avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire 5/8 dintr-o casa dar nu pot inchiria partea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire 5/8 dintr-o casa dar nu pot inchiria partea mea

Buna seara si Hristos a inviat.Am primit o cota parte de 5/8 din anul 2008 in baza unui certificat de mostenitor,iar o alta familie are 3/8 in baza unui certificat de legatar intrucat l-a mai ajutat pe propietar la nevoile casnice,acesta nefiind nicio data casatorit.Familia care are 3/8 din imobil locuieste in acel imobil din anul 1992.Casa este din anul 1950,a ajuns intr-o stare de degradare avansata.Este pusa la vanzare din 2008,iar cei care stau in imobil vor sa vindem casa cu sume care depasesc pretul pietei imobiliare cu mult.Am vrut sa ies din indiviziune dar datorita vechimii locuintei si amplasarii camerelor de tip vagon, e imposibil sa se faca corest indiviziunea si nu merita sa intru in proces.Le-am spus sa-mi elibereze partea mea asa cum cred ei,ca sa pot macar inchiria .Nu vor sub nicio forma sa primeasca alte persoane acolo.Intrebarea mea e,daca ii dau in judecata si ii pun sa plateasca o chirie modica la cursul pietii,pe ultimii trei ani,intrucat am inteles ca restul perioadei se prescrie,am vreo sansa sa castig? Din 2008 si pana anul trecut le-am platit impozitul la casa conform cotei parte de repartizare.Am informatia ca vara baga sezonisti iar eu platesc impozitul.Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.
Ati aminti de notificare.Cum si prin cine pot faca aceasta notificare de care ati amintit.
O poate redACTA un avocat sau dv., o poate expedia un avocat sau dv. sau un executor...
Am o curiozitate daca nu va suparati.In data de 21 .04.2014 la ora 7.00 cand m-am uita pe forum era un anume raspuns la intrebarea mea dat de unul dintre dumneavoastra.La ora 9.30 cand am revenit la pagina,raspunsul era deja sters.Si ma intreb care e cauza?Acesta a fost mesajul ca am avut inspiratia sa-l salvez.
Data post: Duminica, 20 Aprilie 2014, 22:37
Sarbatori PASCALE fericite ! Lumina Sfanta sa va umple inimile si sufletele ! HRISTOS A INVIAT !





Dupa cum scria cu ceva timp in urma:
În NCC, obligatia de a face este tratata in cadrul art. 1528 care poarta chiar aceasta denumnire, respectiv "executarea obligatiei de a face". De asemenea, un alt caz in care se poate cere obligatia de a face in sensul promisiunii de vanzare si promisiunii de cumparare sunt prevederile art. 1669, potrivit carora cand una din partile care au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare refuza, nejustificat, sa incheie contractul promis, cealalta parte poate cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, daca toate celelalte conditii de validitate sunt indeplinite. Aceste dispozitii se aplica in mod corespunzator in cazul promisiunii unilaterale de vanzare sau de cumparare. Acest lucru deoarece promisiunea de a contracta este intotdeauna un antecontract al carui obiect este reprezentat de o obligatie de a face, respectiv incheierea ulterioara a contractului.
In situatia in care obiectul acestei promisiuni, fie ea bilaterala sau unilaterala il constituie un imobil, acestea pot fi intocmite atat prin act sub semnatura privata cat si prin act autentic, respectiv la notar. Din motive lesne de inteles este de preferat ca promisiunea de a instraina un imobil sa fie incheiat prin act autentic. Un avantaj foarte mare al acestui mod de a incheia o promisiune este acela ca, actul autentic se bucura de o prezumtie de autenticitate care are ca efect o invesare a sarcinii probei, astfel incat cel care invoca un act autentic este dispensat de sarcina probei; sarcina probei revine persoanei care contesta exactitatea sau autenticitatea inscrisului. Antecontractul incheiat in forma autentica poate fi inscris in cartea funciara si, ca urmare, in cazul neexecutarii promisiunii, in vederea garantarii restituirii avansului dat se inscrie in favoarea promitentului cumparator un drept de ipoteca legala asupra imobilului care face obiectului promisiunii.

Asadar puteti initia un proces si SA CERETI ceea ce ati spus ca intentionati sa faceti, cerand ca sa fie obligati SA FACA atat plata chiriei pentru 5/8, repararea cladirii conform cotei de 3/8, eventual obligarea eliberarii cotei de 5/8 in cazul refuzului platii chiriei modice, sau obligarea de A FACE ca VANZAREA sa se faca la pretul pietei, terminand in cele din urma tergiversarea rezolvarii situatiei de mai bine de 5 ani. Succes !
Recomanda

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a face in noul cod civil ConstantinNASTA ConstantinNASTA Faţă de vechiul cod civil,în accepţiunea dvs., cum este tratată în noul cod civil \" obligaţia de a face\" ? (vezi toată discuția)
Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare din 2008 nefinalizata pina la data actuala COMAN IULIAN COMAN IULIAN Buna ziua, Am o promisiune bilaterala de vanzare cumparare din 2008 a unui teren extravilan facuta de tatal meu care a decedat in 2018. La obiectul ... (vezi toată discuția)