avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORT
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORT

Familie cu 1 copil de 3 ani (fetita).
In cazul unui divort prin ordin judecatoresc,care sunt implicatiile in ceea ce priveste copilul?
Este nevoie ca parintii sa locuiasca impreuna pana cand se incheie divortul, sau cel putin pana cand se face cererea de divort.Daca mama se muta cu copilul in alta parte poate fi acuzata de parasire de domiciliu sau are alte implicatii negative?
Cel mai recent răspuns: CRISTA28 , utilizator 10:41, 2 Mai 2014
Divortul poate avea loc amiabil: in fata notarului.
Avand in vedere ca totusi sotul nu doreste, atunci trebuie formulata cerere la Judecatoria de la ultimul domiciliu comun al sotilor. de mentionat este faptul ca in prealabil, trebuie ca partile sa fie informati asupra avantajelor medierii, care este gratuita si poate fi efectuata de mediator sau de avocat. De aceea este necesar ca sotia sa ia legatura cu un avocat in vederea efectuarii tuturor demersurilor necesare.
Daca partilor vor hotari, totusi, sa isi solutioneze personal divergentele, au posibiltatea incheierii unui acord de mediere la mediator, care va fi depus in instanta pt. a fi validat.
De asemenea, pot merge in fata instantei si sa fie de acord ambii soti cu divortul prin acord.
In caz contrar, cererea se judeca in contradictoriu.
Sotul nu este de acord cu medierea.Ce trebuie facut pentru a deschide divortul?
E de acord cu divortul.. dar nu e de acord sa depuna impreuna cererea pt un divort prin acord, nu e de acord cu medierea si nici cu divortul la notar.. dar e de acord cu divortul..
Sotia sa va informa despre beneficiile medierii - o poate informa mediatorul sau un avocat si depuen cererea de divort in instanta, cere divortul din culpa comuna ar fi indicat daca stie ca nu poate dovedi culpa exclusiva a sotului.
Va cere deci desfacerea casatoriei, reluarea sau nu a numelui purtat anterior, exercitarea in comun a autorittaii parinteti, locuinta copilului sa fie la mama acolo unde se muta, pensie de intretinere...
Taxa de timbru e 200 de lei.
Sotia trebuie ia legatura cu un avocat. Chiar daca sotul nu e de acord cu medierea, sotia este obligata ca anterior introducerii cererii de divort sa fie informata cu privire la avantajele medierii si sa de asemenea sa il invite si pe sot sa fie informat, care se poate prezenta sau nu. Este o procedura prealabila obligatorie.
Ulterior formuleaza cererea de divort impreuna cu cererile accesorii (autoritate parinteasca minor, locuinta minor, contributie la cresterea si intretinerea minorei, numele sotiei) si o inregistreaza la Judecatorie.
Sotia trebuie sa ia legatura cu un avocat care o va indruma si consilia temeinic in vederea parcurgerii acestor etape cu succes.
Asadar, primul pas in initierea divortului este ca mama sa isi ia un avocat care sa o indrume.
Ati putea sa imi descrieti in linii mari cum se desfasoara actiunea in instanta,daca sotii nu vor mediere (costuri, durata, mama are nevoie de probe impotriva sotului sau invers,trebuie sa dovedeasca acest divort?)
Ce factori influenteaza deciziile judecatoresti in ceea ce priveste custodia copilului (adica cu cine va locui),programul de vizita al celuilalt si celelalte implicatii.Aceste decizii pot fi influentate de catre cei doi soti sau sunt independente de acestia?

Alte discuții în legătură

Divort cu minori dodi1402 dodi1402 Buna seara! As dori sa stiu care sunt pasii pt. divort cu doi copii( 3 ani, 3luni); cum va fi platita pensia alimentara; ma pot muta in chirie inainte de ... (vezi toată discuția)
Divort cosminache123 cosminache123 Buna ziua, As dori sa intentez sotului meu divort ( nu mai locuim impreuna de 2 ani) dar el are domiciliul in alt judet( arges) eu in alt judet( valcea).As ... (vezi toată discuția)
Domiciliul copilului dupa divort mamazzz mamazzz Buna ziua, Sunt casatorita de 11 ani si avem un copil de 4 ani. Locuim cu parintii sotului, in casa acestora fara sa fim proprietarii vreunei locuinte. Sunt ... (vezi toată discuția)