avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce pot sa fac cu un minor scapat de sub control?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce pot sa fac cu un minor scapat de sub control?

Buna ziua! sunt mama singura,mi-am crescut fata in conditii absolut normale,m-am asigurat sa nu ii lipseasca hrana ,un acoperis deasupra capulu . nu am abandonat copilul niciodata nici macar cand tatal sau a fugit de responsabilitate. are 14 ani ,fuge tot timpul de acasa,se drogheaza,fura din magazine,din casa,eu nu mai pot merge la serviciu din aceasta cauza,efectiv sunt bodyguard.nimeni nu ma poate ajuta sa pot gasii o solutie privind situatia ei. am fost la protectia copilului dupa ajutor si mi-au explicat sa merg la psiholog. de 2 ani asta fac : psihologi.psihiatrie. problema cea mai mare este ca nu vrea sa mearga la scoala , are 14 ani si are doar 5 clase, nu vrea sa stea acasa, vrea sa mearga prin parcuri cu anturajul ei de prieteni dubiosi , loc in care consuma substante interzise. legea din romania chiar nu poate face nimic pt mine pt ca pe unde am fost si am discutat aceasta problema toti au ridicat din umeri chiar si la protectia copilului indicand sa merg la psiholog{lucru facut deja pana la indicatiile lor}.nu mai pot ,am ajuns sa imi fie frica de propiul copil, nu mai zic de integritatea mea sociala ,de starea mea de sanatate , de nevoile mele personale ,aceste lucruri nu mai conteaza.chiar nu ma poate ajuta nici-o autoritate din romania cu acest copil care nu mai are nici un remediu. va multumesc pentru atentie si astept un raspuns,un sfat un orice altceva in afara de chiar nu stiu.
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator
Nu sunt in masura sa dau sfaturi pentru ca nu am copii dar inteleg ca treceti printr-o problema cumplita si vreau sa stiti ca ma rog pentru dumneavoastra. Domnul sa va aiba in paza!
Cunosc un caz similar, insa nu asa de complicat. Situatia s-a imbunatatit prin idepartarea completa de mediul care influenta copilul respectiv.
Incercati sa o trimiteti undeva departe la o ruda mai multe luni, de unde ii este greu sa se intoarca, o optiune buna este in mediu rural. De asemenea e important sa nu poata comunica sub nici o forma cu grupul.Nu trebuie sa aiba acces la internet, telefon fix sau mobil, surse materiale ori obiecte usor valorificabile.
Copii se schimba repede la aceasta varsta, lipsa contactului cu aceasta gasca pentru o perioada o va face sa reconsidere optiunile si atitudinea despre viata.
Cred ca si Dvs. trebuie sa va reconsiderati atitudinea fata de ea, daca e cazul incercati sa fiti mai indulgenta in timp ce ii cereti sa respecte doar regulile mai importante. Faceti sedinte de terapie impreuna cu fata Dvs., incercati sa intelegeti si punctul ei de vedere. La varsta ei e important sa simta ca are libertatea pe care si-o doreste macar partial, ca este inteleasa si este ascultata, este un proces prin care trec mai toti oamenii, nu se intampla nimic daca faceti aceste lucruri, oricum nu mai rau de cat situatia existenta.

