avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitarea termica a blocurilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitarea termica a blocurilor

Rog administratorii forum-ului sa analizeze utilitatea unui subiect permanent dedicat acestei probleme.

Cel putin in Bucuresti fenomenul a capatat o amploare deosebita, alimentata de gratuitatea actiunii.

Pe de alta parte, specialisti de prestigiu, cum este Presedintele Ordinului Arhitectilor, atrag atentia asupra unor pericole ascunse: incendiu, ingrasie, deteriorari de tot felul.

Cred ca ne-am putea ajuta reciproc, prin postari pe marginea subiectului, care este de mare interes !

De exemplu, as fi foarte interesat sa stiu daca exista vreo asociatie de proprietatri care este in posesia documentatiei tehnice care a insotit autorizatia de construire si, mai ales, daca este in posesia caietului cu detalii de executie !?

De asemenea, as vrea sa stiu daca in documentatie este inclusa euroclasa de rezistenta la foc a materialelor folosite ?

Cine a intocmit receptia lucrarilor si, mai ales, daca exista vreo certificare de la ISU/Pompieri !?

Sunt convins ca mai exista si alte multe intrebari, de aceea va rog sa analizati posibilitatea permanetizarii subiectului.

Va multumesc !
Conform tarifelor oferite de primarie si calculat de mine la intreaga suprafata a blocului, daca platim 20%, asociatia ar avea de platit pentru reabilitare prin fonduri europene 175 593,4 lei, adica 17 559,34 lei anual. Costurile totale cu incalzirea pe intreg blocul in sezonul rece 2013-2014 au fost de 25169,56 lei.

La o reducere de 40% a consumului de GCal (care personal nu cred ca va depasi 20%) in urmatorii 10 ani, in conditii similare, vom avea de platit 15 101,74 lei incalzirea + 17 559,34 lei rata anuala = 32 661,08 lei. Adica vom plati in urmatorii 10 ani cu 30 % mai mult anual pentru confortul termic creat, urmand ca din anul 11 sa platim mai putin cu 40%. Asta in conditiile ideale in care se atinge procentul astronomic de 40% reducere la factura de incalzire si nu apar in tot acest timp alte cheltuieli legate de intretinerea si repararea lucrarilor de reabilitare.

Concluzia o trageti singuri !



toma necredinciosul a scris:
Avem venituri din chirii la scara noastra, si stiu ca acesti bani nu-i putem folosi conform legii decat pentru investitii pe cladire. Deci acum dorim sa facem izolatia termica a blocului din acesti bani. Dar nu stiu in ce fel se poate calcula impartirea acestor bani pe apartamente.
Dupa cum stiu, conform legii cheltuielile pentru izolatie termica se impart pe cota parte indiviza. Dar in acest caz cei de la garsoniere de exemplu ar trebui sa mai beneficieze de diferentele fata de cei de la 3 camere, dar cum sa-i putem compensa? (le mai facem u geam, ceva cu diferente de suma?)
Eu as dori sa fie si dupa lege, dar si echitabil si onest. Cum as putea sa rezolv acesta problema corect?

Am postat acest mesj aici pentru a se lamuri si alti utilizatori.
Veniturile din chirii sunt, conform legii, venituri din exploatarea proprietatii comune. Ori fiecare apartament are o cota indiviza din aceasta proprietate comuna, direct proportionala cu suprafata utila a apartamentului. Daca, de exemplu, suma suprafetelor utile din scara este 2000 m.p. atunci un apartament cu s.u. de 50 m.p. va avea o cota indiviza de 2,5%. Un apartament de 80 m.p. va avea o cota de 4% iar unul cu s.u. de 30 m.p are cota de 1,5%.
Sumele incasate din exploatarea proprietatii comune (chirii) se repartizeaza fiecarui proprietar conform acestor cote indivize.
Sa presupunem ca in primul semestru al anului 2014 s-a incasat din chirii suma de 5000 lei. Acesta suma se inmulteste cu cota indiviza stabilita mai sus si apartamentelor li se vor repartiza:
- la s.u. de 50 m.p. - 5000 X 2,5% = 125 lei
- la s.u. de 80 m.p. - 5000 X 4% = 200 lei
- la s.u. de 30 m.p. - 5000 X 1,5% = 75 lei
Aceste sume se transfera fiecarui apartament in fondul de reparatii evidentiat in registrul fondului de reparatii adaugndu-se sumelor existente acolo (daca exista in sold).

