Părinţii (în viaţă) au stabilit prin testament încheiat deja, modul de împărţire a bunurilor către descendenţi. Astfel unul dintre copii ar lua un imobil iar celălat alt imobil. Deja unul dintre urmaşi a intrat în posesia imobilului ce i s-ar cuveni sub formă de donaţie din partea părinţilor. Celălalt descendent nu este de acord cu această formă de succesiune şi ar dori împărţirea tuturor bunurilor în mod egal. Ce se poate face?
Si ? Nu e impus de lege ca mostenitorii sa mosteneasca egal, ei mostenesc egal prin mostenirea legala, insa in testament parintele sau ma rog, cel care testeaza, imparte averea dupa dorinta lui, cu conditia ( sau mai bine zis avand grija) sa nu incalce rezerva unuia, cum ar fi in ex dvs sub 77500.
Mă tem ca vă faceţi calcule pe pielea ursului din pădure.
Testamentul este, prin esenţă, revocabil. O fi el DEJA încheiat...azi, dar se poate revoca de mâine încolo cam în fiecare zi şi se mai pot încheia vreo câteva până în clipa morţii celui ce le scrie.
Apoi, ferească Dumnezeu, dar
- moartea mai dă cu coasa şi într-altă ordine decât ni se pare nouă firesc :(
- o calamitate ar putea să "rezolve" altminteri decât credeam noi (azi) ecuaţia conţinând valoarea unui bun.:(
- şi te-miri-ce altele, pe care nu pe putem prevedea.
Deocamdată NU aveti nimic, niciunul dintre dvs./copiii (au părinţii dvs. două imobile şi ce or mai avea).
Abia în clipa morţii testatorului ne putem uita în dreapta, în stânga să vedem CE a rămas (se poate câştiga şi la loterie până atunci), cine/ce succesibili au rămas, care este valoarea (din clipa morţii testatorului) bunurilor din patrimoniul succesoral, care este valoarea legatului/legatelor, care este valoarea rezervei cuvenite fiecărui moştenitor rezervatar etc.
Pănă atunci putem face câte scenarii doriţi, dar sub rezerva că ... Altcineva s-ar putea să reaşeze ecuaţiile în raport. Unul dintre soţi va fi supravieţuitor al celuilalt. Dumnezeu ştie care. Iar soţul supravietuitor este mostenitor rezervatar.
@teddybartis
Ati constatat si dvs. chiar foarte bine ca celalalt mostenitor a intrat deja in posesia imobilului. Pai asta nu inseamna ca este si proprietar deja :D ci doar se foloseste de imobil.
V-a explicat perfect dna avocat Romascanu cum sta deocamdata treaba.
Intocmire testament
nick58
In modelul tip pt. testament trebuie mentionat daca exista mostenitori rezervatari. Intrebarea mea este daca acestia exista trebuie sa fie trecuti nominal sau ... (vezi toată discuția)