Buna ziua as dori sa va pun o intrebare.
Mami in 2011 a facut un credit de nevoi personale de 15000 lei din care sa achitat retragand din pensie 1/3 pana in data de 17aprilie 2014 in data care a decedat. Acum eu nu mai am cum sa platesc in continuare, sunt singura mostenitoare. Mami a mentionat ca are si un apartament dar nu a facut ipoteca, nu as vrea sa raman fara apartament si cu creditul pe cap. Mami a mai avut cateva ne placeri din partea banci cand nu a mai putut plati o vreme din cauza boli.... nevoie de tratament si cei de la banca au trimis un executor judecatoresc! sa rezolvat pe moment treaba ca retrage din pensie o treime in fie care luna. acum ca a decedat as vrea sa stiu ce pot sa fac sa nu fiu executat silit . Ajutati-ma :frantic: va rog cu un sfat! Va multumesc!
Alimetarea contului poate amana putin lucrurile (nu e sigur ca le va amana), dar la un momeny dat banca tot se va prinde ca datornica a decedat si va clarifica situatia cu mostenitorii.
Sfatul meu este sa contactati banca sau executorul, in calitate de mostenitor, si sa vedeti in primul rand daca, din punctul lor de vedere, exista alternative care sa va fie convenabile si dvs.
Cel mai bun sfat este cel de mai sus, sa vindeti imobilul, sa achitati datoria cat ma repede, si sa faceti ce doriti dvs. cu diferenta de bani.
Amanarea platilor (chiar si prin plati partiale lunare) duce la cresterea dobanzilor / penalitatilor la creditul luat demult.
Sa nu mi-o luati in nume de rau, dar am sa va spun si realitatea juridica ce sta in spatele situatiei dvs.: nu este corect sa fie protejati mostenitorii in dauna celor care au imprumutat pe defunct. Daca ar fi asa, va dati seama ca multe persoane in varsta / sau arinti de orice varsta ar lua imprumuturi pe care le-ar lasa copiilor lor si pe care banca nu le-ar mai putea recupera. Eu stiu pe unii perinti mai tinerei care sigur si-ar lua casa pe credit si s-ar gandi la sinucidere numai pentru ca sa asigure copiilor o locuinta.
Ideea este ca, inainte de a benefica mostenitorii de ceva, trebuie platite datoriile defunctilor. Nici n-ar fi corect pentru cel care a dat bani imprumut (fie banca, fie un prieten mai inimos) sa ramana cu paguba numai pentru ca datornicul a decedat dar a lasat o avere urmasilor.
De aceea lege pune la dispozitia bancii din cazul dvs. o gramada de instrumente juridice pentru ca sa isi recupereze datoria. Dvs. puteti avea noroc si banca sa nu utilizeze toate metodele / foarte repede, dar in general nu va recomand sa mizati pe noroc. E mai bine pentru dvs. sa asezati lucruruile in ordine.
Mostenirea
roxicutza86
buna ziua.tatal mea a decedat acum 2 luni,iar in urma decesului a lasat 2 credite la o societate nebancara< unul e card de credit,iar celalalt e card de ... (vezi toată discuția)