Imi pare sincer rau pentru Dvs., si sper ca veti gasi o rezolvare.
Oricat de ciudat suna poate ar fi cazul sa renuntati. Cunosc un caz asemanator - 13 ani plecat de la scoala, repetent... nu a mers cu nimic. Au mai facut un copil si asta e.
(Aproape inspaimantator sa citesti aceste raspunsuri - aceeasi lipsa de empatie cu a noii generatii, crescuta de computerele emotionless...
Chiar daca nu aveti copii, sau daca aceia pe care-i aveti nu v-au adus (inca?...) in situatii similare, felul in care va pozitionati fata de acasta tragedie nu va flateaza. Sper din tot sufletul sa nu ajungeti in situatia de a descoperi ca, oricat de corect si la timp ai respecta toate regulile, rezultatul poate fi dezastruos!!! Iar ceea ce spuneti -cel mai adesea in sentinte, cum sunteti obisnuiti - demonstreaza, o data in plus, ca legile, scoala, societatea, biserica, asistenta sociala/medicala sunt, de cele mai multe ori, nepregatite pentru adevaratele situatii de criza. Suntem de vina noi, toti oamenii care alcatuim structurile acestea: fara a pune suflet, le construim la fel de inutil...)
Ma alatur si eu in rugaciune. Dumnezeu sa va intareasca, sa va lumineze mintea, sa va mangaie sufletul, sa va dea speranta si sa va scoata in cale sprijinul de care aveti nevoie.
La fel, pentru toti parintii care-si poarta in tacere crucile asemanatoare, din aceeasi lipsa de sprijin sau de teama sentintelor pe care ceilalti le emit cu atata usurinta...
Imi pare nespus de rau ca treceti prin aceasta situatie. Cazul nu va avea rezultatul pe care vi-l doriti. Inzestrati-va cu rabdare, rabdare, rabdare si poate aveti norocul sa intanliti in sistem o persoana cu inteligenta si cu suflet. Sa stiti ca sunt parinti care au 4-10 copii dintre care unul ajunge academician si altul puscarias pentru furt. Din pacate judecata formata pe baza de vizionari tv va v-a aduce invinuiri. Solutie nu gasiti la nimeni. Ce pot eu sa va spun va poate doar intari. Oamenii se nasc dependenti de altii, incepand cu 12-14 ani se lupta sa fie independenti - din pacate unii nu reusesc sa treaca la a treia faza - interdependenta (adica eu am nevoie de tine - tu ai nevoie de mine) si raman dependenti toata viata sau vor sa fie independeti toata viata. Pana nu va ajunge in situatia in care sa inteleaga ca singura fiinta careia ii pasa de ea sunteti DV. nu-si va schimba comportamentul. Din pacate dorinta de libertate se confunda cu libertinajul. Toleranta si anturajul pot deturna sensul placut al vietii. Un comportament care nu implica efort fizic si intelectual este preferat de 80% dintre fiintele umane. Eu va rog sa nu va invinuiti - nu aveti pentru ce. Actionati cu calm si rabdare - va pot spune ca pana pe la 20 de ani fata DV nu isi va schimba in bine comportamentul. Doreste sa descopere obraznicia vietii umane si nu cumintenia ei. Nu este singura. Faptul ca cereti sfaturi si ajutor dovedeste ca sunteti o femeie care ii vrea binele. Sa aveti parte de multa intelepciune si rabdare. Incercati sa gasiti o persoana care poate sta de vorba cu ea si prin acea persoana sa o faceti sa isi schimbe vrerile. In Franta s-a facut o cercetare la care au participat elevi cu varste intre 12-16 ani. 98% dintre ei au raspuns ca parintii buni sunt cei care le cumpara ultimele tipuri de telefoane mobile, tablete, laptopuri, gageturi. Trageti sigura concluzia - 2% a vorbit de dragostea parintilor. Va doresc mult noroc!

Alte discuții în legătură

Fiica mea abuzata psihic de tatal vitreg floralin floralin buna dimineata.am si eu o problema legata de fica mea din prima casatorie care are 15 ani si de vreo2 ani nu se mai intelege cu actualul tata vitreg cea ce a ... (vezi toată discuția)
Mama nu își mai poate controla copilul minor GeorgeTo GeorgeTo Sora mea are mari probleme cu fetița ei 15 ani . Pe langa anturajul care și la format o alta fata care o influențează negativ și o manipulează prin fel ... (vezi toată discuția)
Dreptul elevului , al copilului in societate marcela72 marcela72 Am si eu urmatoarea problema : fetita mea cea mica ( 11ani ) , are un coleg care o tot plesneste , cand m-am dus la scoala sa-l intreb de ce face acest ... (vezi toată discuția)