avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Transfer de proprietate prin mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Transfer de proprietate prin mediere

Buna ziua,
In cazul unui teren (agricol) supus vanzarii, m-ar interesa daca transferul de proprietate se poate face prin mediere. Terenul are cadastru si e intabulat. Stiu ca va fi nevoie de taxa de 20 de lei la depunerea cererii de autentificare a acordului de mediere si de jumatate din val. taxelor de timbru.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: liliana64 , utilizator 08:51, 5 Mai 2014
De acord, legea nou aparuta specifica necesitatea afisarii prealabile la sediul primariei, numai ca normele de aplicare inca nu au aparut, prin urmare, conform art.21 alin.4 din Lg17/2014,

(4) Pana la data publicarii normelor metodologice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se aplica regulile de drept comun.

Asadar, in acest moment cel putin, este valabila vechea procedura.
Transferul dreptului de proprietate nu opereaza prin mediere.

Fara autentificarea NOTARULUI sau hotararea INSTANTEI de judecata, acordul de mediere in acest caz inseamna doar ...aruncarea banilor pe aratura. Aruncati-i daca vreti, fiindca, la urma urmei, n-are de ce sa-mi fie mie mila de banii dvs. :)

Ati copiat mai sus art 58 alin 4 - "În cazul în care CONFLICTUL mediat vizează ...

Mda, dar cu cine sunteti dvs. in CONFLICT? Mie mi se pare ca sunteti in "conflict" doar cu notarul. In sensul ca notarul va avertizeza asupra necesitatii respectarii noile ...aberatii ...ăăăsta dispoziţii legale care sanctionază cu nulitatea absoluta (!) instrainarea prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan, iar dvs., impreuna cu deloc conflictualul cumparator, cautati doar o cale ...pe dupa plop... pentru eludarea lor.

E straveziu!

Ati intrebat: "de ce ar fi ceva gresit?". Este gresita premisa de la care plecati.

Dati-mi voie sa va explic intr-un limbaj mai putin sofiticat, dar mai sugestiv:

Daca in clipa de fata NOTARUL nu vrea inca sa va autentifice actul de vanzare pentru motivele povestite (cu care, in paranteza fie spus, nu sunt intru totul de acord, dar asta-i alta discutie), ce va face sa credeti ca, vazand el minunea de acord de mediere, o sa cada ca la paradontoza si o sa-si puna plaivazul sub el fara comentarii?
Ma tem ca, niste sute/mii de lei ... mai tarziu (sau cat v-o costa acordul acela de mediere) o sa va regasiti fix in acelasi punct din care ati plecat.

Sau, ce va face sa credeti ca INSTANTA de judecata o sa ramana uimita vazand acordul de mediere, ca in fata unui nemaivazut extraterestru aterizat pe ... aratura, si o sa-l incuviinteze fara sa clipeasca? Nici vorba! Conform articolului pe care dvs. insiva l-ati citat, instanta va proceda la verificarea conditiilor DE FOND si de forma. Credeti ca n-o sa-i rasara in fata exact ...plopul pe care doreati dvs. sa-l ocoliti!? Posibil, dar mira-m-as!

Si da, este adevarat ca in acest moment (in lipsa normelor metodologice) se aplica "regulile de drept comun". Dar sa nu credeti cumva ca asta ar insemna ...nicio regula, ci inseamna aplicarea art 1730 si urm. din NCC.

Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2014
romascanu, moderator
Dvs, d-na avocat, ma atacati in mod voit si nu vad motivul.
Da, legea spune ca acordul trebuie autentificat. Transferul de proprietate se poate face pe baza acordului de mediere (autentificat desigur la notar sau instanta) fie ca sunteti sau nu de acord cu aceasta.
Legea 17/2014 specifica obligativitatea afisarii, DAR, pana la publicarea normelor metodologice, se procedeaza la fel ca pana acum. Cine zice ca nu se urmeaza nici o regula, asa cum afirmati?
In localitatea despre care va vorbesc exista un singur notar. Iar el vrea publicarea anuntului. Primaria nu stie cum sa procedeze, pentru ca nu au aparut normele. Notarul nu face actul de vanzare cumparare fara afisarea anuntului. Cumparatorul vrea sa foloseasca pamantul (ca doar d-aia il cumpara), vanzatorul vrea sa primeasca banii (ca doar d-aia il vinde).
De ce sustineti ca as fi de parere ca instanta ar trebui sa ramana uimita ca in fata unui extraterestru? De ce sa il incuviinteze fara sa clipeasca? Instanta e chiar obligata sa il verifice. Plopul pe care insinuati ca as vrea sa il ocolesc reprezinta afisarea. Ma gândesc ca instanta, in cunostinta de cauza fiind cu faptul ca nu au fost publicate normele metodologice, de asemenea luand act de prevederile art.21 din Lg 17/2014, nu solicita ceva ce nu poate fi indeplinit.
Prin urmare, unde e greseala?
Interventie moderator: intentia doamnei avocat nu este de a va ataca, ci de va ajuta sa gasiti o solutie pentru problema dvs., chiar daca "raspunsurile plastice" v-au determinat sa interpretati gresit.


Ca sa putem incheia subiectul la care deja intrebarile dvs. au primit raspunsuri, o sa fac un rezumat:

1. Nu puteti intra in mediere, intrucat nu exista conflict de mediat. In cazul in care presupunem ca totusi se descopera obiectul conflictului partilor (singurul la care ma gandesc ar fi nerespectarea semnarii contractului promis, in urma promisiunii bilaterale de vanzare...daca exista asa ceva) si se ajunge la un acord, trebuie sa parcurgeti urmatorul pas.
2. Mergeti la notarul mentionat, pentru autentificare, iar acesta va intreaba cu siguranta daca a fost indeplinita procedura privind notificarea preemptorilor, iar dvs. ii explicati ca trebuie sa procedeze ca inainte de aparitia acestei legi, chiar daca dumnealui insista sa aplice noua lege, la care inca nu are normele de aplicare.
ori
3. Depuneti acordul in instanta pentru consfiintire si hotarare de expedient. Conform legii nr.17/2014, instanta ar trebui sa solicite dovada indeplinirii conditiilor prevazute de art 3,4 si 9 din legea mentionata, dar pentru ca nu au aparut normele metodologice, se vor aplica regulile de drept comun....ceea ce inseamna ca pe langa acord instanta va solicita sa ii prezentati si acel inscris (antecontractul de vanzare-cumparare) pentru a putea da hotararea care sa tina loc de contract.

Art 21/ Legea nr.17/2014
........
(4) Pana la data publicarii normelor metodologice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se aplica regulile de drept comun.


Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare teren agricol marinpreda marinpreda Am un antecontract de vanzare-cumparare (sub semnatura privata), neautentificat la notar., incheiat in 2011. Pana in prezent cumparatorul nu a solicitat in ... (vezi toată discuția)
Pamant cumparat, acte neperfectate din cauza vanzatorului silvia77 silvia77 Buna ziua. Am cumparat pamant, l-am achitat integral in prezenta notarului dar actele nu s-au putut perfecta pentru ca vanzatorul nu a facut cadastru si ... (vezi toată discuția)
Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)