Am inaintat divort catre sotia mea si vreau sa va intreb urmatoarele, cauza divortului este neintelegerea din cauza banilor:
1.Dupa ce am inaintat divortul ea s-a operat de tiroida si vrea ca eu sa-i platesc pensie, sustinand ca eu sunt vinovatul, ea nu doreste acceptarea divortului. In aceasta cauza, pentru ca judecatoria sa-mi accepte divortul este ca eu sa pledez vinovat, ma poate afecta in vreun fel ca eu pledez vinovat? (e cam absurd, eu inaintez divortul si eu sa pledez vinovat…) o poate avantaja in vreun fel pee a aceasta decizie?
2.Singurul bun comun este apartamentul, la care sotia doreste sa facem partaj, nu vrea sa ne intelegem, in acest caz care este procedura? Cine evalueaza apartamentul? E nevoie doar de certificatul fiscal? Se va face o expertiza?
1.Am incheiat contract cu avocatul care ma reprezinta, avand ca obiect Sustinere Divort Fond, drept pentru care i-am achitat suma totala pe care a pretins-o, iar dupa ce a participat la doua sedinte (divortul nu este inca solutionat) avocatul spune ca ii iese Decizia de pensionare si ca nu mai se prezinta la proces. Ce este de facut in acest caz?
2.Parata a solicitat martori, nu stiu de ce si ce ar putea rezolva cu asta. In acest proces de divort, eu ca reclamant, am dreptul de a pune intrebari martorilor paratei?
Exemplu: de unde stiu lucrurile pe care le afirma?
3.Daca am dreptul in timpul procesului de a pune intrebari paratei pentru ca aceasta sa confime sau infirme anumite lucruri?
4.Daca are vreo relevanta faptul ca parata aduce la dosar faptul prin care sustine ca a fost operata de glanda Tiroida si chitante de la farmacie cu sumele cheltuite pe medicamente?
5.Avem de impartit apartamentul in care locuim, singurul bun comun, dar parata nu accepta nici o varianta (valorificarea sau unul sa-l despagubeasca pe celalalt) ce este de facut?
1) ar trebui sa il intrebati pe el ca totusi aveti un contract ce trebuia respectat si de dansul.
Cititi prin el ce obligatii are fiecare.
2)da
3) daca ati cerut ca proba interogatoriul paratei
4) relevanta pt ce, ce cere ?
5)Nu e dupa dansa, va trebui sa cereti dvs partajul tot in instanta si sa propuneti varinta care va convine dvs cel mai mult. nu se va vinde daca una din parti doreste ap.
4.Parata doreste ca divortul inaintat de mine sa se sfarseasca din vina mea, culmea nu? si apoi cred ca doreste sa ceara pensie compesatorie, pentru care nu are nici un drept.
Cel mult se va termina din vina ambilor soti, destul de rar e vina numai a unuia.
Pensie de intretinere poate cere oricum fara legatura cu vina la divort, ci cu boala doar daca e in incapacitate de munca si nu are venituri din care sa se intretina.
Art. 389
(1) Prin desfacerea casatoriei, obligatia de intretinere intre soti inceteaza.
(2) Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. El are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.
(3) Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) se stabileste pana la o patrime din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net al celui obligat la plata.
(4) Cand divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia dintre soti, acesta nu beneficiaza de prevederile alin. (2) si (3) decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
(5) In afara altor cazuri prevazute de lege, obligatia de intretinere inceteaza prin recasatorirea celui indreptatit.
Prestatia compensatorie si despagubirile au legatura cu vina la divort, dara sunt si alte conditii de indeplinit.