Acum executam o reparatie, o hidroizolatie sau o alta lucrare asupra unei instaltii comune (lift, casa scarii, subsol, coloane de apa si canalizare...).
Am selectat firma si conform contractului lucrarea costa, de exemplu 4000 lei. Cei 4000 lei se repartizeaza pe aceleasi cote indivize calculate dupa metoda de mai sus. Adica
- la s.u. de 50 m.p. - 4000 X 2,5% = 100 lei
- la s.u. de 80 m.p. - 4000 X 4% = 160 lei
- la s.u. de 30 m.p. - 4000 X 1,5% = 60 lei
Aceste sume se scad din fondul fiecarui apartment, fond existent in registrul fondului de reparatii iar, in exemplu nostru, fiecare mai ramane cu ceva bani in fond, bani ce vor fi folositi la alte lucrari, bani peste care se vor adauga veniturile viitoare din chirii...
Daca, de exemplu, lucrare costa 8000 lei, acesata suma se repartizeaza tot pe cota indiviza
- la s.u. de 50 m.p. - 8000 X 2,5% = 200 lei
- la s.u. de 80 m.p. - 8000 X 4% = 320 lei
- la s.u. de 30 m.p. - 8000 X 1,5% = 120 lei
Cum fiecare din acestia au in registrul fondului de repartii sumele de 125, 200 si respectiv 75 lei provenite din chirii, va trebui sa mai depuna o diferenta de bani. In acest scop, pe lista de plata se va afisa in dreptul fiecaruia suma de plata astfel, pentru:
- cei cu s.u. de 50 m.p. ... 200 - 125 = 75 lei
- cei cu s.u. de 80 m.p. ... 320 - 200 =120 lei
- cei cu s.u. de 30 m.p. ... 120 - 75 = 45 lei

Repartizarea veniturilor din exploatarea proprietatii comune si a cheltuielilor pentru reparatii se poate face pe cota indiviza, asa cum am aratat mai sus, ori in functie de suprafata utila.
Pe scurt daca am incasat in primul semestru suma de 5000 lei aceasta o impartim la s.u. totala de 2000 m.p. si rezulta 2,5 lei/m.p.
Apartamentele cu s.u. de 50 m.p. vor beneficia de 50 X 2,5 = 125 lei
Rationamentul se repeta atat pentru venituri cat si pentru cheltuieli ca si in cazul folosirii cotei indivize, rezultatul fiind acelasi.

Am amintit de veniturile pe primul semestru pentru ca oricum asociatia de proprietari este obligata prin lege ca semestrial sa afiseze situatia veniturilor din exploatarea proprietatii comune. Asa ca nu are rost sa va chinuti cu repartizari luna de luna, ci doar la 30 iunie repartizati tot ce ati incasat in primul semestru iar la 31 decembrie tot ce ati inacasat in al doilea semestru.








Domnule Adriantot este foarte utila solutia prezentata de dvs.

Va rog sa aveti amabilitatea de a preciza baza legala!

Va multumesc.
Baza legala:
- Legea 230/2007 modificata prin legea 175/2010.
- HG 1588/2007

In acestea o sa gasiti ca:
- asociatia de proprietari poate avea venituri din exploatarea proprietatii comune
- aceste venituri se folosesc pentru intretinerea si reparatia proprietatii comune
- reparatiile se fac din fondul de reparatii
- valoarea reparatiilor se suporta de proprietari proportional cu cota indiviza de proprietate.
......
In opinia mea exista si varianta ca valoarea reparatiei sa fie suportata integral sau partial din veniturile realizate cu aprobarea adunarii generale a proprietarilor.

- varianta integral - proprietarii nu platesc
- varianta partial - diferenta este repartizata pe proprietari in baza cotei indivize

Alte discuții în legătură

Receptionarea lucrarilor de reabilitare a blocului,fara semnaturile tuturor locatarilor NeluBalas NeluBalas Buna ziua.Presedintele As.de Proprietare a semnat receptia lucrarilor de reabilitare a blocului,in conditiile in care exista mari deficiente semnalate de ... (vezi toată discuția)
Reabilitare bloc, termopan montat prost dmion dmion Stau intr-un bloc de 10(zece) etaje,eu stand la etajul 9. Acum doi ani blocul a fost reabilitat termic ( polistiren + termopan). Anul trecut au fost cateva ... (vezi toată discuția)
Obligatii? ContSters220737 ContSters220737 Buna seara.Pentru niste familii cu venituri financiare mici, la intrebarea ce o pun in numele lor,rog un raspuns.La lucrarile de reabilitare termica si ... (vezi toată discuția)