avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli CPI pt spatiile comerciale de la parter - ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli CPI pt spatiile comerciale de la parter - studiu de caz

Buna ziua,
Am rugamintea sa-mi impartasiti din propria experianta problemele si solutiile gasite de dvs in repartizarea cheltuielilor pe cota parte indiviza pentru spatiile comerciale de la parter.

Situatia noastra:
Suntem o asociatie pe o singura scara de bloc si avem 2 spatii comerciale la parter, cu intrare separata(desi nu e relevant). De curand am fost numit cenzor si pentru ca petru ca acele spatii comerciale nu erau incluse pe lista de repartizare a cheltuielilor, am incercat sa remediez problema dar ma lovesc de mentalitatile invechite si subiective ale presedintelui si administratorului. De fapt ma confrunt cu cele 3 eterne motive.
1.Frica de probleme
Desi sunt de acord cu mine, si imi dau dreptate, totusi nu vor sa aplice masura pentru ca le e frica de restante. Administratorii acelor spatii au spus raspicat ca nu vor plati nici un leu, si chiar mai mult, ne-au amenintat ca au in spate o ceata de avocati. Administratorul nu vrea sub orice chip sa ajunga in situatia de a avea restantieri, si nu vrea probleme.

2.Efectul de turma.
A intrebat in stanga si in dreapta, si in majoritatea asociatiilor spatile comerciale sunt "scutite" de la plata cheltuielilor pe CPI. Drept urmare consida ca de ce noi ar trebui sa mergem "contra vantului" si sa procedam altfel decat ceilalti.

3.Argumentare ilogica si nefondata.
"De ce sa platesc salariul administratorului pentru ca el nu-mi face nici un serviciu"
"De ce sa platesc cheltuielile pentru revizia liftului pentru ca nu-l utilizez".



N-as vrea sa discutam pe seama celor prezentate mai sus pentru ca sunt subiecte ultra dezbatute, ci in schimb as vrea sa-mi impartasiti din propria experienta cum anume au decurs lucrurile in cazuri similare.
Si, in plus, am si cateva intrebari punctuale.

1.Este corect sa refuz semnarea listelor de plata in aceste conditii? Sau trebuie sa le semnez asa cum sunt si eventual prezint concluziile intr-un raport.

2.Cat ar putea sa dureze un eventual proces inclusiv executarea? Intreb pentru ca in eventualizatea unui proces, va trebui sa acoperim restantele din fondul de rulment. Eventual as dori si informatii din cazuri reale.

3.Cum ati reusit sa-i convingeti pe proprietarii acelor spatii de la parter sa plateasca de buna voie cheltuielile? Mai ales ca in cazul nostru proprietar este primaria, si administrator fondul imobiliar.


Multumiri anticipate si o saptamana excelenta tuturor.

Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
grandanat, utilizator
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 15:00, 5 Mai 2014
grandanat a scris:
N-as vrea sa discutam pe seama celor prezentate mai sus

Nu discutam dar e pacat ca ati postat lucruri amestecate care pot fi lamurite. Dar va respect dorinta.
1.Este corect sa refuz semnarea listelor de plata in aceste conditii? Sau trebuie sa le semnez asa cum sunt si eventual prezint concluziile intr-un raport.

Nu este corect sa refuzati semnarea listelor pentru ca in acest fel nu va faceti treaba iar comitetul executiv poate renunta la un cenzor "de forma" si angaja altul. Ca cenzor sunteti in echipa cu presedintele, administratorul si comitetul executiv. Discutati impreuna pentru a rezolva problemele, propuneti-le ce demersuri sa faceti impreuna...
2.Cat ar putea sa dureze un eventual proces inclusiv executarea?

Proces intre cine si cine?
3.Cum ati reusit sa-i convingeti pe proprietarii acelor spatii de la parter sa plateasca de buna voie cheltuielile? Mai ales ca in cazul nostru proprietar este primaria, si administrator fondul imobiliar.

In asociatia noastra lucrurile sunt asezate de mult timp pe fagasul lor. Dar anul acesta o asociatie mai mica (o scara) s-a unit cu asociatia noastra. Cu aceasta ocazie am constatat ca pe lista e plata a acelei asociatii nu apare firma care are spatii comerciale la baza blocului de peste 400 m.p. Discutand cu fostul presedinte am aflat ca ei incasau pe baza de factura si chitanta doar 70 lei/luna pentru adminisrator, administrare sau asa ceva. Am gasit impreuna un contract mai vechi in care era consemnat ca firma suporta cheltuielile aferente conform legislatiei si o suma fixa de 70 lei/luna pentru completarea salariului administratorului. Dar mai multi ani nu s-a incasat nimic in afara de cei 70 lei. Tocmai facusem o hidroizolatie a trasei acelei scari. Am folosit ocazia si am trecut acea firma pe lista de plata, le-am repartizat aprox 150 lei cheltuieli curente pe SU (cheltuieli salariale, gospodaresti, consumabile birou...) si le-am repartizat peste 4.000 lei cota parte din costul hidroizolatiei.
Dupa o discutie aprinsa cu reprezentantul firmei care a preluat factura, cu argumente si contraargumente, amenintari ca le calculam penalizari, ca le oprim apa si-i dam in judecata a urmat o asteptare de doua luni. In acest timp a aparut si lista urmatoare unde figurau cu restante, iar pe factura urmatoare de aprox 150 lei, le-am scris ca au restanta factura nr... din... in valoare de.... Dar dupa doua luni au achitat tot, a trecut directorul de zona pe la noi, i-am mai explicat, a inteles si-acum au spus ca o sa-mi trimita o adresa prin care solicita sa fie si ei membri ai asociatiei, ca sa participe la luarea deciziilor s.a.m.d.

