cu un mediator, insa este important de retinut ca partajul facut prin mediere, inainte de deschiderea unei actiuni in instanta cu acest obiect, presupune taxe judiciare reduse la jumatate. Nu mai este nevoie nici de expertize, decat daca nu va intelegeti asupra valorii acestuia, deci scutiti sume semnificative de bani.
In urma infatisarii, judecatoarea a amanat procesul, lasandu-i timp de gandire sotiei (nu stiu pentru ce, fiindca noi suntem separati din anul 2008, platim intretinerea apartamentului separat 50-50%, iar eu pe perioada verii locuiesc la tara), pentru ca ea tot nu este de acord cu divortul.
-Este o lege care spune ca divortul nu se poate incheia, fiindca una din parti nu este de acord?
-Care sunt posibilitatile in care se poate inchide un divort?
-Se poate stramuta procesul in alta localitate? cum?
-In momentul in care eu an inaintat divortul am cerut si partajul (un apartament bun comun), iar acum judecatoarea mi-a cerut sa depun cei 3% din valoarea bunului, dar cum sa fac eu asta din moment ce divortul nu s-a finalizat? va mai fi nevoie de un alt proces, alta inaintare pentru partaj? nu se poate rezolva si partajul in acelasi proces dupa pronuntarea divortului?
Va pun aceste intrebari, deoarece am dubii privind avocatul pe care l-am ales si judecatoarea.
Judecatorul este obligat sa acorde timp de gandire si sa staruie in directia impacarii, nu are nicio vina, chiar daca pe dumneavoastra va deranjeaza acest lucru.
Procesul merge mai departe chiar daca unul dintre soti nu este de acord. Nu este cazul sa va ganditi la stramutare, judecatorul isi face doar meseria, nu incearca sa va impiedice sa divortati.
Posibilitatile de finalizare includ obligatoriu divortul, doar culpa stabilita poate fi a unuia, a altuia sau a ambilor soti.
Este firesc sa achitati taxa de timbru daca ati solicitat si partajul. Aceasta se achita la deschiderea actiunii.
Puteti sa renuntati la cererea privind partajul si sa il faceti dupa divort.
Poate sotia se va obisnui cu ideea si va accepta o varianta amiabila care ar costa mai putin.
Cred ca i-a dat de gandire sotiei pt a accepta un divort prin acord, daca ar fi de acord cu divortul, ati termina la termenul urmator si nu ati avea nevoie nici de martori sau alte probe.