avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raportarea zilelor de concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raportarea zilelor de concediu

Buna ziua.
Am o problema cu fosta firma la care am lucrat.

Am fost angajat pe perioada determinata de un an de zile, iar conform contractului aveam dreptul la 21 de zile de concediu de odihna. Insa aceste zile mi-au fost impartite astfel: 16 zile pe 2013 si inca 5 zile pe 2014.

Problema:
In cursul anului 2013 mi-am luat 13 sau 14 zile de concediu si mi-au ramas 2 sau 3 zile care NU mi s-au raportat pe 2014. (nu mai tin minte exact cate). Din cele 16 disponibile in anul respectiv.
In cursul anului 2014 mi le-am luat pe toate (cele 5)

Mi-am dat demisia cu 2 saptamani inainte sa mi se termine contractul de munca. Acum ei m-au sunat sa-mi spuna ca din cele 21 de zile de concediu de care benificiam, mi se scade una pentru ca nu am lucrat pe toata perioada contractului. Mi-au cerut sa vin si sa restitui suma de bani cuvenita zilei pe care am stat-o in concediu "ilegal".

Adica:
Din cele 5 zile pe care le aveam disponibile pe 2014, mi-au ramas doar 4 zile (pentru ca nu am lucrat pana la sfarsitul perioadei de contract). Iar a 5-a zi pe care am stat-o fara s-o merit trebuie sa o restitui firmei.

Eu la telefon le-am spus asa: desi mi s-a anulat o zi de concediu pentru ca nu am mai stat in ultimele 2 saptamani, ar fi insemnat ca per total, din 21 de zile cat aveam in total, sa fi ramas cu 20 de zile. Iar daca facem socoteala cat concediu mi-am luat in total 2013 + 2014 rezulta: cele 5 zile de pe 2014 + 13 sau 14 zile pe 2013 = 18 - 19 zile de concediu in total. Deci teoretic, nu eu am sa le dau lor bani, CI EI MIE, asa cum scria in fisa de lichidare. Pentru ca teoretic din 20 de zile disponibile, nu mi le-am luat pe toate. Mi se pare tiganie!

Precizez inca o data ca zilele ramase de pe 2013 nu mi-au fost raportate.

Intrebarea mea este: ce spune legea? am dreptate eu, sau ei?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:29, 13 Aprilie 2014
CO de 21 de zile este dreptul dvs. pe perioada calendaristica de un an (01.01 - 31.12).

Ati lucrat in 2013 in perioada 27.05 -31.12. deci vi se cuvin:
21 zile / 12 luni x 7 luni lucrate = 12 zile CO pentru anul 2013

Ati lucrat in 2014 in perioada 01.01 - 17.03. deci vi se cuvin:
21 zile / 12 luni x 2,5 luni = 4 zile CO pentru anul 2014.

Aveti undeva scris ca vi s-au repartizat 16 zile CO pentru 2013? Dvs. nu tineti minte nici cate zile de CO ati efectuat, tot asa puteti tine minte gresit si despre cele 16 zile repartizate pe 2013.
Modul de calcul este cel indicat si este cel folosit intotdeauna de cei de la resurse umane.
Buna ziua. Va multumesc pentru raspuns.

Intr-adevar, nu mai tin minte exact cate zile de CO mi-am luat, insa stiu SIGUR ca din numarul total de zile pe care le aveam disponibile pe 2013, ramasesera 2- 3 zile pe care nu am apucat sa mi le iau.
Ar trebui sa stiti exact numarul lor , intrucat nu avem cum sa ne dam seama daca angajtorul va induce in eroare sau nu.
Nu aveti niciun exemplar de pe cererea de CO aprobata pentru 2013?
Nu am, deoarece aceste cereri se faceau printr-o aplicatie pe reteaua interna.

Recapituland cele spuse, aveam dreptul la 21 de zile de concediu. Mi-a fost redusa una pentru ca am plecat mai devreme. Pe 2013 mi-am luat mai putine zile decat aveam, iar pe 2014 mi-am luat 5 / 4 -> ei imi cer banii pe a 5-a zi.
Corect , pentru perioada lucrata in 2014 aveati dreptul la 4 zile lucratoare de Co si nu de 5 zile cate ati luat dvs.

In acest caz, angajatorul este îndreptățit sa va solicite restituirea partii din indemnizaţia de concediu corespunzătoare perioadei nelucrate din anul pentru care vi s-a acordat concediu.

Alte discuții în legătură

Plata zilelor de concediu in urma incetarii contractului de comun acord gabrielvalentinvasile gabrielvalentinvasile Buna ziua, Am intrat in acest an la societatea la care lucrez de 6 ani (pe baza unui contract de munca pe perioada nelimitata) cu 27 de zile de concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna si prenatal angelica82 angelica82 Buna ziua, Sunt angajata din data de 01-04-2013.Salariul brut este 800 ron respectiv 850 ron de la 01-01-2014.In luna a-12-a din anul 2013 am avut 5 zile de ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale contract suspendat tefanitaa tefanitaa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie, daca se poate In 2012 mi-a fost suspendat de angajator contractul de munca pentru ca au formulat impotriva ... (vezi toată discuția)