avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitarea termica a blocurilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitarea termica a blocurilor

Rog administratorii forum-ului sa analizeze utilitatea unui subiect permanent dedicat acestei probleme.

Cel putin in Bucuresti fenomenul a capatat o amploare deosebita, alimentata de gratuitatea actiunii.

Pe de alta parte, specialisti de prestigiu, cum este Presedintele Ordinului Arhitectilor, atrag atentia asupra unor pericole ascunse: incendiu, ingrasie, deteriorari de tot felul.

Cred ca ne-am putea ajuta reciproc, prin postari pe marginea subiectului, care este de mare interes !

De exemplu, as fi foarte interesat sa stiu daca exista vreo asociatie de proprietatri care este in posesia documentatiei tehnice care a insotit autorizatia de construire si, mai ales, daca este in posesia caietului cu detalii de executie !?

De asemenea, as vrea sa stiu daca in documentatie este inclusa euroclasa de rezistenta la foc a materialelor folosite ?

Cine a intocmit receptia lucrarilor si, mai ales, daca exista vreo certificare de la ISU/Pompieri !?

Sunt convins ca mai exista si alte multe intrebari, de aceea va rog sa analizati posibilitatea permanetizarii subiectului.

Va multumesc !
~ Conținut șters la cerere ~
@rivas - directiva europeana privimd imbunatatirea eficientei energetice s.a.m.d nu specifica nicio solutie tehnica lasand (din pacate) la decizia autoritatilor locale solutia aleasa. In cazul nostru o solutie foarte proasta. Pentru cladirile mai inalte de 10 m este obligatorie montarea barierelor de foc.Revenind la directiva europeana -ambalarea blocurilor este printre ultimele metode propuse.Dar ai nostri conducatori au ales din lista ce le aduce profit mai mare.

@bodealex - va referiti probabil la cladiri noi care au sisteme de ventilatie fortata . Atata timp cat deschizi geamul ca sa te ventilezi tot solutiile care lasa cladirea 'sa respire' sunt mai eficiente si mai folosite ,exemplu - fatada ventilata
ausfahrt a scris:

@rivas - directiva europeana privimd imbunatatirea eficientei energetice s.a.m.d nu specifica nicio solutie tehnica lasand (din pacate) la decizia autoritatilor locale solutia aleasa. In cazul nostru o solutie foarte proasta. Pentru cladirile mai inalte de 10 m este obligatorie montarea barierelor de foc.Revenind la directiva europeana -ambalarea blocurilor este printre ultimele metode propuse.Dar ai nostri conducatori au ales din lista ce le aduce profit mai mare.

Ce alta metoda ar fi mai potrivita decat ambalarea? Va referiti la un sistem complet de anvelopare?
liviu2014 a scris:

[Ce alta metoda ar fi mai potrivita decat ambalarea? Va referiti la un sistem complet de anvelopare?


Directiva europeana in discutie are foarte multe pagini si am parcurs-o cu ceva ani in urma.O sa va citez din memorie cateva metode propuse de europeni. In primul rand trebuie specificat din start ca pe europenii ii preocupa in special instalatiile de termoficare ce folosesc combustibili fosili. Daca va incazliti folosind energie eoliana ,din punctul lor de vedere puteti sa nu aveti nici macar geamuri la casa...
Revenind la subiect prin 'imbunatatirea eficientei energetice' se face referire la tot lantul energetic : de la celebrele CET-uri pana la peretii blocului. Si atunci recomandarile europene incep cu :
- gasirea de surse alternative de energie
- imbunatatirea si dezvoltarea centralelor in cogenerare (pentru care de altfel Romania a primit o gramada de bani)
- automatizarea retelelor de transport si distributie a agentului termic (care la noi este sublima dar lipseste cu desavarsire)
- si cu voia dvs, ultima pe lista , aplicarea de termosisteme pe cladirile unde acest lucru este justificat tehnic si economic in functie si de conditiile climatice.

Ultima fraza se traduce astfel :
- nu poti aplica aceeasi solutie pe un imobil de beton cu pereti exteriori de 25 cm sau pe unul cu pereti exteriori din caramida eficienta de 30 cm .
- termoizolarea unui peret sudic are ,in general, un efect contrar iarna impiedicand peretele sa absoarba caldura solara.
- termoizolarea cladirilor este obligatoriu se fie insotita de un sistem de ventilare fortata
altfel apare riscul mucegaiului, bolilor respiratorii etc...iar prin deschiderea geamuriilor pentru aerisire eficienta sistemului este redusa foarte mult...

Apropo de lipsa barierelor de foc, intre etaje la anveloparea cu polistiren, este un articol interesant aici:
[ link extern ] /

Am vazut si eu maternitate izolata termic. Mare motiv de lauda pentru autoritati. Daca apare un incendiu ca la maternitatea Giulesi, intr-una anvelopata, va fi vai si amar.

Alte discuții în legătură

Receptionarea lucrarilor de reabilitare a blocului,fara semnaturile tuturor locatarilor NeluBalas NeluBalas Buna ziua.Presedintele As.de Proprietare a semnat receptia lucrarilor de reabilitare a blocului,in conditiile in care exista mari deficiente semnalate de ... (vezi toată discuția)
Reabilitare bloc, termopan montat prost dmion dmion Stau intr-un bloc de 10(zece) etaje,eu stand la etajul 9. Acum doi ani blocul a fost reabilitat termic ( polistiren + termopan). Anul trecut au fost cateva ... (vezi toată discuția)
Obligatii? ContSters220737 ContSters220737 Buna seara.Pentru niste familii cu venituri financiare mici, la intrebarea ce o pun in numele lor,rog un raspuns.La lucrarile de reabilitare termica si ... (vezi toată discuția)