avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Tergiversare dosar dauna
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Tergiversare dosar dauna

Buna ziua!

Speta:
Accident rutier, se intocmeste proces verbal de catre IPJ din care reiese ca soferul de taxi "XYZ" este vinovat de producerea accidentului. Acesta nu-si recunoaste vina dar este de acord cu utilizarea RCA.
Se dechide dosar de dauna la Asigurator. Neoficial dauna este totala.
Ulterior (14 zile):
- soferul vinovat XYZ depune contestatie in instanta la procesul verbal intocmit de IPJ;
- proprietarul masinii (patronul firmei de taxi) se prezinta la Asigurator si declara ca el nu este de acord cu folosirea RCA.
- Interpelat fiind Asiguratorul refuza sa mai continue actiunea pe motiv ca exista o contestatie.

Comentariu:
Eu unul nu am gasit nici un articol de lege legat de asigurari care sa conditioneze despagubirea de existenta unei contestatii;
Termenul din lege pentru rezolvarea unui dosar de dauna este de maxim trei luni de la producerea evenimentului.

Intrebare:
In baza la ce articol, din ce lege, Asiguratorul poate bloca si depasii termenul de mai sus?

Va rog un sfat.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: RaDracones , utilizator 16:41, 4 Iunie 2016
UPDATE

Pentru cei care se vor afla intr-o situatie asemanatoare

Daca ati citit atent pana acum voi mai face cateva precizari:

1. Speta in cauza pleaca de la anumite elemente. Atentie! Daca va aflati intr-o situatie in care vinovatul accidentului refuza folosirea RCA pentru despagubirea dumneavoastra ca pagubit atunci sunteti deja in alta speta.

2. Am discutat cu o persoana din interiorul sistemului de asigurari:

a. Toata analiza facuta in acest subiect este perfect valabila. Cu alte cuvinte, ASIGURATORUL, IN MOD LEGAL, nu poate bloca (suspenda) un dosar pentru motivul ca exista o contestatie, facuta de vinovatul accidentului, a unui proces verbal. DAR... este o practica (din pacate uzuala) sa incalce legea (Ordinul 14/2011) si sa astepte o concluzie... poate va intrebati DE CE?
Simplu: nu vor sa se complice in eventualitatea anularii unui proces verbal, in sensul in care vor fi obligati sa faca demersuri pentru recuperarea despagubirii platite.

b. In general, Asiguratorul va incerca (in cazul fiecarui dosar de dauna indiferent de situatie) sa plateasca cat mai putin oferind sume pentru despagubiri mult mai mici decat cele reale, in special cand este vorba de dauna majora (totala). Va incerca sa va convinga sa acceptati oferta propusa si in momentul in care o acceptati asa ramane.

c. Concluzie: In special in cazul daunelor majore, inarmati-va cu rabdare, cititi legea si nu faceti compromisuri pentru ca sumele pe care le obtineti daca procedati ca la carte sunt mult mai consistente, in special in cazul in care actionati in instanta.

Am sa revin cu informatii pe masura ce voi inainta in acest hatis.

O zi buna sa aveti!
amdauna a scris:

Sa explic mai simplu,
Asiguratorul RCA plateste daune daca clientul acestuia este vinovat de producerea lor. Atata timp cat s-a depus o contestatie la PV, acesta este nevinovat , pana la probra contrarie.
In concluzie , asiguratorul asteapta solutia instantei !
Trebuie tinut cont si de un alt aspect, mentionat si de Dl Cioan, si anume , ce anume contesta respectivul, vinovatia sau alte aspecte.

Ce se intampla daca am fost despagubit deja si ulterior a fost anulat procesul verbal? 2014 despagubirea, 2016 comunicarea de la instanta cu anularea PV
Simplu... aveti obligatia sa returnati suma primita ca despagubire.

Surprinzator este cat a durat procesul contestatiei LOL

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pagubitul plateste? georgia2 georgia2 Buna ziua, am avut o tamponare saptamana trecuta , vinovatul nu a vrut sa ne dea asigurarea, am fost la politie, ne-a dat dreptate, inca vinovatul a primit si ... (vezi toată discuția)
Accident circulatie fara victime, refuz recunoastere vinovatie rotarunicolae rotarunicolae La data de 30.05.2015 am avut un accident de circulatie in Bucuresti. Ne-am prezentat la politie si vinovat de producerea accidentului a fost celalalt ... (vezi toată discuția)
Angajament plata pagubit rca edx edx In urma unui accident cu persoana vatamata din masina noastra (a fost dusa la spital cu salvarea) politia in urma cercetarilor preliminare a stabilit vinovatia ... (vezi toată discuția)