avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calificare ceruta de catre patron ,platita de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calificare ceruta de catre patron ,platita de catre firma dar neoperata in cartea de munca

salut. sotul meu care a lucrat la aceeasi firma cu mine ,are o calificare de comerciant vanzator nealimentare,deoarece la angajare in urma cu aprox. 14 ani ocupa postul de lucrator comercial ,in anul 2007 patronul ia cerut sa faca o calificare ,pe care tot firma a platit-o,a obtinut-o, iar pina in ziua de azi a stat cu ea in sertar,deoarece patronul nu a vrut sa o opereze in cartea de munca ,ca sa nu fie nevoit sa-i mareasca salariul,si bineinteles sa plateasca mai mult impozit.intrebarea mea este; poate cere retroactiv diferenta salariala care i se cuvenea legal daca i se opera in cartea de munca aceasta calificare?intreb asta deoarece si eu am obtinut calificarea inaintea lui cu un an de zile,si am beneficiat de marire de salariu pe cartea de munca.de exemplu eu am avut anul trecut datorita acestei calificari pe cartea de munca salariul de 650 ron,iar sotul meu doar 550 ron,si asta pentru ca patronul nu a binevoit sa-i opereze si lui calificarea.si totusi ce logica are dl. patron daca ii cere aceasta calificare,o si plateste, ca dupa aceea sa nu faca demersurile necesare operarii ei? sfatuiti-ma si pe mine va rog.
Cel mai recent răspuns: maryabuta , utilizator 21:50, 4 Mai 2009
1. Si unde e supararea? Sotul nu a cheltuit nimic sa faca scoala. Daca a pierdut cineva, acela este patronul.
2. Tineti cont de ce v-am spus si mai inainte si vorbiti cu patronul. Numai el va poate satisface dorintele dvs.
Am impresia ca nu ati vorbit cu el si nici nu stie despre necazurile si doleantele dvs.
Nu ar trebui sa fiti suparata ca a dobandit o calificare pe cheltuiala angajatorului. Dupa cum si dvs spuneti, acum se poate angaja pe un post cu alt gen de atributii.
Cu vechea angajare un alt eventual angajator l-ar putea angaja tot lucrator comercial, chiar daca el a invatat practic 14 ani sa faca si altceva.
Acum ca are si practica si diploma, va avea mai multe sanse in viitor, nu?
cu toata stima , santeti foarte cumsecade si binevoitor,dar deja santem pe liber de doua luni de zile,unitatea a fost inchisa din 04.03.2009 fara nici o explicatie,fara nici un preaviz,fara sa ni se comunice cumva ce are de gand cu noi?si mai grav fara sa ni se plateasca drepturile salariale cuvenite,ce sa mai vorbesc de indemnizatii? am incercat sa-l contactam prin telefon,las-and mesaje scrise in cutia dansului postala.ne-a transmis prin terte persoane ca nu-l intereseaza ,si sa ne cautam in alta parte de lucru.nici pana acum nu a facut demersurile necesare intrarii in somaj.deci si eu si sotul meu singurii angajati ai acestei firme,unde am lucrat impreuna 14 si respectiv 12 ani de zile fara intreruperi,fara o zi de medical,fara concedii de odihna,ore suplimentare,si fiecare sambata desi legal era libera,si inca va mai spun fara nici un leu in plus afara de salariu.niciodata nu ne-a fost platit concediul de odihna sau orele suplimentare.cand ambii soti sant lasati fara loc de munca de acelasi patron,fara sa li se plateasca drepturile astea salariale si ele destul de mici ,cum se intretin ei?cu ce isi platesc facturile?cu ce bani cumpara alimentele necesare traiului de zi cu zi?am facut nenumarate drumuri la itm bucuresti,pentru a-mi obtine cartea de munca in vederea reangajarii.am pierdut deja un post prin neprezentarea cartii de munca,acum am gasit din nou un loc de munca si tot nu am obtinut nici un raspuns de la itm.deci iertati-ma daca am fost putin agresiva in exprimari,dar credeti-ma ca situatia noastra este disperata.va astept in continuare sfaturile si va multumesc de intelegere.
1. Nu sunteti agresiva, sunteti disperata de situatia in care va aflati si care, intr-adevar este foarte grea.
2. Daca ati gasit un loc de munca va puteti angaja fara carnetul de munca. Dati acolo o declaratie in care spuneti ca aveti carnetul de munca la fostul angajator si il aduceti cand il recuperati. Carnetul de munca nu este obligatoriu la angajare. Carnetul de munca nici nu mai este obligatoriu dupa data de 01.04.2001, cand a intrat in vigoare Legea pensiilor nr.19/2000.
3. Nu stiu de ce ITM nu va ajuta!? Este obligatia lor legala. Faceti o sesizare la Inspectia Muncii, care este forul tutelar al ITM-urilor.
4. Puteti da in judecata pe patron la Tribunalul din judetul unde aveti domicilliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Dar e bine sa angajati un avocat pe dreptul muncii iar onorariul lui il recuperati prin instanta de la patron.
Daca sunteti din Bucuresti, vedeti ca pe acest forum sunt multi avocati buni. Luati legatura cu ei si vedeti cine va poate ajuta.
5. Insist inca o data: puteti sa va angajati si fara carnet de munca, asa cum v-am spus mai sus. Nu stiu de ce nu v-a spus nimeni asta, nici cei de la ITM, nici altii.
Sper ca acum veti reusi! Sa ne anuntati si pe noi ca v-ati angajat!
Mult succes!
multumesc din suflet pentru sfaturi,imi sant de folos, dar problema in instanta nu cred ca o pot rezolva fara bani ,de unde sa platesc eu onorariul avocatului acum ,cand eu nu am banii necesari traiului zilnic,aveti dreptate ca-i pot obtine in instanta,dar ce avocat ma poate reprezenta pe mine fara nici un venit actual .ma pot eu compara cu patronul, care daca doreste isi angajeaza 5 avocati? oricum va multumesc si pentru simplul fapt ca mi-ati citit mesajele si o sa incerc sa va urmez sfaturile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiderea unitatii fara preaviz,neachitarea drepturilor salariale,calificare dobindita la locul de munca fara a fi operata in carnetul de munca maryabuta maryabuta buna! am si eu mai multe intrebari si daca puteti va rog respectuos sa ma ajutati cu niste sfaturi.eu si sotul meu am lucrat la aceeasi societate timp de 12 ... (vezi toată discuția)
Patron super-destept Pop Cristina Pop Cristina un angajat decedat nu beneficiaza de banii de concediu, ultimul salariu sau/si ajutor de inmormantare daca a lucrat 1an si jumatate dar patronul nu recunoaste ... (vezi toată discuția)
Cum este tras la raspundere de catre itm patronul care inchide unitatea fara sa dea preaviz angajatilor si fara sa faca demersurile necesare somajului? maryabuta maryabuta acest patron la care fac referire ,eu si sotul meu am lucrat 14 si respectiv 12 ani in unitatea dinsului.pe cartile noastre de munca sint acesti ani ... (vezi toată discuția)