Va sugerez sa cititi legislatia si mai ales sa aplicati art. 37 din HG 1588/2007:
Art. 37. -
(1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere şi a hranei; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileşte printr-o convenţie aprobată de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.
(2) Convenţia prevăzută are durată nedeterminată, fiind valabilă pe toată perioada activităţii desfăşurate de deţinătorii prevăzuţi la alin. (1), şi se actualizează periodic, în funcţie de elementele noi care intervin, în funcţie de numărul persoanelor care desfăşoară zilnic activităţi în spaţiul sau apartamentul respectiv, de numărul mediu zilnic de clienţi şi de obiectul de activitate. Numărul acestora se stabileşte de deţinătorul spaţiului şi se certifică de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Acest număr se utilizează pentru calculul cheltuielilor pe persoană aferente spaţiului respectiv.
(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.
(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).
(5) În situaţia în care, la notificarea scrisă din partea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu refuză încheierea convenţiei, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari prin decizie scrisă şi în baza constatărilor vizuale cu privire la activitatea desfăşurată din punct de vedere al numărului de persoane angajate şi al numărului de clienţi.
(6) În situaţia în care, la notificarea scrisă a proprietarului, conducerea asociaţiei de proprietari refuză încheierea convenţiei, este aplicabil criteriul prevăzut la art. 47 lit. a) sau b) din Legea nr. 230/2007, după caz, cu obligaţia proprietarului de a declara, în scris, numărul persoanelor angajate sau care desfăşoară activităţi în spaţiul său.


Cheltuielile la care participa spatiile comerciale situate la baza blocurilor de locuinte trebuies gandite pentru ca adesea nu toate sunt aceleasi ca cele repartizate proprietarilor de apartamente.
De exemplu cheltuielile cu salariile si indemnizatiile se repartizeaza atat proprieatrilor de apartamente cat si spatiilor cu alta destinatie in functie de suprafata utila pentru ca presedintele, membrii comitetului, administratorul, cenzorul, casierul, contabilul... muncesc pentru toti. La fel costul reparatiei terasei, a subsolului...
Dar, tot ca exemplu, cheltuielile cu intretinerea liftului, se repatizeaza numai proprieatrilor de apartamente, nu si spatiilor comerciale care nu au acces in casa scari, nu intra, nu au de ce, nu au cartele de la interfon (nici chelt. cu interfonul nu se repartizeaza acestor spatii).
Adica trebuie analizate categoriile de cheltuieli, intocmita o conventie clara, logica si conform legii si-asa o sa aveti toate sansele sa-i determinati sa semneze conventia, sa plateasca...
elga50 a scris:

Nu ma refer la proprietari ca persoane fizice sau juridice, cum e cazul primariei, ci la acordul de asociere care, dupa cum stiti, delimiteaza spatiul asociatiei de proprietari.


Abia acum inteleg la ce va referiti. "Spatiul asociatiei de proprietari" este intreaga scara. Este vorba de un bloc cu singura scara, cu aceeasi suprafata construita pe fiecare etaj.
Exista posibilitatea ca la infiintarea asociatiei , acest spatiu la care va referiti, sa nu includa si spatiile comerciale de la parter? cum e posibil asa ceva.
Voi verifica si daca intradevar asa este atunci trebuie modificat statutul asociatiei de proprietari.
Multumesc pentru semnalarea acestui aspect important
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
grandanat, utilizator
@Adriantot
Multumesc pentru raspunsul detaliat.
S-a ridicat si problema incheierii unor conventii cu acesti agenti economici, insa din punctul meu de vedere nu este cazul.

Conventiile amintite la art 37. se inchie pentru cheltuielile determinate de numarul de persoane sau alte cheltuieli care sunt determinate de activitatea desfasurata:


Art. 37. -
(1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu
....

(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.
(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de
proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).


Ori subiectul in cauza este strict repartizarea cheltuielile pe CPI. Pentru consumul de apa rece si apa calda, exista repartitoare de consum. Si pentru alt tip de cheltuieli nu avem pretentii. Poate da, incheierea unor conventii ar fi utila, insa acestea nu sunt necesare.


Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii legate de cheltuielile la intretinere ale unui spatiu comercial aflat la parterul blocului AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 {\"Buna ziua! As avea o intrebare! Intrebarea este legata de un spatiu comercial aflat la parterul blocului si anume....toate cheltuielile care trebuie ... (vezi toată discuția)
Retragere din asociatia de proprietari? viorelh viorelh Buna ziua, as vrea sa stiu daca se poate ca un membru din asociatie sa se retraga din asociatie sau sa fie exclus. Pentru detalii pot spune ca este un spatiu ... (vezi toată discuția)
Spatiu comercial la parterul blocului sarah sarah am un spatiu comercial la parterul unui bloc cu 10 etaje cu intrare separata ,iar asociatia ma obliga sa platesc toate cotele de intretinere inclusiv interfon ... (vezi toată discuția)