avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Procedura - plata despagubire casco
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Procedura - plata despagubire casco

Buna ziua

As dori sa stiu care este procedura de recuperare a despagubirii pt o masina asigurata casco. Mentionez ca in contract este cuprinsa si o clauza pe care eu o consider abuziva :
"6.15. ASIBAN S.A. nu acordă despăgubiri dacă:
a) cererea de despăgubire este frauduloasă ori are la bază acte şi declaraţii false sau falsificate;
b) în legătură cu dauna avizată a fost declanşată o anchetă penală,
până la finalizarea acesteia
. "
Banuiesc ca este de asteptat ca in caz de accident cu victime sau in caz de furt sa se declanseze o ancheta penala. Conform acestei clauze asiguratul nu este despagubit pana la finalizarea anchetei? Ce se intampla daca in caz de furt politia nu gaseste masina nici dupa 1-2 ani? Poate sa imi spuna cineva cu aproximatie in cat timp se poate finaliza o acheta penala?

Multumesc
Multumesc pt informatii.
Azi am stat de vorba cu un inspector daune de la Asiban.
In ce priveste plata indemnizatiei in caz de furt este exclusa plata acesteia cata vreme politia nu a finalizat dosarul(periodic exista comunicare intre asigurator si politie).Cercetarea politiei este cu privire la toate aspectele si chiar daca o eventuala culpa a asiguratului nu este avuta in vedere,plata nu se efectueaza.
Din cate stie acel domn,cercetarile politiei dureaza intre 3-6 luni.
Daca politia constata -autor necunoscut,asa cum am spus,indemnizatia este acordata,iar in situatia in care este caz de trimitere in judecata,din pacate,dureaza...si abia apoi asiguratul respira usurat.
Eu incerc sa scriu conform cu realitatea,asta nu inseamna ca nu imi pasa de cel care intreaba.
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2009
ContSters76710, utilizator
Mi se pare destul de ciudat. Ieri am sunat la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si am intrebat acelasi lucru. Mi s-a spus ca acel articol 9.2 se refera la neplata despagubirii in caz de avarii, daca s-a declansat o ancheta penala, pana la finalizarea acesteia. In cazul unui furt se aplica conditiile din addendum privind asigurarea pentru riscul de furt, si anume: despagubirea se face dupa ce se depune la dosar acel document privind stadiul cercetarilor (prin "statiu cercetarilor" eu inteleg ca poate fi vorba si de o ancheta in desfasurare )
Chiar nu stiu ce sa mai cred..
Trebuie sa-i credeti pe cei de la CSA.
Pe de alta parte,formularea clauzelor este putin neclara,totusi, eu asa am inteles cele privitoare la "stadiul cercetarilor"in modul pe care deja l-am expus.
Reluam putin ideile sub alta forma?
Evenimentele care produc dauna sunt si furtul si avarierea, ambele produse de persoane.
Avarierea poate avea autor necunoscut, sau cunoscut.Furtul la fel.In ambele cazuri,autorul cunoscut este calificat ca vinovat (intr-un inscris) de catre organul de politie.In ambele cazuri vinovatul are dreptul de a se apara, negand inscrisul in instanta.
Functie de situatie, dovedirea evenimentului furt este mai anevoioasa, necesitand investigatii de durata.Din acest motiv, in mod logic termenul de plata a despagubirii este prelungit , functie de ultimul document necesar a fi depus la dosarul de dauna, acel prin care se confirma producerea evenimentului.
Cand nu se platesc despagubiri pe polita casco?
1.Cand avarierea s-a produs in cazul unei participari la o infractiune(ancheta penala)
2.Cand furtul a fost simulat/incurajat de proprietar (ancheta penala)
Documentul de raspuns privind stadiul cercetarilor poate cuprinde:
a)a fost furt, vinovat prins si trimis dosar instanta.
b)a fost furt, continuam cercetarile pentru gasirea vinovatilor.
In ambele cazuri se trece la plata daunei.
Daca nu se probeaza furtul, se trece la pedepsirea celui care a simulat.
Faceti conexiunile necesare cu informatiile primite pana acum.

Alte discuții în legătură

Problema casco asiban - furt total alexgh alexgh Buna ziua! As dori sa va prezint urmatoarea situatie: La 20 iunie 2009 i-a fost furata masina prietenei mele (opel astra CC) asigurat la Asiban pt aprox ... (vezi toată discuția)
Rca BOBY25 BOBY25 am o problema cu bcr asigurari.am fost implicat intr-un accident rutier,am facut constatare amiabila,baiatul a recunoscut ca este vinovat,am deschis dosar pe ... (vezi toată discuția)
Dauna totala Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius In data de 20.02.2010 cumnata mea a fost implicata intr-un eveniment rutier, autoturismul personal fiind dauna totala. Evenimentul rutier s-a produs din vina ... (vezi toată discuția)