buna. lucrez la o firma de supraveghere video unde trebuie sa urmaresc mai multe locatii dar personalul nu este de ajuns pentru toate locatiile pentru a asigura o buna functionare in acele locatii si practic este imposibil ca totul sa fie in regula tot timpul. mai nou ni se insceneaza de catre conducere nereguli si suntem suspendati/penalizati. practic este o reducere salariala neoficiala ca sa zic asa. din punct de vedere legal, este in regula sa ne testeze si sa ne penalizeze? pentru ca practic este imposibil ca 6 ochi sa vada 40 de locatii fiecare locatie avand intre 7 si 16 camere. mi se pare un abuz, am nevoie de parerile voastre.
multumesc
Suspendarea poate fi dispusa ca sanctiune disciplinara pe o perioada de maxim 10 zile si bineinteles, cu respectarea procedurii de cercetare disciplinara prealabila. Deci, ilegal si in acest caz.
va multumesc pentru raspunsurile date.
imi puteti spune mai pe romaneste ce inseamna aceasta 'cercetare disciplinara' ? adica ce-ar trebui sa faca mai exact?
multumesc
Abaterea disciplinara care se imputa salariatului sa fie prevazuta intr-o reglementare interna macar ( dupa cum spunea domnul Valeriu, in Regulamentul Intern). Apoi, in urma unui referat intocmit de seful ierarhic al salariatului se aduce la cunostinta conducerii despre abaterea savarsita de salariat. Conducerea dispune inceperea cercetarii disciplinare si imputerniceste in acest sens cativa salariati ( dintre care unul in calitate de reprezentant al salariatilor sau reprezentant al sindicatului din care salariatul face parte ) pentru a cerceta salariatul vinovat. Persoanele imputernicite intocmesc o convocare scrisa pe care o aduc la cunostinta salariatului, in care i se specifica de ce abatere disciplinara se face vinovat si unde este prevazuta aceasta. Convocarea se inmaneaza cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de cercetarea propriu-zisa salariatului. In urma prezentarii acestuia la locul, ziua, ora prevazuta in convocare, in mod normal i se iau explicatii scrise cu privire la fapta ce i se imputa, explicatii in care salariatul aduce toate apararile de fapt si de drept in favoarea sa( eventual aduce inscrisuri, propune audierea altor salariati etc). In urma audierii salariatului si a efectuarii altor acte de cercetare, daca este cazul, comisia de disciplina intocmeste un proces verbal ( pe care il semneaza si salariatul). In baza acestui proces verbal, conducerea unitatii intocmeste sau nu decizia de sanctionare a salariatului. Acea decizie trebuie comunicata acestuia in maxim 5 zile de la emitere si produce efecte de la comunicare. Cam asta ar fi in mare procedura cercetarii disciplinare.
Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.
Cercetarea abaterii disciplinare constituie prima fază a acţiunii disciplinare şi are scopul de asigura atât dreptul la apărare al salariatului cât şi de a furniza angajatorului date şi informaţii care să conducă la o evaluare obiectivă a situaţiei. Excepţia de la această regulă o constituie avertismentul scris pentru care nu este obligatorie cercetarea. Măsura sancţiunii disciplinare dispusă înaintea efectuării cercetării disciplinare prealabile, este lovită de nulitate absolută.
În vederea cercetării disciplinare prealabile, salariatul urmează să fie convocat în scris de persoana împuternicită de angajator să realizeze cercetarea, precizându-se : obiectul; data; ora; locul întrevederii.
În cursul cercetării, salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să aducă toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare. De asemenea, salariatul poate fi asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, în virtutea scopului pentru care aceste organizaţii sunt constituite, de a apăra drepturile membrilor lor.
Discuţiile purtate între reprezentatul angajatorului desemnat să efectueze cercetarea prealabilă şi salariat se consemnează într-un proces verbal ce are rolul de a reda împrejurările şi condiţiile în care a fost săvârşită abaterea, precum şi declaraţiile autorului acesteia.
Refuzul salariatului de a face declaraţii cu privire la fapta săvârşită, sau neprezentarea acestuia potrivit notificării, se consemnează, de asemenea, într-un proces verbal.
Următoarea fază a cercetării va fi stabilirea sancţiunii disciplinare ce va fi aplicată salariatului în raport de gravitatea faptei.
Pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune, amenzile disciplinare fiind interzise.
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Valabilitatea deciziei de sancţionare este condiţionată de respectarea ambelor termene cumulativ.
mda, se pare ca e foarte complicat.
le e mult mai usor sa zica: ai fost penalizat 25% ca n-ai vazut capcana 5 minute pe o camera (fiind minim 360 de camera pentru 6 ochi)