avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Transfer de proprietate prin mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Transfer de proprietate prin mediere

Buna ziua,
In cazul unui teren (agricol) supus vanzarii, m-ar interesa daca transferul de proprietate se poate face prin mediere. Terenul are cadastru si e intabulat. Stiu ca va fi nevoie de taxa de 20 de lei la depunerea cererii de autentificare a acordului de mediere si de jumatate din val. taxelor de timbru.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: liliana64 , utilizator 08:51, 5 Mai 2014
Daca va intelegeti mai bine mergeti la notar.
Cu medierea la instanta va costa mai mult.
Nu se poate efectua transferul dreptului de proprietate prin mediere, ci doar prin act notarial. Legea medierii este clara.
Ar fi mai simplu daca ar exista o promisiune de incheiere a vanzarii din luna ianuarie (un antecontract), de cand au fost la notar, prin care sa prevada un anumit termen de intocmire a actelor (pana la sfarsitul lunii martie, de ex.) si de incheiere a contractului, eventual cu o suma platita in avans.
In cazul asta ar fi fost 2 solutii:
- la notar direct (nu se aplica prevederile legii 17/2014)
- in instanta pentru neindeplinirea obligatiilor conform promisiunii

Nu stiu insa, daca pentru neaplicarea prevederilor legii 17/2014 este suficienta o promisiune incheiata sub semnatura privata neautentificata la notar (doar cu martori si cu data anterioara intrarii in vigoare a legii)
Cu tot respectul, dar legea 192/2006 cu modificarile si completarile ulterioare spune clar:

art.58. (4) În cazul în care conflictul mediat vizează transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum şi al altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale, sub sancţiunea nulităţii absolute, acordul de mediere redactat de către mediator va fi prezentat notarului public sau instanţei de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz, cu respectarea procedurilor legale. Acordurile de mediere vor fi verificate cu privire la îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă, notarul public sau instanţa de judecată, după caz, putându-le aduce modificările şi completările corespunzătoare cu acordul părţilor.
(4^1) Mediatorul este ţinut de obligaţiile prevăzute la alin. (4) şi în cazul în care prin acordul de mediere se constituie, se modifică sau se stinge orice drept real imobiliar.


Prin urmare, transferul de proprietate se poate efectua si prin acordul de mediere autentificat de catre instanta.
De ce ar fi ceva gresit?
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
liliana64, utilizator
liliana64 a scris:


Prin urmare, transferul de proprietate se poate efectua si prin acordul de mediere autentificat de catre instanta.
De ce ar fi ceva gresit?



Ati inteles exact, se poate efectua, cu conditia autentificarii sau incuviintarii ulterioare. Practic nu acordul de mediere realizeaza transferul efectiv de proprietate, ci actul facut de catre notar sau instanta in baza acordului.

Singura problema pe care dumneavoastra o aveti este cea legata de legea nou aparuta. Medierea nu poate eluda obligatiile legale. Chiar daca ati face un astfel de acord de mediere, mergand cu el la notar sau la instanta va fi oricum verificata respectarea obligatiei legale. Daca aceasta nu a fost respectata, acordul nu va putea fi transpus in act de vanzare-cumparare. Deci riscati sa cheltuiti inutil banii cu medierea.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare teren agricol marinpreda marinpreda Am un antecontract de vanzare-cumparare (sub semnatura privata), neautentificat la notar., incheiat in 2011. Pana in prezent cumparatorul nu a solicitat in ... (vezi toată discuția)
Pamant cumparat, acte neperfectate din cauza vanzatorului silvia77 silvia77 Buna ziua. Am cumparat pamant, l-am achitat integral in prezenta notarului dar actele nu s-au putut perfecta pentru ca vanzatorul nu a facut cadastru si ... (vezi toată discuția)
Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)